Vybavení zahradních udíren

Na trhu dnes existuje spousta možností, jak si udírnu buď pořídit jako komplet, nebo si dovybavit udírnu vlastní konstrukce. najdete celou řadu příslušenství, které používat nutně nemusíte, ale které vám může podstatně ulehčit a zjednodušit práci s uzením masa a dalších dobrot. Patří mezi ně například generátory kouře, vysoušeče jídla, elektrická topná tělesa, podstavce pro udírny a jejich obaly. V neposlední řadě pro zpracování hotového jídla oceníte i pomoc pojízdného stolku nebo masových drápů pro otáčení masa.

Generátor studeného kouře do udírny

Generátor studeného kouřePrvním typem příslušenství, které si dnes představíme a jednou z částí udírny, která je přesně na rozmezí povinných a volitelných prvků, je generátor kouře. Jak je možné, že může být povinný nebo volitelný? To záleží na tom, jaký typ udírny máte. Zatímco u elektrických udíren jde o jejich nedílnou součást, bez které byste si o uzení mohli nechat leda tak zdát, při použití klasické tradiční dřevěné nebo zděné udírny může být generátor kouře příjemným pomocníkem. Jeho funkce u elektrických udíren je jasná, k čemu ho ale použít u tradiční udírny, kterou jinak vždy rozpalujete pomocí dřeva? Při běžném uzení vám generátor kouře může usnadnit práci v tom, že nemusíte hlídat teplotu v udírně a nemusíte dokonce ani pravidelně přitápět. Generátor se o vše postará za vás. I delší uzení tak může proběhnout bez vaší asistence a vy se můžete věnovat jiným činnostem. Díky generátoru kouře, který spaluje udicí štěpky nebo brikety, se stává podstatně jednodušší a dosažitelnější především uzení studeným kouřem. Právě této techniky není u klasické udírny úplně snadné dosáhnout, ale k tomu vám může správně vybraný generátor kouře pomoci. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří upřednostňují uzení klasickým dřevem, můžete ho dál běžně používat a generátor kouře vytáhnout pouze tehdy, když chcete udit studeným kouřem. Při jeho použití dbejte vždy na to, abyste měli k dispozici palivo stejné značky, které je k němu určené. Některé typy generátorů mohou fungovat také bez samotného kouře, což využijete při sušení různých druhů masa nebo dalších potravin. Pozn. - použité foto z generátoru studeného koře Borniak

Mimo použití generátoru kouře můžete k sušení masa zvolit přímo vysoušeče jídla, které jsou určené vždy pro konkrétní typ udírny. Vysoušeč se připojuje místo generátoru kouře, pracuje na bázi ventilátoru a slouží k sušení dříve naloženého masa.

Elektrická spirála do udírny

Elektrická spirála do udírnyPokud ve své udírně nechcete topit klasickým dřevem, můžete místo klasického topeniště použít i elektrické topné těleso, které je nejčastěji k sehnání ve tvaru spirály. Ta je většinou opatřená termostatem pro jednoduché nastavení teploty a také miskou, na kterou rozprostřete piliny, které se pomocí spirály zapálí a pak postupně prohořívají. Při využití topné spirály je možné do spalovaných pilin přidat i vaše oblíbené bylinky. Díky tomu získá uzené maso originální chuť i vůni bylin. Při použití topného tělesa odpadá nutnost neustálého přitápění dřevem a kontrolování teploty jako při běžném uzení. Tím se celý proces uzení značně zjednoduší a nevyžaduje po vás tolik času, jako klasické uzení dřevem.

Pro snadnější manipulaci s udírnou vám může dobře posloužit podstavec pro přenosné udírny. Díky vyšší poloze se vám bude udírna snadněji obsluhovat. Některé podstavce jsou ve spodní části opatřené prostorem pro uskladnění dřeva, které tak máte hned po ruce nebo také postranním stolečkem, na který můžete rovnou odkládat hotové maso nebo jiné příslušenství, které potřebujete mít při uzení stále při sobě. Dalším příjemným pozitivem je i lepší vzhled udírny, která neleží přímo na zemi.

Obaly na elektrické udírny

Poslední položkou příslušenství určenému přímo k elektrickým udírnám, o které si něco řekneme, je obal na přenosné udírny. Každý výrobce přenosných udíren vyrábí obaly každému typu udírny na míru, nemusíte se tedy trápit s jeho výběrem. Obaly jsou většinou vyrobené z odolné PVC tkaniny a chrání udírnu před nepříznivými povětrnostními vlivy. Mohlo by se zdát, že udírna je dost odolná sama o sobě a obal není potřeba. Při větší investici do udírny ale pravděpodobně chcete, aby vám vydržela co nejdéle, a právě v takovém případě je pořízení ochranného obalu na vaši udírnu nutností.

