Zahradní gril s udírnou

06.11.2015 16:17

Co se týče přípravy zabijačkových dobrot a vepřového obecně, hodně lidí na to kouká hodně úzce, s klapkami na očích. Tak nějak mezi lidmi panuje názor, že pokud nebydlí na „echt“ vesnici a prase jim nechrochtá v chlívku, nemají šanci něco z tohohle ranku vůbec připravit.  Ruku na srdce, kolik opravdu těch opravdových zemědělců dneska vlastně vůbec ještě je. Dřív to možná tak fungovalo všude, rádo od šesti v práci, ve tři doma a pak ještě skočit na záhumenek nebo poklidit po dobytku. Ale tahle doba je myslím už možná bohužel, možná bohudík, hezkých pár let pryč.  Doba se prostě mění, a s tím nic neuděláme. Nějak uměle konzervovat tradiční postupy, které používali naši prarodiče, se mi jeví jako ne moc praktické. Ono to už často prostě nejde. Ale taková trochu modernizace, proč ne?

Zahradní gril má dnes každý

Úplně první věc, kterou jsme se trhli od klasických zabijačkových postupů, byl zahradní gril. Věc, která má s domácí zabijačkou pramálo společného, alespoň na první pohled. Sáhli jsme po něm z čistě pragmatických důvodů – škvaření domácího sádla, které jsme do té doby dělali doma v kuchyni na sporáku, předci jen kuchyni trochu zašpiní. Každý, kdo někdy škvařil domácí sádlo jistě ví o čem je řeč. A uklizení – to je věc, kterou u nás asi fakt k smrti nenávidíme. Takže když vidíte stát venku na trávníku zahradní gril, sluníčko svítí a hrnec na sádlo zeje prázdnotou, napadnou Vás roztodivné věci – třeba použít normální zahradní gril na tuhle typicky zabijačkovou činnost. A světe div se, funguje to úplně krásně, a dokonce bych řekl, že mnohem lépe než když sádlo děláme doma na kamnech. Méně zápachu z bublajícího vepřového sádla po domě, odpadá čištění od stříkajícího sádla špinavé desky sporáku i mřížek na kuchyňské digestoři.  Odhaduju, že nám to zabere určitě méně času, a počítám do toho i roztápění grilu. Sádlo už venku děláme úplně samozřejmě, a dokonce myslím, že z grilu prostě líp voní. Chytí určitě nějakou vůni kouře, a protože v grilu stejně jako v udírně topíme kusovým bukovým dřevem, voní po uzeném. Škvarky z něj jsou úžasné, už nikdy jinak

Uzení v zahdním grilu s udírnou