Zavařování masa do sklenic

01.12.2015 17:32

Zavažování masa do sklenicKdyž jsme za našich mladých studentských let bydleli na koleji, jedním z oblíbených jídel byla vepřová konzerva. Teda vepřové ve vlastní šťávě. V lednici nezabrala moc místa, stačilo koupit půlku chleba a večeře, která nejen zasytila, ale i chutnala, byla hned na světě. Navíc na rozdíl od čehokoli sladkého se k vepřovému dalo pít pivo, což nebylo k zahození :) Dneska bych si vepřovou konzervu asi nekoupil. Nedělám si iluze, co všechno je v ní namleté, bohužel do ní nevidíte. Ale údaje na štítku typu obsahuje 60% masa mnohé napoví …. Jelikož doma nemáme stroj na zavírání konzerv (což mi teda velmi mrzí a hledám nějaký z druhé ruky) tak zavařování masa do sklenic je pro nás celkem jasná volba.
Vepřové maso zavařené do sklenic ale nechápeme jako nějaký super a úžasný způsob jak uchovat vepřové maso. V dnešní době mrazáků je fakt snazší maso zamrazit rychle a snadno. Zavařování do sklenic není úplně rychlá záležitost, je relativně časově náročná. Ten hlavní důvod, proč to děláme je chuť takového masa. Pokud ho správně naložíte – a to je velmi jednoduché – tak to má opravdu úžasnou chuť. Takovou tu dobrou, masovou. Těžko to popsat, to se musí ochutnat. To maso není ani pečené, ale ani vařené. Dlouhé působení koření i soli na maso ve sklenici a jeho  zavařování dělá s chutí své, a je to výborné. Určitě je to alternativa k výrobě domácích uzenin ( viz text Klobásy – recepty a domácí výroba) a doporučuju to všem vyzkoušet. Navíc to má jednu velikou výhodu, nepotřebujete nějaké extra vybavení. Pokud doma praktikujete třeba zavařování ovoce do sklenic, máte určitě všechno co potřebujete.

Těžko na webu o domácích zabijačkách budete hledat jiné maso než vepřové, a tak i článek o zavařování masa do sklenic bude hlavně o vepřovém. Opět se jedná o postup, kterým se dříve zpracovávalo „horší“ maso - vepřovou panenku asi do sklenic krájet nebudeme J U nás se samozřejmě používá oblíbený vepřový bůček. Trochu jsme ho ale pro tenhle případ doplnili vepřovou plecí, a to ze dvou důvodů. Vlastně teda z jednoho – „tučnosti“. Vepřový bůček, který jsme použili, je mírně řečeno prorostlejší. Takže aby se jednalo spíše o zavařování vepřového masa než o sklenici vepřového sádla se sem tam kouskem masa, přidali jsme ještě vepřovou plec. Ten poměr si samozřejmě můžete volit sami jak potřebujete, to naše vepřové šlo spíš do libova. Ale pokud budete používat k zalévání sklenic s masem sádlo  ( viz text zavařování klobás do sádla), bude to tučné až až. U nás se použil vepřový výpek ze žeber a kůží , zalitý vodou a dobře převařený. Žádná cibule, jen trocha česneku, kmín, pepř a sůl. Nic dalšího. Takže jak vlastně to zavařování masa probíhá ?

Z vepřovéhu bůčku ořežeme kosti, kůže a všechny další části masa, které se k zavažování do sklenic moc hodit nebudou. Dáme je napomalo do trouby zapéct, mohutně podlíváme vodou tak, aby se nám vytvořil dostatek výpeku. Budeme ho potřebovat k zalití sklenic

Zavažování masa do sklenic - vepřová žebra

Vepřový bůček nakrájíme na kostky, asi tak 3x3 cm. Nepravidelnosti jsou důkazem ruční práce .... :)

Zavažování masa do sklenic - nakrájený bůček

Takový krásný bůček. Úplná škoda ho zavřit do sklenic ....

Vepřové plecko je o poznání libovějí, vepřčové maso by mělo chutnat všem, a třeba děti dneska tlusté moc nemusí ...

Zavažování masa do sklenic - vepřové plecko

Na zavařování je už bůčku pěkná hromádka ....

Zavažování masa do sklenic - bůček na kostky

A ještě ho do sklenic doplní další maso - vepřové plecko.

Zavažování masa do sklenic - plecko na kostky

Maso posolíme, opepříme, přidáme kmína  dobře promícháme.  V ideálním případě necháme pár hodin ležet

Zavažování masa do sklenic - kmín, sůl a pepř

Zavařování masa do sklenic nechápeme jako prostou konzervaci. Výsledek tedy musí nějak vypadat, používáme tyhle patentní sklenice. Samozřejmě je pečlivě vymyjeme, horkou vodou

Zavažování masa do sklenic - mytí sklenic

Sklenice plníme masem kousek pod okraj, ne aby byly úplně plné

Zavažování masa do sklenic - plnění

Teď se bude hodit náš vývar - výpek. Sklenice zalijeme asi centimetr pod okraj víčka

Takhle vypadají sklenice s masem těsně před zavařováním

Zalité sklenice s vepřovým

Necháváme v horké vodě kolem 90 stupnů hodinu, voda by se neměla úplně vařit. I když ne vždycky se to při zavařování sklenic povede ... :(

Sklenice s masem po zavařování ještě horké. Necháme je přes noc vychladnout a zavařování druhý den opakujeme

A takhle vypadá hotový ( vychladlý)  výsledek našeho zavařování masa do sklenic. Nevypadá myslím vůbec zle, a je fakt moc dobrý. Vyzkoušejte

Zavažování masa do sklenic - hotovo

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...