Vepřová krkovice nejlepší recept

Těžko říct, které je vlastně nejlepší maso z celého prasete. Když jsem byl menší, horoval jsem zcela jednoznačně pro libové vepřové kotlety. Náš děda nad tím tak trochu s opovržením kroutil hlavou, a vždycky jen suše konstatoval, že libové vepřové maso je po upečení jako dříví. Tehdy jsem si bláhově myslel, že to říkal díky svým vyndavacím zubům :) Dneska už vím, že tím to asi nebylo. Teda tím to určitě nebylo – prim totiž hrál buď bůček nebo vepřová krkovice. Nejlepší recepty samozřejmě dělala babička , která je měla asi od své babičky, a ta zase od té své … Hrozně fajn na tom bylo, že tyhle nejlepší recepty se předávaly z generace na generaci, a prakticky se neměnily. Někdo to bere jako stagnaci, já bych to spíše označil jako to, že kvalita se nakonec vždycky prosadí, a platí to i u vepřového.
Vepřoví krkovice - maso

Vzpomněl jsem si na to vlastně tenhle víkend, kdy jsme sledovali pořad na TV Prima – šéfkuchař Pohlreich tam vařil o sto šest.  Líbí se mi, jak mu to jde od ruky, a jeho proslovy mi přijdou někdy veselé, ale někdy taky úplně mimo. Je prostě svůj, no.  Tenhle díl mě ale dostal – možná bláhově si představuju, že normální vaření by mělo být jednoduché, rychlé, ne složité. A tohle byly možná nejlepší recepty, ale se seznamem surovin dlouhým jako telefonní seznam.  Tak nějak marně přemýšlím, k čemu bych asi v kuchyni u nás doma byl potřeba třeba datlový olej. Nebo mořské řasy. Nebo třeba Quinoa – což jsem do včerejška vůbec nevěděl co by mohlo být. Co to sakra je ? A tak hned ten den večer vycestovala z mrazáku vepřová krkovice – nejlepší recept naší babičky žádnou exotiku fakt nepotřebuje, a tutově vystačí s tím, co máte běžně doma.

Vepřová krkovice - recept

Vepřová krkovice je podle mého naprosto neprávem opomíjené maso. Pro milovníky libového vepřového je moc tučná – chcete li tlustá. Pro ty, kdo mají rádi bůček je zase naopak moc libová. A přitom je to asi jeden z nejlepších kusů masa, které z prasete můžete dostat. Když už nic, tak na praseti je vepřové krkovice hezkých pár kilo – což se třeba o panence říct nedá. Třeba na tuhle várku ( viz text Vepřová panenka… ) padlo pěkných pár čuníků.

Čím starší a tučnější prase budete mít, tím lepší vepřová krkovička bude. Dnes, kdy se většina prasat ve velkochovech krmí na váhu kolem metráku, to asi moc nevynikne. Přál bych Vám ale porovnat vepřovou krkovičku z metrákového a dvou metrákového prasete. Ten rozdíl bude v kresbě masa patrný na první pohled – a to jak v jeho barvě, tak i mozaice masa na řezu.  Takové maso bude výrazně šťavnatější , chuťově mnohem zajímavější.

Vepřová krkovička - nejlepší je s kmínemJako maso je vepřová krkovička docela univerzální – nejlepší není jen pro jeden jediný způsob úpravy, dá se grilovat, péct, dusit, udit. Pokud potřebujete nastavit směs na domácí klobásy, sáhnete buď po libovějším bůčku, nebo po prorostlé krkovici. Prostě takový univerzální kus prasete. A slovo univerzální by tady nemělo vyznít nějak špatně, jako holka pro všechno. Tohle maso je univerzální v tom dobrém slova smyslu, a snad právě proto jsou recepty na vepřovou krkovičku „nejlepší“ asi všechny. Takže když jsem jen letmo koukal na net, našel jsem podobně exotické přísady, jako použil Pohlreich.  Přitom ale stačí jen pár úplně běžných…..

U většiny receptů narazíte na to, že krkovička je nakrájená na jednotlivé plátky, a až pak se peče. Takže se přípravou moc neliší třeba od vepřových kotlet. A to mi přijde jako hrozná škoda, protože:
za á – do pekáče se jí vejde méně, což vidím jako zásadní nedostatek :)
za bé – rychleji se vypéká je pak méně šťavnatí, což je vada horší snad ještě více než předchozí bod
U babičky se taková krkovička pekla jinak – vcelku. Porcovala se až když byla úplně hotová, a v troubě se vždycky pekla celé dopoledne, od brzkého rána až do oběda. Pekla se pěkně na pomalo, a o to lepší myslím byla. Tenhle recept na vepřovou krkovici je nejlepší – aspoň myslím.  Mimo masa budete potřebovat už jen cibuli, kmín, jablka , a sůl a pepř. Žádné asijské koření ani nevyslovitelné cizokrajné přísady. Normální suroviny, které máte doma. Jako kdybyste dělali domácí zabijačku .

Nejlepší vepřová krkovice je pečená pěkně pomaluSamotné maso nechte trochu odležet, a před solením ho osušte.  Nakájejte na větší kusy cibuli, a osminky nebo čtvrtinky jablka, krkovičku dobře osolte, opepřete, dejte do pekáče a posypte dobře kmínem. Fakt nešetřete.  Koření se musí dostat až dovnitř masa, a opravdu se tam dostane, strach mít nemusíte. Pak už jen dát do trouby  a podle velikosti krkovičky péct při nějakých  130-150 stupních tři, spíš čtyři hodinky. Prostě dopoledne.  Sem tam podlít, a to je všechno. Maso z krkovičky se krásně vypeče, nejlepší je mít na recept takové maso, které má dost tuku. Pak se vypeče šťáva z cibule, jablek a tuku v mase. Uvnitř zbude jen šťáva. Maso opravdu bude na řezu krásně šťavnaté – a to už vyzkoušíte sami ….

 

A krkovička na řezu

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

aaa

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...