Vepřové výpečky se zelím a karlovarským knedlíkem

Sice jsem zastáncem rychlých receptů, ale i na mě přijde někdy chvíle, kdy zatoužím v kuchyni strávit o trochu víc času a udělat si opravdu poctivé české jídlo a to se vším všudy. U nás v rodině je takovým ,,svátečním" jídlem  knedlo-vepřo-zelo , které já dělám tak trochu netradičně s karlovarským knedlíkem. Ve výpečkách jsem si celkem jistá, vím, že s nimi nikoho neurazím a většinou si všichni velmi pochutnají, a tak jsou pro mě jasná volba na rodinné obědy a podobně. Děláme více způsobů - ten jednodušší je tento - viz text Výpečky z vepřového masa .Jen to píšu a hned si vzpomenu na tu dokonalou chuť vepřového masa se správně ochuceným zelím. Domácí knedlík je takovou třešničkou na dortu.

Výpečky - sázka na tučné maso

Maso na vepřové výpečky
Tak pojďme se dát do příprav. Kdybych toto jídlo dělala s klasickým kynutým knedlíkem, začala bych samozřejmě s přípravou knedlíku, protože samotné kynutí zabere dost času, ale karlovarský knedlík tolik času nezabere, a tak prvním krokem bude příprava masa. Obyčejně kombinuju libovou kýtu s prorostlým bůčkem, ale tentokrát mi z návštěvy restaurace zbyla grilovaná žebra, tak jsem místo bůčku použila ty. Pokud maso koupíte vcelku, tak ho nakrájejte na větší kostky. Rozpalte si pánev a dejte na ní smažit na proužky nakrájenou slaninu. Ve chvíli, kdy už začíná být slanina křupavá, přidejte do pánve kousky kýty společně s bůčkem (v mém případě tentokrát s pečenýma žebrama).

Slanian na výpečky


Parkrát promíchejte, aby se maso zatáhlo a vyndejte si pekáč, ve kterém budete maso péct. Když maso přendáte do pekáče, tak ho opepřete a osolte, ovšem myslete na to, že slanina je sama o sobě docela slaná, tak ať celkově tu masovou směs nepřesolíte. Poté přidejte nakrájenou cibuli a česnek a všechno pořádně promíchejte, ať se vám chutě správně prolnou. Takto připravené maso podlejte trochou vody a vložte do vyhřáté trouby. Je samozřejmě lepší mít troubu zapnutou na míň stupňů a delší dobu péct, ať se vám pak maso pěkně rozpadá, ale chápu, že někdy na to úplně nemusí být čas. Poté ovšem neočekávejte tak dokonalý konečný výsledek.

Maso a slanina

 

K výpečkům knedlík

Maso se vám peče v troubě a stačí, když ho chvílema zkontrolujete, jestli se vám nepálí, mezitím si klidně můžete dělat další potřebný věci jako třeba knedlík. Ten si připravíme ideálně ze starších housek či rohlíků. Pokud máte pečivo čerstvý, nechte ho nějakou dobu venku, ať vám trošku ztvrdne - líp se s ním pak pracuje. Pečivo nakrájejte na kostičky, záleží na vás, jak velké kostky zvolíte. Já osobně upřednostňuju o něco větší než centimetrové. Nakrájené pečivo dejte do mísy. Nyní si rozdělte vejce na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a žloutky rozšlehejte a smíchejte s moukou a nakrájenou čerstvou petrželkou, směs se vám určitě bude zdát dost tuhá, proto do ní ještě přilijte mléko, to tam nesmí chybět a podle chuti osolte. Teď nalijte do mísy s nakrájeným pečivem, přidejte vyšlehaný sníh a opatrně všechno promíchejte. Směs nesmí být moc řídká, ale musí držet u sebe. Teď zbývá jen zabalit do potravinové folie a uvařit ve vroucí vodě. Dávejte pozor, ať máte folii párkrát propíchnutou nožem či vidličkou. Knedlík se podle velikosti vaří kolem dvaceti minut.

Karlovarský knedlík

Vepřové ?  Se zelím !

Poslední částí tohoto jídla je zelí, někdo třeba dává přednost špenátu - to je na vás, důležité je, abyste si to uvařili hlavně podle vaší chuti. U nás rozhodně nedáme dopustit na dobré zelí. Příprava zelí se může zdát jednoduchá, ale není nic těžšího než se připraveným zelím zavděčit co největšímu počtu lidí. Co si budeme povídat, jeden má radši kyselejší, další upřednostňuje sladší. To bychom se nikam nedostali, já volím zlatou střední cestu. Dost často záleží na mojí momentální náladě a podle toho si vyberu buď již kysané zelí nebo klasickou čerstvou hlávku. Tentokrát jsem sáhla po kysaným zelí. Přípravu zelí začínám sádlem, které rozpustím v hrnci a pak do něj přidám nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí , přidám do ní asi dvě lžíce medu a nechám rozpustit, poté už přichází ten správný čas na přidání zelí. Pokud používáte zelí kysaný, určitě ho před tím propláchněte vodou. Přisypejte trošku kmínu, ochuťte solí a pepřem  a nechte dělat společně pod poklicí. Někdo zelí zahušťuje, někdo ne, já ho mám radši nezahuštěné. Když se vám zdá, že v sobě má hodně vody, tak ji podle mýho názoru stačí nechat vyvařit. Zelí je uvařené a máte hotovo.

Teď už stačí jen nakrájet uvařený knedlík, přidat k němu na talíř zelí a vše přelít masem a jeho dokonalou šťávičkou. Nyní už jen užívejte tu vynikající chuť všech částí v jednom soustu!

Vepřové výpečky se zelím

Co budete potřebovat na recept na vepřové výpečky :

  • 500g vepřové kýty
  • 300g vepřového bůčku
  • 100g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • sůl, pepř

karlovarský knedlík

  • 6-8 rohlíků (housek)
  • 5 vajec
  • 200ml mléka
  • 250g hrubé mouky
  • svazek petrželky
  • sůl, (muškátový oříšek nebo květ na dochucení)

zelí:

  • 2 střední cibule
  • 1 sáček kysaného zelí (1 menší hlávka)
  • 2 lžíce medu
  • kmín
  • sůl, pepř

Výpečky v troubě

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...