Novinky

08.12.2017 12:16
Zpracovat nějak rychle a najednou vepřové maso z porážky čuníka asi rozumně nejde -  tedy pokud nemáte početné hladové příbuzenstvo.  Mrazák je v dnešní době jasnou volbou, dřív to byla výroba domácích klobás ( viz článek Klobásy recepty a domácí výroba), trochu se ale zapomíná...
08.11.2017 18:22
Časem zjistíte určitě sami, že vepřový bůček tvoří docela zásadní část prasete. Alespoň to tedy tak vypadá když se člověk koukne do mrazáku. Balíčku na kterých jsou nápisy kotlety, panenka nebo plecko rychle ubývá, ale bůčku je pořád dost a dost.  Množství jídel, které můžete zkusit...
13.10.2017 19:05
Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby...
03.10.2017 12:34
Jen málokterý druh vepřového masa je tak neprávem opomíjené jako vepřové koleno. A úplně zbytečně.  Co lidi z vepřového nejvíce nakupují se krásně pozná podle reklamních letáků  supermarketů. Jednoznačně vedou vepřové kotlety následované vepřovou kýtou , pak sem tam bůček. Ale...
22.08.2017 18:12
Mediální humbuk týkající se domácích zabijaček a jejich legálnosti , spuštěný před lety komerčními televizemi a posléze i tiskem má konečně důvod utichnout.  Informační zmatek, který pak díky tomu nastal napáchal více škody než užitku a třeba dříve velmi oblíbené obecní zabijačky na spoustě...
29.04.2017 14:46
Obrátil se na nás jeden z návštěvníků našeho webu, zda bychom zde nemohli odinzerovat prodej řeznického vybavení. Rádi tak činíme, kontaktní informace na něj -  matous.rydel@seznam.cz . Jak si to spolu domluvíte už necháme na Vás :)
30.01.2017 19:04
Minulý týden jsme tady u nás na Zabijačkách.cz psali o tom, že i pokud jste z našeho hlavního města, zabijačku můžete navštívit docela pohodlně. Možná i na konto jsme ale dostali informaci o akci, která nám přijde o mnohem domáčtější než ta předchozí zabijačka v Praze. Jaký v tom...
26.01.2017 18:09
Jestli si myslíte, že domácí zabijačka je výsadou českého nebo moravského venkova, musíme Vás vyvést z omylu.  Už to samozřejmě není tak, že by u pražských novostaveb nebo na sídlištích chrochtali v chlívku vykrmení pašíci. Tradiční domácí zabijačka se přesunula z té domácí,...
18.01.2017 20:10
Název obce Sládkovičovo mi do nedávna vůbec nic neříkal.  Znělo mi to slovensky, a to bylo tak všechno. Situace se ale zásadně změnila, když jsme od Denisy dostali mailem zprávu o tom, že pořádají klobásový festival. A to rovnou už desátý ročník.  Přiložené fotografie vypadaly úžasně, a...
19.12.2016 19:14
Ke každé domácí zabijačce nerozlučně patří, stejně jako jitrnice, jelita nebo klobásy.  Tvrdí se, že právě tady se projeví, daleko více než třeba na jitrnicích, jak je řezník šikovný a jak bude tahle dobrota po uvaření a vychladnutí chutnat. A o čemže to vlastně mluvíme? O výrobě domácí...
25.11.2016 19:01
Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit....
18.11.2016 18:45
Máte zdroj vepřového masa, o kterém opravdu víte, že je to normální, poctivé maso? Žádná vodou napíchaná a antibiotiky nasáklá hmota? Anebo dokonce víte, kde takové prase vyrostlo nebo co mu dávali žrát?  Pak máte prakticky vyhráno. Stačí už takové vepřové jen zpracovat.  A v tom...
14.11.2016 18:24
Někdo na něj nedá dopustit, někdo na něj nadává. Je to asi jako diskuse fanouška Sparty a Slávie. Škvaření vepřového sádla. A ne za stálého míchání ve velkém hrnci na plotně. Docela jednoduše, bez komplikací. Sádlo se totiž nechá škvařit i v troubě.  O tomhle způsobu přípravy sádla jsme...
19.09.2016 19:08
Černostrakaté přeštické prase patří k původním českým plemenům ze západu Čech. Původ přeštického prasete je třeba hledat v křížení původního druhu českého prasete – hřebenáče a německého druhu vepře – tzv. švábsko hallského barevného prasete. Tento druh se na západ Čech dostal ze...
02.09.2016 21:08
Nedávno jsem byl svědkem (a později i přímým účastníkem) docela bouřlivé diskuse o uzení, uzeninách a nakonec i o uzeném mase. Nebyla to překvapivě diskuze u piva v hospodě, ale při rodinné oslavě.  A tak byla sestava diskutujících poměrně rozmanitá – od jednoho vegana(to byl jeden...
12.08.2016 19:22
Tento týden mi zaujal titulek na jednom zpravodajském serveru ,který zněl „V kvalitní šunce na kosti byl nalezen škrob“ – no to mi nedá si takový článek nepřečíst.  Marně jsem si lámal hlavu, co by asi tak v šunce od kosti – pro mě etalonu kvalitní nešizené šunky – měl vlastně dělat škrob. No,...
