Udírny a uzení

Udírny a uzení masa
Uzení masa patří už po tisíce let k oblíbeným metodám úpravy masa, ale i některých dalších potravin, při které je stěžejní použití horkého, teplého nebo studeného kouře, který přes zavěšené či položené potraviny prochází a tím je vysušuje....

Typy zahradních udíren
Co si představíte jako první, když se řekne udírna? U mě je to celkem jasné. Rozhlehlá zděná soustava trubek a prostoru pro ohniště a maso a k tomu navíc dlouhý komín. Nebo taky stará plechová udírna ve svahu, ze které vede vykopaný tunel někam do nebe...

Teploměr do udírny
Při uzení masa byste se jen těžko dobrali k dobrému výsledku bez pořádného teploměru. Elektrické udírny mají teploměry zabudované a samy vám hlásí i hlídají, v jaké aktuální teplotě se maso udí. U ostatních typů udíren si ale teplotu musíte pohlídat sami....

Vybavení domácí udírny
Při uzení masa byste se jen těžko dobrali k dobrému výsledku bez pořádného teploměru. Elektrické udírny mají teploměry zabudované a samy vám hlásí i hlídají, v jaké aktuální teplotě se maso udí. U ostatních typů udíren si ale teplotu musíte pohlídat sami....

Jaké dřevo do udírny
Jaké dřevo je nejlepší použít v domácí udírně ? je tio buk, švestka nebo olše ? Jsou lepší piliny, štěpky nbeo kusové dřevo ? A co jalovec .......

 

Co dokáže domácí udírna
Jaké Uzení už dnes není jen způsob jak konzervovat maso. Naopak, stalo se z něj víc kulinářské umění .......

Uzení teplým nebo studeným kouřem ?
Jakému způsobu uzení dáváte přednost ? Udíte studeným kouřem pěkně po staru, nebo naopak dáváte přednost uzení teplým nebo horkým kouřem .......

Příprava masa na uzení
Jaké dřevo je nejlepší použít v domácí udírně ? je tio buk, švestka nebo olše ? Jsou lepší piliny, štěpky nbeo kusové dřevo ? A co jalovec .......

 

Uzené vepřové - česká klasika
Jaké je nejlepší uzené maso - uzené vepřové je prostě česká klasika.......

Klobásy ? Jedině domácí ... Domácí klobásy jsou asi ze zabijačky to úplně, úplně top . To se s kupovanými v supermarketu prostě srovnat nedá  .......

Správný lák na uzení masa
Jak správně naložit vepřové maso ? Jak na kaldání masa na výrobu klobás ? Další typy .....