Roštěná z vepřového masa

Roštěná? Tohle jedno slovo mi stačí k tomu, abych si představila lahodný plátek hovězího. To dokonalé maso, které se na talíři téměř rozpadá. Stačí jen zakrojit. Ve chvíli, kdy ho ochutnám, tak se úplně rozplývá na jazyku. Tak co, chuť na tuhle lahůdku už jsem vám vytvořila? Ovšem teď přichází ta podstatná část... Stejně dobré roštěnky můžete uvařit i z vepřovýho masa. Dokonce vepřový má jednu zásadní výhodu - je rychleji hotové. To znamená, že nemusíte s roštěnkama čekat na víkendové obědové menu. Kdo někdy v hrnci dusil sto let starou krávu, jistě výhody roštěné z vepřového masa ocení :)  Tak už se pojďme pustit do přípravy.

Roštěná z vepřového - maso

Suroviny na vepřovou z roštěného masa

  • půl kila vykoštěných  vepřových kotlet 
  • hrst hub, mohou být i sušené
  • 3 velké cibule
  • horcice na potřeni
  • sůl,pepř  a sádlo

Očištěné kotlety na vepřovou roštěnou
Základem každé dobré roštěné je kvalitní maso. Co si budeme povídat, nejlepší by bylo uzmout kousek masa, když zrovna soused dělá zabíjačku, ale moc lidem se to zřejmě nepodaří, a tak rychle pospíchejte do nejbližšího řeznictví a řekněte si o pořádný kus šťavnatý kotlety, ideálně bez kosti. Když kotletu máte, je načase začít s její úpravou. Jako první si ji lehce rozklepejte. Masu stačí opravdu málo, a tak klepejte opatrně, ať z něj nevytvoříte průhledný kus hadru. Poté si rozložte plátky před sebe a jen tak lehce je osolte. Pak následuje ten důležitý krok, kdy jen tak trochu potřete maso hořčicí. To, jaký zvolíte druh hořčice, je v podstatě na vás, já třeba dávám přednost dijonské pro její výraznou chuť, která se právě k masu výborně hodí. Pokud máte maso natřené z obou stran, je načase si rozpálit pánev a v ní si nechat rozehřát kousek sádla. Plátek je potřeba opéct z obou stran. Hlavně musíte dávat pozor na to, aby bylo maso správně zatažené, protože rozhodně nikdo nechce, aby se při pečení ztratila veškerá šťáva. Takto připravené maso následně patří buď do hlubší pánve nebo do pekáče.

 

Tak maso jsme si na chvíli odložili a teď přichází čas na cibuli a houby. Cibule je pro tento pokrm rozhodně stejně podstatnou částí jako maso, houby jsou spíš takovou nadstandartní ingrediencí. Někdo je do roštěnek používá, někdo ne, asi dost záleží na vaší chuti, ale já si roštěnky bez hub nedokážu představit, podle mě tam tyhle plody lesa zkrátka patří. Pokud sdílíte stejný názor, tak si houby před tím radši uvařte, jestli máte sušený. Stačí jim jen asi patnáct minut. V případě, že máte možnost čerstvých hub, tak ty vařit nemusíte. Cibuli do roštěnek si nakrájejte na půlkolečka a vhoďte na rozpálenou pánev, klidně zrovna na tu, která vám zůstala ještě neumytá od masa, jen na ní přihoďte ještě kousek sádla a smažte cibuli, dokud není krásně nahnědlá. Ve chvíli, kdy září nahnědlou barvou, tak sundejte pánev z ohně, ať se vám cibule nezačne pálit. To by pak zhořkla a moc užitku by v jídle neudělala. Posypejte cibulí maso, popřípadě přidejte k masu ještě ty houby a je to. Nyní už zbývá pouze zalít vodou a dát maso honem do trouby. Jestli radši chcete dělat roštěnky na sporáku, na pánvi, tak přikryjte pánev poklicí a nechte dodělávat na slabém plameni. Je lepší průběžně váš výtvor kontrolovat, aby se vám nevyvařila voda. Stát by se to nemělo, ale jistota je jistota, a je lepší se dvakrát podívat, než potom plakat nad spálenou večeří.

Jsme v cíli, roštěnky jsou měkké, a tak je čas na vytahnutí z trouby a servírování. Popravdě řečeno si k nim nedokážu představit jinou přílohu než rýži. A taková rýže uvařená s cibulí, je k tomuhle masu naprostá delikatesa. Tak co, rozplývají se vám na jazyku?

Takhle vypadá výchozí surovina na vepřové roštěnky - řezník začišťuje celý kus vepřového masa. Takhel vypadají kotlety před očištěním a naporcováním

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...