Vepřová krkovička na bramborách

Občas si tak říkám: ,,Podle čeho si člověk vybírá recepty?" Nejvýše v žebříčku je zřejmě hlavní surovina, na kterou buď máme chuť, nebo nám leží v lednici a přemýšlíme, co bychom z ní mohli vytvořit. Když ale budu mluvit za sebe, jsou pro mě stejně důležitá další kritéria, která by měl recept splňovat. Rozhodně nechci působit jako nějaký lenoch, ale jedním z nejdůležitějších kritérií je pro mě čas strávený u plotny a to obzvlášť v týdnu, když toho času není na rozdávání. Většina žen zná ten pocit, kdy přiběhnou z práce, jsou rády, že jsou rády a ví, že je ještě čeká hodně věcí, které zkrátka musí udělat. V takovou chvíli je jednoduchý recept, tak říkajíc z jednoho hrnce, k nezaplacení. Protože, co si budeme povídat, nikdo z nás nechce strávít večer u špinavýho nádobí. Většina si radši sedne k televizi nebo ke knížce. Zkrátka chce ten večer strávit trochu smysluplněji než v mydlinkách.

Brambory

 

Tento recept patří k těm, co vám příprava nezabere víc jak dvacet minut. Jen to pečení trvá o trochu déle, ale na druhou stranu, k pečení už vás ani maso, ani brambory nepotřebujou, takže můžete v klidu posedět u kafe nebo jít udělat nějakou potřebnější a užitečnější věc. Já jsem pro to kafe!

Brambory a vepřové patří k sobě

Tak jdeme na to. Jako první si oloupeme brambory, tuto práci většina lidí nevyhledává, jsem jedna z ních, a tak když vím, že brambory nemám už měsíce ve sklepě a nejsou naklíčené, rozhodně použiju brambory i se slupkou. Ovšem v zimních měsících je lepší brambory oloupat. Když máte brambory oloupané, je samozřejmě potřeba je nakrájet. Záleží na vás, jestli dáte přednost tomu, zakousnout se do pořádného kusu brambory nebo máte radši, když brambora je trochu ve smetaně rozmočená. Já dělám asi půlcentimetrové plátky a myslím, že je to taková zlatá střední cesta. Pokud máte brambory nakrájené, můžete je vkládat do zapékací misky. Misku nemusíte ničím vymazávat či brambory podlévat olejem. Celé jídlo nakonec zalijeme smetanou, která naprosto funkci vymazávání zastane. Brambory je ale určitě potřeba osolit a opepřit, klidně je promíchejte rukama, ať se sůl s pepřem dostanou všude.

Cibule a zapomenutý kmín

Jako další krok se pustíme do cibule. Tu samozřejmě nejdřív musíte oloupat, poté nakrájet, ideálně na kolečka. Většinou používám šalotku s klasickou cibulí, ale tentokrát mi ve sklepě přebývala červená cibule, tak jsem použila tu. Jídlo bylo hned barevnější a veselejší. Nakrájenou cibuli rozházejte po ochucených bramborách. Já ještě na dochucení používám sušený libeček s pertželkou, poněvadž tuhle kombinaci mám k bramborám jaksi zafixovanou a taky černý kmín. Kmín ráda používám, jelikož je to těžší jídlo, obzvlášť takhle na večer. Černý kmín se v naší kuchyni tolik nevyužívá, ale já mám ráda jeho exotickou vůni, ovšem stejně tak můžete použít klasický kmín, na který jste zvyklí a dobré chuti to rozhodně neubere.

Nakrájená cibule

Základ je hotový, můžeme tedy přistoupit k masu. Použijeme vepřovou krkovici. Ta se pro tenhle recept báječně hodí, protože není suchá a celé jídlo nám pěkně svou šťávou ochutí. Vezmeme maso, trochu rozklepeme paličkou ( tedy o dost jiný postup než když poečeme celý kus najednou - viz text Vepřová krkovice nejlepší recept) , jen tak jemně a zlehka potřeme dijonskou hořčicí, ta dodá masu příjemný říz. Poté maso položíme na připravené brambory s cibulí. Teď už si jen nakrájejte česnek na plátky a posypejte těmito plátky maso. Jídlu česnek dodá šmrnc nejen chuťový. Jako poslední, jak už jsem se výše zmínila, přijde na řadu smetana. Smetanou rovnoměrně polijte celé jídlo. Teď vezměte zapékací mísu plnou dobrot a šup s ní do trouby. Tu si radši předem předehřejte asi na 180 stupňů. Jídlo v troubě pečte, dokud nejsou brambory úplně měkké.

Prorostlá krkovice

A teď už přichází čas na to hlavní, na servírování. Miluju tohle jídlo servírovat a koukat na to, jak se z něj ještě kouří. Pokud vám připadá, že máte opravdu málo práce, udělejte si k tomu ještě nějaký dobrý zeleninový salátek - okurkový nebo mrkvový se zelím se hodí naprosto skvěle. Tak dobrou chuť!

Recept na krkovičku na bramborách

  • 4 plátky krkovice
  • 600g brambor
  • 4 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 smetana 12%
  • dijonská hořčice na potření
  • kmín, petrželka, libeček
  • sůl, pepř

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...