Katův šleh - nejlepší recept

Katův šleh se stává často dikutovaným tématem. Na jedné straně stojí skupina, která ho považuje za něco otřesného, obzvlášť po všech těch ho kritizujících dílech tolik oblíbeného pořadu  se Zdeňkem Pohlreichem, na druhé straně stojí lidé, kteří na tomto jídle neshledávají nic špatného. Přemýšlím, ve které skupině jsem já. Prostě bje to Katův šleh - nejlepší recept to asi nebude, nejhorší taky ne...Taky nejsem úplným zastáncem tohoto jídla, přece jen z něj moc čistých chutí nezaznamenáme, ovšem k našim českým jídlům rozhodně patří a myslím, že když se do něj nebude cpát tisíc různých ingrediencí a aspoň trochu se budeme snažit zachovat jednotlivé chutě a využívat čerstvých surovin, tak na něm vlastně není nic hroznýho. Co teprve ve chvíli, kdy si k němu ještě uděláte domácí bramboráčky...

Recept na katův šleh z vepřového masa

  • 500g vepřové kýty
  • 2 střední žluté papriky
  • 1-2 feferonky
  • 5-6 rajčat nebo jednu plechovku rajčat krájených
  • 3 lahůdkové cibulky
  • 4-6 lžic kečupu
  • sůl, pepř
  • (kyselé okurky)

Vepřová kýta na katův šleh - nejlepší maso

Katův šleh a vepřové maso do naší národní kuchyně zkrátka patří, tak není nač čekat a můžeme začít s vařením. Nejdříve si připravíme maso. Když vařím cokoliv z vepřových nudliček a nijak extrémně na to nespěchám, tak si vždycky maso naložím aspoň přes noc. Přijde mi pak o něco chutnější a dokonce křehčí. Maso do Katova šlehu bych určitě naložila, stačí trocha oleje, worcester, pepř a sůl, promíchejte v misce, přiklopte a nechte do druhého dne v lednici. Následující den maso vyndáme, základ je připravený. Jestli přemýšlíte, jaké maso by bylo do katova šlehu nejlepší,recept je jasný- libová vepřová kýta, ale záleží na vás, co z vepřového rádi používáte k vaření takových jídel.

Co by měl takový správný šleh splňovat? Podle mého názoru by měl být především ostrý. Ostré chuti určitě nejjednodušeji docílíme tím, že použijeme pálivé feferonky. Ty nám skvěle poslouží i do celkové struktury jídla. To je totiž podle mě další věc, kterou by měl Katův šleh splňovat - měl by být pestrý. Když si představím tohle jídlo, tak vidím talíř, který hraje všemi barvami. Feferonky bývají většinou zelené nebo červené, abychom měli zastoupeny další barvy, použijeme do jídla žlutou papriku, červená rajčata, zelenobílou jarní cibulku, popřípadě zelenou kyselou okurku. Tak doufám, že už i zapřísahlí "Nekatovci" začínají mít na tento pokrm chuť. Pokud ano, je čas se pustit do přípravy.

Naložené maso na katův šleh

Na rozpálenou pánev vložíme naložené vepřové nudličky a hlídáme, aby se nepřichytily. Mezitím si očistíme veškeré papriky - pálivé i nepálivé a nakrájíme je na podobně dlouhé nudličky jako ty masové. Ve chvíli, kdy je maso krásně zatažené, přihodíme k němu papriky a restujeme společně. Když nám začíná paprika měknout, přidáme rajčata. Rajčata si před tím můžete spařit a oloupat. Pokud vám slupky rajčat nevadí, tak je pouze nakrájejte. Přijde vám loupání rajčat zdlouhavé? Upřímně? Mně taky, proto to nedělám. Jestli si ale nejste jistý, že vámi vybraná rajčata jsou chutná, tak radši použijte krájená rajčata z plechovky. Jelikož rajčata v sobě obsahují dost vody, začnou nám celkově jídlo tak hezky propojovat. Necháme spolu nějakou chvíli vařit a zatím si nakrájíme jarní neboli lahůdkovou cibulku. Tu ovšem necháme ještě chvilku stranou. Teď totiž přichází čas na tu nejkritizovanější potravinu, která je nedílnou součástí Katova šlehu - na kečup. Přiznejme si, kdo z nás ho občas do jídla nepoužije? Sem se zkrátka hodí a bez něj to nějak není ono. Přidejte jen pár lžic do směsi. A když už ho tam dáváme, tak by bylo fajn aspoň použít nějaky kvalitnější, o kterým víme, že nějaká rajčata v sobě obsahuje. Zamícháme, dochutíme podle vlastní chuti - sůl, pepř, popřípadě jiné oblíbené koření a úplně nakonec přisypeme nakrájenou cibulku. Ptáte se, proč až v závěru? Já si prostě nemůžu pomoct, mám ráda, když ta cibulka na skus křupne.

KAtův šleh na pánvi

Jak už jsem se zmínila na začátku, tohle jídlo si bez bramboráčků nějak neumím představit, ale ne vždy je dost času a chuti se zabývat bramborákem. Klidně postačí jako příloha čerstvý chléb. Někdo si na to ještě sype strouhaný sýr, ale to už já úplně neuznávám, ovšem proti gustu...

 

     

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...