
Domácí salám
Pokud budeme při domácí zabijačce vyrábět i domácí salám, potřebujeme kromě jiných surovin také určitou část hovězího masa, které ve výrobku tvoží pojivou hovězí spojku. Maso před použitím nasolíme částí solící směsi směsi a necháme proležet. Umělá střeva před použitím namačkáme do teplé vody, nasolená přírodní střeva pak propereme v teplé vodě, aby se odsolila a nabobtnala. Konce střev dobře zavážeme motouzem a zakončíme provázkem - ne umělým - na zavěšení do udírny.
A co budeme nezbytně na výrobu domácího salámu potřebovat ?
- Hovězí spojku
bez té se nám salám jen z vepřového masa bude rozpadat, hovězí maso výrazně zvyšuje pojivost salámové směsi - Funkční mlýnek na maso
podle druhu salámu to může být buď mlýnek na maso nebo masová řezačka. Alterantivně je možné použít i mixér s noži - Střívka
zde je lépe pořídit kupovaná, lépe se nám s nimi bude pracovat. Používání střev ( jako třeba u jitrnic) je v případě salámu ne moc šikovné ....