Teploměr do udírny

Při uzení masa byste se jen těžko dobrali k dobrému výsledku bez pořádného teploměru. Elektrické udírny mají teploměry zabudované a samy vám hlásí i hlídají, v jaké aktuální teplotě se maso udí. U ostatních typů udíren si ale teplotu musíte pohlídat sami. V takových případech je jen na vás, jaký druh teploměru k tomu zvolíte, zda tradiční analogový nebo moderní digitální. S jeho pomocí pak můžete měřit buď teplotu v samotné udírně nebo přímo uvnitř připravovaného masa.

Teploměr do udírny

Pro první možnost, tedy měření teploty v udírně, se často používá stále ještě klasický analogový teploměr s kruhovým ciferníkem. Rozsah měření teplot bývá obvykle od 0 °C do 120 nebo 160 °C, což by pro proces uzení mělo bohatě stačit.

Pokud zvolíte teploměr s menším rozsahem, musíte si dát pozor při rozehřívání udírny. Při náhlém poskočení teploty výše, než je teploměr schopný naměřit, se může stát, že dojde k deformaci měřicí spirály a rozbití samotného teploměru. Pak byste se zbytečně divili, proč se vám zrovna dnes maso nepovedlo. Najít ale můžete i teploměry s rozsahem až do 200 nebo dokonce 300 °C. U těch je však nevýhoda v tom, že díky většímu rozsahu jsou jednotlivá měřicí políčka menší a hůře podle nich lze odhadnout, kolik přesně stupňů v udírně je. A protože je správná teplota pro uzení masa naprosto stěžejním parametrem, není tato nevýhoda zrovna zanedbatelná.

Digitální teploměr do udírny

Pro měření vnitřní teploty masa můžete také zvolit analogový teploměr, ale použití jeho digitálního nástupce vám nabízí daleko více možností. Jeho výhoda je nejen v rychlosti měření. Některé typy moderních digitálních teploměrů masa vám totiž dokáží říct více než jen pouhou teplotu.

Na displeji si můžete navolit, jaký druh masa udíte a teploměr vám sám poradí, jaké teploty by maso v ideálním případě mělo dosáhnout. Pokud uznáte za vhodné, můžete si tuto teplotu manuálně upravit. Pak už jen stačí počkat, až vás teploměr sám upozorní, že je maso hotové. Některé teploměry tohoto typu můžete dokonce propojit s vaším smartphonem a kontrolovat tak teplotu masa přímo na displeji vašeho telefonu z pohodlí domova. Použitá fotka teploměru je digitální elektrické udírny Bradley a je propojitelná s chtyrým telefonem

 

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...