Grilovaný bůček

Těžko říct, odkud to vlastně přišlo. Jestli od našich západních sousedů, nebo až ze Států. O čem že je řeč – o grilovaném hovězím mase. Steaky, steaky, steaky ! Člověk začíná mít pocit že pokud na grilu nemáte alespoň půlkilový stejk z argentinské krávy, jak byste ani nebyl. A přitom existují mnohem zajímavější masa než všemi opěvované hovězí. Třeba vepřový bůček. Ne opravdu jsme se nespletli, grilovaný vepřový bůček může být fakt delikatesa. Klasický kus masa z vepřového totiž může na grilu udělat spoustu parády.

Grilovaný bůček v celku

Češi nejsou první, kdo ocenili výhody grilovaného bůčku – celkem ve světě známý je pojem “grilovaný bůček bun cha“ – vynikající asijské ( u nás vietnamské ) jídlo který upravuje tučný vepřový bůček skvělým způsobem s charakteristickou nasládlou marinádou.  Asie v tom není sama, Američani používají výraz grilled pork belly , zase se jedná o vepřovou klasiku doplněnou celkem velkým množstvím sladké pikantní marinády.  Soutěživí Američané dokonce pořádají soutěže ve kterých vyhrává ten nejlepší grilovaný bůček, a jedná se dost populární zábavu která si zaslouží i televizní pozornost.  Když můžou hodit bůček na gril Amíci, proč ne my.  Navíc tphle je fakt klasické české jídlo - pečený bůček musí znát v Čechách a na Moravě úplně každý


Bůček na grilu ? Celá řada výhod

Ono se to nemusí na první pohled tak zdát, ale tenhle druh masa má celou řadu výhod. Berme je jednu po druhé

  1. I za krásný kus bůčku pořád platíte normální peníze, za krásný prorostlý kus se pohodlně vejdete do sto padesáti za kilo.  Pokud kupujete maso v nějakém normálním českém řeznictví  ( pomíjím marektingově vymazlené nabídky „Pro Pražáky“ typu Naše maso atd. kde koupíte bůček za jednou tolik než jinde) tak Vás to nezruinuje ani náhodou. A to i když bude u grilu na kus bůčku čekat třeba deset patnáct lidí. Zkuste si to přepočíst na cenu hovězího…
  2. Vybírat můžete maso z kostí i bez kosti.  Každému chutná maso jinak a znám lidi kteří maso na kosti považují za lahůdku, a znám lidi kteří kosti na talíři nesnesou. Tady máte na výběr, bůček se dá koupit z kostí i bez
  3. Libový nebo tučný ? Koupit se dá ten i ten, dnes spíše seženete libovější kusy než ty opravdu hodně tučné. Jateční váha prasat jen mírně přesahuje metrák a to se logicky projevuje i na síle sádla kterou na bůčku máte.
  4. Tuk nese chuť. Na každém bůčku bude větší či menší vrstva sádla. Nebude problém s tím že maso při grilování vysušíte, tohle u bůčku ( na rozdíl od hovězího) skoro nejde.
  5. Kupujete mladé maso. Na rozdíl od hovězího těžko koupíte vepřový bůček ze starého prasete. Ono když přesáhne hmotnost kolem 140 kilo, přibývá už pomalu a prostě se ho nevyplatí krmit. Na rozdíl od krav nebo býků. Jak víte že steak za 600,- korun kilo není z nějaké staré krávy na mléko ? To se u prasete nestane
  6. Můžete grilovat velký kus v celku, nebo už hotové porce . To první je pomalejší, ale maso je řekl bych lépe udělané . U hotových kusů zase bude bůček na grilu hotový za pár minut

Bůček grilujte s marinádou

Bůček můžete dělat jen tak, ale nejlepší je s marinádou. Není vůbec složitá na přípravu a suroviny na ní nemusíte shánět po všech čertech.  Záleží, jak velký kus masa budete mít, obvykle jí děláme litr aby se maso snadno naložilo. Potřebujete :

  • 2 lahve tmavého piva
  • 6 polévkový lžic medu
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky rozetřeného česneku
  • sladkou papriku
  • Sůl a pepř

Grilovaný bůček začátek

Bůček je fajn naložit alespoň pár hodin předem, pokud grilujete tak velký kus bůčku v celku jako my, klidně přes noc. Nebojte se použít marinovací jehlu aby se šťáva dostala i dovnitř masa
Grilovaný bůček v marinádě
Při grilování budeme bůček potírat, aby chytnul krásnou barvu.  Takže si nezapomeňte připravit štetec na potírání masa, ideálně na dlouhé násadce.

Bůček na grilu po půl hodiněPokud máte tak velký kus bůčku , grilujte ho pomalu, nespalte ho. Říká se tomu nepřímé grilování, česky řečeno netopíte hned pod masem ale kolem něho. Vlastně ho na tom grilu pomalu upečete.

Nepřímé grilování

Vypadá to nádherně, že jo. Zapomeňte na stejky, zkuste grilovaný bůček  … :)

Hotový grilovaný bůček vcelku

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...