Vepřové na žampionech

V lednici jsem měla suroviny na úžasný žampionový krém - čerstvý žampiony, kvalitní slanina a čerstvá zakysaná smetana. Miluju tu smetanovou chuť protkanou chutí najemno nasekaných žampionů a navrch nesmí chybět dokonalá křupavá slaninka. Jenže to bych nesměla jít kolem našeho obchodu, kde jsem objevila nádherně vypadající panenku. Byl by hřích nechat tam takový krásný kus masa, a tak bylo dost rychle rozhodnuto o změně jídelníčku. A protože už jsem si udělala na slaninu i žampiony chuť, bylo brzy rozhodnuto, jak se bude příprava panenky dále vyvíjet.

Suroviny na vepžové na žampionech

  • větší kus vepřové panenky
  • 5-7 středních žampionů
  • 10dkg nakrájené slaniny
  • 1 zakysaná smetana
  • 200ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • chilli
  • tymián
  • sůl a pepř

Vepřové na žampionech - panenka

V první řadě je potřeba soustředit se na maso. Ten krásný kus  panenky  není, z mýho pohledu, potřeba nějak opečovávat (ne jako třeba a našem oblíbeném receptu na vepřovou panenku) , ale vím, že hodně lidí nesnáší na panence jakékoliv šlachy a podobně. Tak to asi nechám na vás, jestli si panenku chcete očistit nebo ne. Když máte tento bod za sebou, přichází na řadu jemné naklepání, záměrně říkám jemné, protože z ní nechceme mít slabý a vysušený plátek, potřebujeme maso cítit, když se do něj zakousneme. Po naklepání ho jen lehce opepříme a osolíme a necháme chvíli stranou, než si připravíme další ingredience.

Nakrájená slanina

 

Vyndala jsem si z lednice slaninu. Do tohoto jídla je určitě lepší, aby slanina měla víc masa než tuku - něco nám tam přece musí křupat. Slaninu nakrájejte na silnější, ale kratší proužky. Poté je vhoďte na rozpálenou pánev. Mezitím, co se nám slanina pomalu ale jistě vypeká, začneme si čistit žampiony, které následně nakrájíme na slabé plátky. Teď vás možná napadá, co kdybych použil žampiony z plechovky, je to mnohem jednodušší a mnohdy dostupnější. Na to mám zcela jednoduchou a jednoznačnou odpověď: "Rozhodně je nepoužívejte!" To radši tuhle lahůdku odložte, až budete mít možnost sehnat čerstvý. Zpět ke slanině. Slyšíte to prskání, slastný zvuk, co? Slanina se vypekla a teď k ní přidejte nakrájené žampiony.

 

Žampiony

Tuto směs nemusíte solit, poněvadž je slanina sama o sobě dost slaná a budeme jídlo solit v dalších krocích. Ale aby přece jen měly houby lepší chuť, tak vše ochutíme tymiánem - čerstvým nebo sušeným. Čerstvý má intenzivnější chuť, tak na to myslete, ať to s bylinkou nepřeženete. Když jsou žampiony měkké, celou směs dejte do misky a na pánvi opečte maso z obou stran. K opekání můžete využít tuk ze slaniny, který vám zbyl v pánvi.

Vepřové na žampionech

Maso se nám dělá, směs odpočívá a my se pouštíme do dalšího kroku - do přípravy smetany. Smetanu nalijeme do misky, přilijme trochu plnotučného mléka nebo smetany na vaření, okořeníme mletým chilli a osolíme. Pořádně zamícháme, ať se veškeré chutě rovnoměrně rozprostřou. Já mám radši, když je to trochu pikantnější, a tak s chilli nešetřím, ale není potřeba ho tam vůbec dávat, pokud pálivým jídlům neholdujete. Na maso nejdřív nasypeme žampiony se slaninou, a pak všechno zalijeme ochucenou smetanou. Teď už jen čekáme na to, až se veškeré chutě všech ingrediencí spojí. Vařte jen na mírném plameni, ať vám smetana neuteče, nebo dokonce se vám celé jídlo nepřipeče. Jídlo lehce probublává, a tak to má být, je na čase se vrhnout ještě na přílohu, bez které by to samozřejmě nešlo.

Pečené maso na žampionech

Při vaření takových jídel mám občas špatné svědomí, že to není nic moc zdravýho takhle na večer. Toto dilema jsem vyřešila poněkud jednoduše - rádoby zdravou přílohou. Zvolila jsem k masu jako přílohu kuskus. Miluju ho především pro jeho velmi rychlou přípravu. Když jsem líná škrábat brambory nebo čekat na rýži, kuskus je pro mě jasná volba. Stačí zalít horkou vodou a je to. Abych splnila určitou potřebu zeleniny, tak jsem do něj tentokrát zamíchala zelené fazolky. Musím říct, že to byla dobrá volba, konečný výsledek byl naprosto geniální.

Vepřové na žampionech - hotová omáčka

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...