Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

30.10.2014 12:55

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou polévku - prdelačku. Po pravdě nedovedu posoudit, jak moc se ten jeho pokus blíží originálu. U nás bysme se o podobný bastl asi nikdo nikdy nepokusil. Řezník by mu totiž asi ruce zpřerážel ....

Zabijačková polévka se na normální zabijačce dělá až z vývaru, který zbývá po ovaru a vaření domácích jitrnic a jelítek. Proto také nebývá žádné neštěstí, když některá z jitrnic nebo jelit praskne - jejich obsah totiž skončí právě v samotné polévce.  Černá zabijačková se polévce říká proto, že je do ní přidávána vepřová krev - pozor, nesmí být sražená. Existuje totiž ještě tzv. světlá jitrnicová polévka, která se připravuje podobně, jen bez přídavku čerstvé krve.  Tady je recept na zabijčkovou polévku tak, jak se dělá běžně v Čechách, na Moravě se poněkud liší v poměrech a druzích koření 

Vepřovou krev, kterou jsme pečlivě uchovali hned po porážce, použijeme mimo jiné právě na černou zabijačkovou polévku.  Potřeba je pak ještě klasické zabijačkové koření - sůl, pepř, majoránka a česnek

Zabijačková polévka 1

Do krve vmícháme téměř do měkka uvařené kroupy , pozor na sražení krve, i teď stále mícháme

Zabijačková polévka 2


Podle potřeby ještě dochutíme, nezapomeňte, že v kotli na nás čeká ještě hezkých pár litrů vepřového vývaru po ovaru, jitrnicích a jelitech. Teď vlastně připravujeme takový "polévkový koncentrát" :)

Zabijačková polévka 3

Za stálého míchání pak vlijeme smíchanou směs krup, krve a koření do kotle s vývarem.

Zabijačková polévka 4

Vepřovou krev a kroupy vléváme do kotle pomalu a postupně, ne, že jí tam zvrhneme celou najednou.

Zabijačková polévka 5

Polévka se začíná pomalu barvit, čerstvá červená vepřová krev se po nalití a vmíchání do horkého vepřového vývaru rychle barevně mění, do temně hnědé barvy

Zabijačková polévka 6

Polévku pak necháme pomalu dojít, samozřejmě za stálého míchání. Pod kotlem už téměř netopíme, nbeo jen velmi, velmi zvolna ...

Zabijačková polévka 7

A takhle vypadá zabijačková polévka na talíři. Samozřejmě s chlebem ...

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...