Domácí paštika do skleniček

Je potřeba rozlišit dvě věci, když vyrazíte někam na nákup. Domácí uzeniny, na které narazíte ve většině obchodů, z logiky věci nemůže být domácí. Zamhouřit oči by se daly ještě nad nějakým farmářským trhem, ale v supermarketu prostě domácí věc nekoupíte. Do stejného pytle pak házíme všechno co se jmenuje farmářský, babiččin, staročeský a podobně. Ten název je jen marketingová zástěrka, nic jiného. Pokud vnímáte význam slova domácí stejně jako my, buď si to vyrobíte sami doma, nebo někde u řezníka-uzenáře , o kterém aspoň tušíte, co a jak poctivě vlastně dělá.  Domácí paštika v supermarketu mi z principu přijde podezřelá, ať už je balena ve folii nebo ve skleničkách. Důvod ?  Do paštiky se většina věcí na jemno mele.  Ergo kladívko – pokud výrobce paštiky chce vydělat na každém vyrobeném kile, namele do paštiky první poslední. A díky moderní potravinářské chemii – oblíbeným éčkům – to chuťově prakticky nemáte šanci poznat. Musíte jen věřit. A nebo si domácí paštiku udělat doma sami

Domácí paštika

Recept na domácí paštiku je veskrze jednoduchý, a najdete jich v každé kuchařce spoustu. My sami používáme tenhle ( viz recept na játrovou paštiku) a jsme s ním moc spokojení. Budete potřebovat jen běžné suroviny – na jeden díl vepřových jater dáte 3 kila tučnějšího vepřového. Nejvíce se nám osvědčil vepřový bůček, když jsme použili i relativně prorostlou krkovici, paštika byla relativně suchá, a špatně šla rozetřít. Tady se holt projevuje absence éček, které zlepší roztíratelnost …. :)

Maso nakrájíme na malé kousky – podobně jako když děláme pečený bůček  . Když ho nakrájíte na menší kousky – něco jako na vepřové výpečky, rychleji se propeče a pustí pěkně šťávu. Tu v žádném případě nevyléváme, použijeme ji do paštiky. Na větší kousky nakrájíme i vepřová játra – ty je potřeba ještě před umletím zbavit veškerých blanek a cévek ( u toho si určitě uvědomíte, jak moc se o tohle asi starají ve fabrice kde se vyrobí takové domácí paštiky pár tun denně … ) a pak na jemno umlít. Nás mlýnek na maso má nejjemnější desku 5mm a je to moc velké, museli jsme dokoupit desku s otvory 3mm. A i tak játra meleme na dvakrát, někdy si ještě pomůžeme mixérem. Samotný opečený bůček pak meleme jen jednou, na 5mm desce našeho mlýnku. Pak dáme všechno do jedné misky a vymícháme. Někdy to děláme jen ručně, někdy si pomůžeme mixérem.

Vepřový bůček na domácí paštiku

Tady si pomůžeme vypečenou šťávou z vepřového bůčku, nikdy, výslovně nikdy nepřidáváme vodu, ani pokud je převařená. Neúspěch jsme absolvovali dokonce i s hovězím vývarem,  paštika ve skleničkách se nespojila, domácí nedomácí. Výpek z masa tenhle problém evidentně nemá.  Výslednou směs pak dochutíme kořením – buď použijete  hotové paštikové koření nebo dochucujete jen směsí pepře a soli – i to má něco do sebe. Ale pokud zavařujete domácí paštiku do  skleniček poprvé, doporučuju to koření.

Domácí paštika ve skleničkách

Když děláte várku paštiky se 3-4 kil masa, nesníte to najednou. To nejde, pokud tedy nemáte restauraci. Musíte paštiku nějak uskladnit na delší dobu. Lednice v tomhle případě nic moc neřeší, v chladničce vydrží paštika jen pár dnů. A navíc – pořád máte v paštice syrová játra. I když někdo jí syrová játra ( podobně jako tatarský biftek) jako lahůdku, při zavařování do sklenic přeci jen dojde k jejich sterilizaci. Takže dáme směs  na domácí paštiku do skleniček – samozřejmě používáme ty s uzávěrem, který je na to určen – tzn. s červeným límečkem, a zavařujeme asi dvě hodiny ve „skoro vroucí vodě“ – na teplotu kolem 95 stupňů asi hodinu a půl, nebo dvě. Pak necháme pomalu vychladnout, a  na dalších 90 stupňů paštiku ve skleničkách znovu dvě hodiny trápíme v horké vodě. Nemáme přesně vypozorovanou trvanlivost při tomhle postupu, ale nikdy se nám taková domácí paštika ve skleničkách nezkazila, odhadem trvanlivost 2-3 měsíce jistá.  Hotovo máte tak za dvě hodiny ( nepočítaje v to sterilizaci) a je tak nějak jedno, jestli to děláte ze dvou nebo pěti kil masa a jater. Takže ať vám chutná … :)

Fotogalerie: Domácí paštika ve skleničkách

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

aaa

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...