Marináda na grilovanou krkovičku

Když si pustíte v televizi nějaký pořad o vaření a dostanete se na nějaké letní téma – třeba grilování, máte pocit, že vepřové je moderně řečeno „Out“. Kdo negriluje hovězí maso, ideálně dovezené přes půl zeměkoule, pořádně uleželé, není „In“. Pokud jeho maso na grilu není z uruguaysky  bučící krávy nebo jihoamerického býka, připadá si tak trochu méněcenný. Ten samý pocit mám u ryb – není mi jasný důvod proč by suchozemec ze střední Evropy měl dávat přednost mořským rybám jen proto, že móda jejich grilování momentálně letí.  Prase bylo u nás doma po staletí, a tak mi odklon od vepřového masa, hnaný marketingem za každou cenu, přijde tak trochu směšný. Vepřové na grilu mi přijde jako normální, racionální volba a to vůbec ne na úkor kvality nebo chuti. Třeba vepřová krkovička – naprosto neprávem opomíjené maso  - je na grilu úplně skvělá, a díky tomu že obsahuje celkem velké množství sádla se Vám u ní těžko stane to co třeba u  vepřové kotlety  – že bude suchá  a málo šťavnatá. Není to vepřová panenka, to ne, ale maso je to skvělé
Vepřová krkovice

Vepřová krkovička – zapomeňte na hovězí

Nic proti hovězímu, ale dát pětistovku za kilo masa mi přijde jako úlet. Jednou dvakrát možná, ale při pravidelném grilování už to začíná trochu lézt do peněz, přeci jenom L  Když ale sáhnete po vepřové krkovici, jste cenově úplně někde jinde. A bude tohle maso horší? Ani náhodou. Bude jiné, ale určitě si taky pochutnáte a nemusíte trnout hrůzou  jestli nedopečete nebo jí tam necháte o trochu déle.
Krkovička je druh masa na kterém bůh na praseti nešetřil ( po bůčku myslím :) ) a dělat jí tak v jednom velkém kusu není vůbec žádný problém. Konec konců – náš starý nejlepší recept  na vepřovou krkovici  peče celý kus masa pomalu v celku.  V troubě je to snadné, tam si teplotu dokážete regulovat docela dobře, na grilu je to ale o dost složitější. Třeba na grilu na dřevěné uhlí se to už doopravdy musí umět, a udržet stálou teplotu kolem 180 stupňů třeba dvě hodiny v kuse už chce mít nějaké to grilování za sebou.  Na plynovém grilu je to o poznání snazší, ale ve srovnání s troubou doma v kuchyni je to pořád jiné.  Nabízí se tady ale možnost jak si situaci zjednodušit – a tou je použití marinády.  Na naložení i na grilování
Krkovička na grilu

Marináda na naložení i na gril

O marinádách už toho bylo napsáno hodně. Prakticky každý kdo nějak pravidelně nakládá maso na gril má vlastní, na nepochybně tajný recept jak jí správně připravit. Třeba v Americe z toho dělají doslova a do písmene senzaci a na soutěžích mistrů grilů je složení marinády tím nejvíce střeženým tajemstvím. Pravda je ale asi taková, že většinou se používají naprosto běžné druhy koření, které najdete v kuchyni. U nás se marináda na vepřovou krkovičku skládá takhle :

  • Černé pivo
    Tedy správně tmavé pivo – musí být prostě nasládlé. Nejde ani tak o barvu piva jako jeho chuť. Normální světlé výčepní pivo chutná v marinádě jinak – vyzkoušeno. Jestli tedy doma máte jen světlé, nechte si ho k masu až bude hotové a kupte si lahev tmavého
    Marináda na vepřové

 

  • Česnek
    Na půl litru marinády rozetřeme tak 3-4 stroužky. Ono to není úplně exaktní, každý česnek bude chutnat jinak. My česnek kupujeme, nám se prostě vypěstovat nevede. A musím říct že jeho chuť je dost rozdílná, paradoxně nezávisle na jeho ceně :(
  • Mletá sladká paprika
    Bez té by to myslím nešlo, ta vlastně dělá marinádu marinádou. Dává vepřovému chuť a marinádě barvu. Dáváme tak dvě tři polévkové lžíce na půl litru piva
  • Worčestr
    Dáváme tak jednu polévkovou lžící. Zkoušeli jsme i verze se sojovou omáčkou, ale pak ta marináda nenadchla.  Je potřeba ho dobře rozmíchat
  • Pepř a chili
    Tady dáváme různě, podle chuti a taky podle toho jestli u stolu sedí děti nebo ne. Jeden náš známý dělá na grilu úžasné maso, ale dost ostré. Mám pepř rád, nemyslím že by mi vadil ale někdy je to i na mě moc. Tady asi platí víc než míň – podobně jako třeba do tlačenky :)
  • Vodka nebo slivovice
    Pokud maso necháme nějakou dobu naložené, dáváme tam velký panák tvrdého alkoholu. Není v marinádě prakticky vůbec cítit ( a to ani u slivovice) , lépe rozpouští tuky a marináda je pak taková jemnější

    Marinovaná krkovička na grilu

Jak dlouho vepřové nakládat?

Zkoušeli jsme si vepřovou krkovičku naložit do marinády třeba i přes noc, a po pravdě velký rozdíl mezi naložením hodinu dvě před nepozorujeme. Plátky vepřové krkovice vypadají na grilu stejně, jestli se v marinádě máčí dvanáct nebo dvě hodiny. Někdo marinádu třeba jen potírá na maso - viz fotka níže. Taky možnost, jen ta marináda musí být hustější - myslete na to. Dejte jí třeba před použitím povařit, rychle zhoustne
Marináda na vepřovou krkovičku
U známých jsme viděli napichování masa do marinády – do krkovice jsme to zkoušeli také, podle mého to má smysl když pečete velký kus masa v celku. Jestli se ale jedná o plátky masa, dejme tomu tři centimetry silné, nemá to cenu. Pokud používáte nějaký normální zahradní gril s udírnou, je to za pár minut hotové
Pokud nakládáte velký kus masa, nemusíte mít zrovna vhodně velkou nádobu. Abyste marinády nemuseli dělat pět litrů, nebojte se použít mikrotenový sáček, maso dát dovnitř, dolít marinádou a zavázat provázkem aby nevytekla. Pak už je to otázka hodiny dvou a může se s masem na gril …

 

Krkovička naložená v marinádě

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

aaa

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...