09.03.2016 19:25
Pokud byste náhodu přemýšleli o zabíjačce, máme pro Vás jeden typ. K okamžitému odběru jsou 3 pořádní čuníci - rozmezí váhy mezi 280-300 kilogramy. Jedná se o dva přeštické vepře a jednu mangelici. Ceny za kilogram živé váhy 40,- Kč Prasata z domácího chovu, žádný velkochov, poctivě krmené prase z...
04.03.2016 18:53
Od paní Evy z pivovaru z Velkých Popovic jsme dostali pár fotek z akce, která potěší každého příznivce zabijaček a vepřového . Na fotkách vidíte sami, že tyhle akce lidi prostě baví a je fajn vidět, že mediální hon na vepřové a jeho zdravotní rizika  a oblíbenost vepřového jsou dvě úplně různé...
01.03.2016 12:07
V dnešní době je normální jateční váha pro prase mezi 110-130 kilogramy živé váhy,  dost často to bývá i mnohem méně.  Důvodů, proč tomu tak je bude určitě  více. Dříve se uvádělo, že od živé hmotnosti prasete kolem jednoho metráku prase už neroste, jen tuční. Česky řečeno,...
25.02.2016 18:13
Rádi byste viděli, jak vypadá taková domácí zabíjačka a nemáte doma v chlívku čuníka, a ani na venkově babičku s hospodářstvím? Ne, nemáte smůlu, opravdu ne. Obecních zabijaček sice po mediální masáži s jejich zákazem o dost ubylo, ale sem tam se přeci jen nějaká najde. A tahle, na...
19.02.2016 18:19
Není to dlouho, co jsem byl svědkem bouřlivé debaty o tom jak správně na uzení masa. Kdyby kulisou téhle zuřivé debaty nebyla místní hospoda, dal by se tenhle dlouhý a hlasitý rozhovor při troše dobré vůle označit jako odborná debata technologů z oboru zpracování masa :)  Měl jsem vždycky...
08.02.2016 18:38
Člověk by řekl, že výroba domácích uzenin už pomalu odešla se starými mistry řezníky. Za mých mladých let bylo na vesnici úplně normální, že jste znali svého řezníka. A tím nemyslím, že jste věděli kde má obchod – tehdy to bylo všechno tuším pod Jednotou. Znali jste ho jménem, a věděli jak vypadá....
18.01.2016 17:04
Doby, kdy na vesnici skoro v každém druhém chlívku chrochtalo prase (a v každém první chrochtala dvě) jsou už bohužel dávno pryč. Mohlo by se tedy zdát, že domácích zabijaček bude ubývat společně s doma chovanými čuníky. Chovat takové prase pro zabíjačku je trochu jiná kategorie než třeba výroba...
12.01.2016 15:22
Jedno z mála jídel, které si jako dítě docela dobře pamatuju, byla domácí sekaná. Obvykle se dělala tak dva tři týdny od samotné domácí zabijačky. Běžné zabíjačkové dobrůtky – jitrnice, jelita nebo prejt se buď snědli, nebo přejedli a rozdali po známých J  Přeci jen jíst celý týden...
08.01.2016 14:31
Docela dlouho jsem měl zažito, že se k vepřovému masu -  a konkrétně k docela tučným zabijačkovým pochoutkám – dá pít jenom pivo.  Jako když vidíte pohádku Dařbuján a Pandrhola – u zabijačky teče pivo doslova proudem. Jen jednou jsem se účastnil domácí zabijačky jako řidič, a po...
15.12.2015 17:10
Domácí zabijačka není rozhodně pouze česká záležitost, jak by se někomu mohlo zdát. To, že idylické  obrázky řezníka a zabíjačky ze zasněžené vesnice maloval Josef Lada neznamená, že jinde zabíjačka nemají. Ale pozor, chyba lávky. Domácí zabíjačka je zdá se doma i jinde. Důkaz toho jsou fotky,...
11.12.2015 17:13
U uzenin obecně musíte mít důvěru v toho, kdo jí vyrábí. Nejde to jinak. Nemáte totiž možnost nijak kontrolovat, jaké suroviny do klobásy, párku nebo salámu vlastně přijdou. Jaké v uzenině vlastně skončí. Položte si jednu otázku – proč by v masokombinátu mleli do uzenin maso, které...
07.12.2015 14:31
Minulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin...
04.12.2015 14:35
Na výrobě domácích uzenin, a na zpracování masa doma obecně je pěkné jedno -  každý ho dělá po svém. A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Vzpomněl jsem si na to při pohledu na fotky uzeného masa, které nám poslal pan Jirka (zpětně ještě...
01.12.2015 17:32
Když jsme za našich mladých studentských let bydleli na koleji, jedním z oblíbených jídel byla vepřová konzerva. Teda vepřové ve vlastní šťávě. V lednici nezabrala moc místa, stačilo koupit půlku chleba a večeře, která nejen zasytila, ale i chutnala, byla hned na světě. Navíc na rozdíl od...
1 | 2 | 3 | 4 >>