Další kapitolou je příslušenství, které použijete při manipulaci se samotnými uzenými potravinami. Prvním z nich je praktický pojízdný stůl, který využijete především, pokud u udírny nemáte žádné odkládací místo pro hotové potraviny a další nádobí či nástroje, které pro práci u udírny často potřebujete. Pojízdný stůl se vám bude hodit nejen při samotném uzení. Hravě ho využijete i při jakémkoliv dalším venkovním stolování k přemístění nádobí nebo pohoštění pro vás nebo vaše hosty. Narazit můžete navíc na stůl skládací, který vám nebude zabírat prostor ani v časech, kdy ho delší dobu nevyužijete.

Zajímavou položkou na vašem seznamu, co vše pořídit k udírně, mohou být masové drápy. Takzvaně medvědí drápy využijete všude tam, kde se nechcete přímo dotýkat masa vlastníma rukama. Tedy v situacích, kdy je maso syrové, horké, příliš mastné nebo když se prostě nechcete zašpinit. Můžete s nimi pohodlně otáčet nebo přemisťovat velké kusy masa. Drápy jsou většinou vyráběné z odolného materiálu a lze je umývat v myčce nádobí. Mimo jiné se drápy dají použít také pro oblíbenou úpravu trhaného masa. A když narazíte na ty správné, pomohou vám i s otevřením pivní láhve.

 

Háky a hole do udírny

Další nedílnou součástí každé udírny je systém, na kterém samotné maso nebo další potraviny, udíte. Může jít o závěsné háky nebo síťku na uzení či o klasický rošt. Nejvíce využívaným a zřejmě také nejpraktičtějším typem umístění jídla pro uzení jsou závěsné háky v kombinaci s udírenskými holemi. Na háky můžete nabodnout větší kusy masa, můžete na ně zavěsit klobásy nebo síťky či punčochy se sýrem vhodným k uzení. Typů a velikostí udících háků a háčků je nespočet. Vybrat si můžete klasické nerezové háky ve tvaru písmena S s hrotem k nabodnutí nebo bez hrotu k zavěšení pomocí provázku. K dispozici jsou ale také třeba háky dvojité, které zabraňují protáčení masa, háky se třemi či čtyřmi hroty na zavěšení plošších kusů masa (například slaniny), speciální háky pro uzení ryb nebo háky dalších rozličných tvarů i velikostí. Vybírat je vždy potřeba podle toho, jaký druh a jak velké kusy masa, případně které další potraviny, budete udit. Dalším faktorem je také průměr udírenských holí, které ve své udírně máte.

Rošty do udírny

Udírenské hole mohou být vyrobené ze dřeva, hliníku nebo z odolného nerezu. Jejich použití je možné i s vynecháním háků, kdy uzené klobásy nebo jiné potraviny na šňůrce přehodíte rovnou přes hole. Pro některé druhy potravin může být alternativou k hákům také síťka na uzení. Ta je vhodná při uzení menších kousků masa či sýrů, ale také k uzení zeleniny nebo ořechů. Výhody sítě jsou především v tom, že z křehkého masa při uzení nemůže nic odpadnout a zároveň se maso neznehodnotí jako při jeho propíchnutí klasickým hákem. Síťky k uzení se prodávají v „rukávu“, ze kterého odstřihnete přesně takovou část sítě, kterou zrovna potřebujete. Můžete ji tedy využít jednou pro uzení menšího kusu masa, jindy pro sýr a příště třeba na ořechy.

Kromě možností zavěšení masa a dalších potravin je možné udit také na roštu. Tuto možnost zvolte především v případě potravin, u kterých je větší riziko utrhnutí a spadnutí z háku. Stejně jako u uzenářských háčků, i roštů k uzení masa můžete sehnat nepřeberné množství typů. Od klasického rovného roštu s rovnoběžnými tyčkami, přes síťovaný rošt, který se hodí k uzení menších kusů masa, jako například jerky, které díky tomu nepropadávají dolů, až po vlnkový rošt, který je vhodný především pro uzení ryb všech druhů. Při výběru roštu mějte na paměti hlavně velikost a typ vaší udírny, podle kterých můžete vybrat ten nejlepší. K rovným roštům si můžete pořídit také nepřilnavou silikonovou podložku, která je určená zejména pro delší uzení a zabraňuje přichycení masa k roštu. 

 

 

 

 

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...