Pečená krkovice

Krkovice s chilli omáčkou a krokety... Poslouchám se, jak často říkám tuto větu při návštěvě mé oblíbené restaurace. Samozřejmě jídelní lístek mají více než bohatý a každá volba je ta správná, ale ta krkovička u mě nějakým způsobem vede. Vlastně si návštěvu zdejšího podniku nedovedu bez  tohoto kusu masa představit.  Samozřejmě, kam se hrabe na naši domácí ( viz text Vepřová krkovice nejlepší recept)  :)   A jak už to bývá, když vám něco velmi chutná, snažíte se různými způsoby dosáhnout té stejné chuti i doma. Teda doufám, že v tomhle ,,postižení" nejsem sama. A přesně touto mojí ,,nemocí" začíná příběh receptu na steak z krkovičky.

Jak už jsem se zmínila, mým cílem bylo dojít cestičkami příprav ke stejné chuti jako mi byla známa. No nebudu moc dlouho chodit kolem horké kaše, to se mi samozřejmě nepovedlo. Ačkoliv po mnoha pokusech jsem dosáhla, podle mýho názoru, vynikajícího jídla, stejně to není ona - ta správná, ale snad vám moje varianta bude chutnat a třeba si ji o něco obohatíte i vy.

Kus masa se pořítá i u krkovičky

Tento recept samozřejmě začíná u masa. Rozhodně se nespokojte s nějakým ošizeným kouskem či dokonce s nějakým, u kterého si nejste jistí jeho čerstvostí. Je víc než jasné, že záleží jen na vás, ale já při tomto receptu dávám velký důraz na to, aby byla krkovice opravdu libová a aby to nebyl žádný slabý pláteček, zkrátka to chce opravdu pořádný kus masa. Ve chvíli, kdy máte už maso vybrané doma a chystáte se k přípravě, rozhodně neberte do ruky paličku na maso. Naprosto postačí, když vezmete svojí vlastní ruku a použijete klouby k tomu, abyste maso jen tak lehce naklepali. Takto naklepané maso opepřete čerstvě namletým pepřem a lehce posypejte country kořením ideálně bez přidané soli. Teď  ho nechte nějakou chvilku odpočívat.

Maso na pečenou krkovici

 

Nyní si nejspíš říkáte, že je čas na přípravu omáčky, ale tu necháme ještě chvilku stranou. Protože tenhle recept si vyžaduje jednu takovou nadstandartní surovinu a tou je smažená cibulka. Cibulku si můžete vytvořit sami doma nebo si ji koupit. Už se dá běžně v obchodech sehnat, takže pokud víte, že na přípravu nebudete mít tolik času, použijte klidně koupenou. Pokud si ji chcete vytvořit sami doma, je nejjednodušší možnost usmažit ji ve friťáku. Ovšem ne každý takovou možnost má. Jestliže friťák nevlastníte, bude  vám muset stačit pánev s rozpáleným olejem. Co se přípravy cibule týče, já ji nejradši krájím na kolečka, protože mám moc ráda, když se můžu zakousnout do většího kousku cibule a ta její chuť je v jídle výrazná. Někdo má ale radši, když je jen na malé kousíčky, které se rovnoměrně dostanou do každého sousta.

Pečená krkovice

Omáčka na vepřovou krkovičku

Ano, v dalším kroce přichází už na řadu chilli omáčka. Jako základ omáčky je nejlepší použít výpek ze steaku, proto si nejdříve budeme muset udělat  krkovici. Plátky masa dejte na rozpálenou pánev, která je jen jemně potřená olejem. A na pánvi ho osolte. Samozřejmě opékejte z obou stran a když je maso hotové, vyndejte ho z pánve a nechte chvíli odpočívat v alobalu. Alobal je dobré použít i kvůli tomu, aby masu vydržela správná teplota i při servírování. Výpek z masa okořeňte asi špetkou chilli a zamíchejte, poté přidejte jíšku, kterou jste si před tím připravili a vše zalijte trochou vody. Jíška se rozpustí a vy můžete přidat smetanu. Nyní nechte nějakou chvíli omáčku vařit. Důležité je, aby se omáčka vařila tak dlouho, dokud se nezbaví moučné příchutě. Když má omáčka, dle vás, správnou konzistenci, přidejte jestě podle chuti sůl, pepř, případně i trošku chilli.

Chili omáčka

Tak a máte hotovo. Maso je připravené v alobalu, omáčka na plotně a cibulka usmažená. Pokud přemýšlíte, jakou k přílohu k jídlu zvolit, tak nad tím příliš neuvažujte a rozhodně zvolte domácí hranolky nebo krokety. Já tentokrát zvolila hranolky, protože přece jenom jsou o něco jednodušší na přípravu. Konkrétně k tomuto jídlu nejradši dělám hranolky dochucené čerstvým česnekem. Upřímně doufám, že moje verze potěší vaše chuťové pohárky stejně jako mě, když si užívám každé sousto tohoto jídla ve své oblíbené restauraci. Dobrou chuť!

Brambory na hranolky

Recept na pečenou krkovici

  • 4 silné plátky libové krkovice
  • 800g brambor
  • 2-3 menší cibule
  • 1 smetana
  • chilli
  • country koření
  • sůl, pepř
  • 1-2 stroužky česneku (na hranolky)
  • suroviny na jíšku (mouka, máslo)
  • olej

Pečená vepřová krkovice

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...