Zahradní gril s udírnou

06.11.2015 16:17

Co se týče přípravy zabijačkových dobrot a vepřového obecně, hodně lidí na to kouká hodně úzce, s klapkami na očích. Tak nějak mezi lidmi panuje názor, že pokud nebydlí na „echt“ vesnici a prase jim nechrochtá v chlívku, nemají šanci něco z tohohle ranku vůbec připravit.  Ruku na srdce, kolik opravdu těch opravdových zemědělců dneska vlastně vůbec ještě je. Dřív to možná tak fungovalo všude, rádo od šesti v práci, ve tři doma a pak ještě skočit na záhumenek nebo poklidit po dobytku. Ale tahle doba je myslím už možná bohužel, možná bohudík, hezkých pár let pryč.  Doba se prostě mění, a s tím nic neuděláme. Nějak uměle konzervovat tradiční postupy, které používali naši prarodiče, se mi jeví jako ne moc praktické. Ono to už často prostě nejde. Ale taková trochu modernizace, proč ne?

Zahradní gril má dnes každý

Úplně první věc, kterou jsme se trhli od klasických zabijačkových postupů, byl zahradní gril. Věc, která má s domácí zabijačkou pramálo společného, alespoň na první pohled. Sáhli jsme po něm z čistě pragmatických důvodů – škvaření domácího sádla, které jsme do té doby dělali doma v kuchyni na sporáku, předci jen kuchyni trochu zašpiní. Každý, kdo někdy škvařil domácí sádlo jistě ví o čem je řeč. A uklizení – to je věc, kterou u nás asi fakt k smrti nenávidíme. Takže když vidíte stát venku na trávníku zahradní gril, sluníčko svítí a hrnec na sádlo zeje prázdnotou, napadnou Vás roztodivné věci – třeba použít normální zahradní gril na tuhle typicky zabijačkovou činnost. A světe div se, funguje to úplně krásně, a dokonce bych řekl, že mnohem lépe než když sádlo děláme doma na kamnech. Méně zápachu z bublajícího vepřového sádla po domě, odpadá čištění od stříkajícího sádla špinavé desky sporáku i mřížek na kuchyňské digestoři.  Odhaduju, že nám to zabere určitě méně času, a počítám do toho i roztápění grilu. Sádlo už venku děláme úplně samozřejmě, a dokonce myslím, že z grilu prostě líp voní. Chytí určitě nějakou vůni kouře, a protože v grilu stejně jako v udírně topíme kusovým bukovým dřevem, voní po uzeném. Škvarky z něj jsou úžasné, už nikdy jinak

Uzení v zahdním grilu s udírnou

Gril s udírnou? Potřeba dobře vybrat

V manuálu, který jsme k našemu zahradními grilu dostali společně s ním, je o uzení celá kapitola.  Musím říci, že jsme vyzkoušeli, a to o čem píšou v chytré knížce prostě za uzení nepovažujeme.  Vyučená řezník uzenář by asi použil termín zauzení – který je možné chápat jako kulinářskou úpravu masa – a ne tu konzervační, technologickou, za kterou uzení v udírně lidé všeobecně považují. Tady se prostě počítá s tím, že pokud použijete zahradní gril u udírnou, maso nebudete další měsíc skladovat , ale prakticky obratem ho sníte. Prostě takové zahradní grilování s trochou kouře. Vyzkoušeno na vepřovém bůčku, na slanině nebo na domácím salámu. Ten jsme následně stejně dovařovali, takže to vlastně bylo jedno. A klobásy, které jsme tady dělali, jsme dál zavařovali – viz text Zavařování klobás do sklenic. Takže tady se spíš jednalo o chuť, než o to „pravé dlouhé domácí uzení“

Zahradní gril s udírnou Weber

Trochu jiný level je ale velká mašinka – to je označení , které se u nás vžilo pro velký zahradní gril s udírnou. Jedná se vlastně o velký zahradní gril na kusové dřevo, ke kterému je připojený velký na stojato umístěný válec - udírna , ve kterém se nechá udit docela velké množství masa. Když ho nechcete použít jako udírnu, funguje normálně jako komín, vy využijete jen gril.  Když naopak chcete udit, zahradní gril slouží jako topeniště pro udírnu. Vlastně je to už druhý kus, který máme. Ten první byl o hodně menší , a ze slabšího materiálu. Byl to původem nějaký asijský cajk, a bylo to na něm vidět při každém grilování. Nakonec jsme se ho úspěšně zbavili a pořídili tenhle, který se dělá v Čechách. Váží něco málo přes dva metráky – abyste získali představu o masivnosti zařízení.  Tohle bych řekl, že je gril, který nejde rozbít. Nebo nevím, co bychom museli vyvádět, abychom ho zničili. Topení v něm zajišťuje kusové dřevo – a pokud to s uzením myslíte alespoň trochu vážně, tak tohle je dost podstatné. Jestli zahradní udírna má být co k čemu, musí umět uzení dřevem. Na trhu jsou k dostání zahradní udírny, ve kterých udíte pomocí udících briket. Sto kusů udících briket za dvanáct stovek? To je jinde, fakt. Ještě bych mávnul rukou za udícími štěpkami, nebo lupínky, za pár stovek. Ale i ty jsou šílené. Ale dá se, při zamhouřených očích. Ne každý má k dispozici třešeň nebo švestku. Ale bukové dřevo se dá sehnat úplně normálně, a na uzení v zahradním grilu s udírnou je podle mého nejlepší. Asi máme trochu horší chuťové buňky, ale na uzeném nedovedeme poznat, jestli jsme ho udili na švestce nebo na buku.  Bukové dřevo vede, na zahradě se ho válí pěkných pár kubíků. Tolik uzeného asi v životě nesníme …. :)

Zahradní gril s udírnou mašinka

Zahradních grilů s udírnou jsme vyzkoušeli víc – viz text Uzení masa v domácích udírnách. Tohle je ale zařízení, které je spíš zahradní udírna než gril.  Zatímco u mašinky je to tak půl na půl, tak tady ta udírna je asi v poměru asi lépe udělaná než samotný gril. Grilovat v něm maso by určitě šlo, ale když víte, jak se na zahradním grilu téže značky dá snadno grilovat, tak tohle je tak trochu ústup. Ugrilujete, ale asi nějak extra moc pohodlně. S udírnou je to tady o mnoho lepší, tady už se nechá opravdu mluvit o uzení masa. Když si dáte práci, a budete trpělivý, budou výsledky výborné a srovnatelné s grilem – mašinkou.

Závěrem – k uzení fakt nepotřebujete stavět velkou zděnou udírnu, kterou sem tak vidíte na fotkách v časopisech o bydlení. Začněte třeba s něčím menším – třebas tím zahradním grilem – a jestli Vás to chytne, pořiďte si něco většího, pořádného, třeba zděného.  U nás se také začínalo u klobás s kombinací mixéru a mlýnku. A teď máme dvanáctikilový mlýnek na maso. To samé bylo s plněním klobás – začátky byly z dnešního pohledu veselé, a teď u nás kraluje velká plnička klobás. Třebas někdy na zahradě bude velká udírna, možná. Ale asi ne, ono to není v udírně, ale v rukou a hlavě. Znám jednoho starého pána, který dělá domácí uzené ve starém sudu. Co ho znám od mala, léta. Jako víku mu slouží namočený hadr, a teplotu kouře měří omakem rukou – v kategorii Dobrý / špatný. A jeho domácí uzené bych Vám přál ochutnat – kam se hrabeme ….

Fotogalerie: Zahradní gril s udírnou

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

aaa

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...