Vinná klobása ? Bývávala z masa

02.12.2014 14:08

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak to za tyhle peníze můžou vyrobit ? Výroba není složitá, recept na vinnou klobásu se skládá z několika málo surovin.  Potřebujete vepřové plecko  - to přídíte kolem 90-100,- Kč za kilo. Dál pak přední hovězí, to vychází kolem 140-150,- Kč za kilo. No, a vepřový bůček bez kosti se také pohybuje kolem 90-100,- korun za kilo. Kde máte koření, střívka, práci, manipulaci a skladování ? Něco je asi jinak :) Jak vlastně taková vinná klobása dělaná podle starého receptu chutná ? Nezbývá než vyzkoušet.

Potřebujete čtyři díly vepřového plecka, jeden díl předního hovězího a dva díly vepřového bůčku bez kosti. Veskrze samé dobé masíčko :)

Maso na vinnou klobásu

Maso pak pokrájíme na kostky, aby se nám v mlýnku na maso dobře mlelo. Používáme klasický ruční mlýnek na maso, žádnou elektriku.  Takové krásná maso - snad i škoda ho mlýt :)

Krásné vepřové

Mezi tím si namočíme do mléka housky ( nebo rohlíky) . Pozor, neměl by na nich být mák

Housky namočené v mléce

Mleté hovězí má krásnou barvu. Budeme ho potřebovat na vymíchní hovězí spojky - bez té klobásy prostě neuděláte

Mleté hovězí - na spojku do vinné klobásy

Všimněte si rozdílu mezi barvou mletého hovězího, a mletého vepřového. Je jasné, které maso asi bude tučnější .... :)

A mleté vepřové

Pomeleme i zlehka vyždímané housky, které jsme namočili v mléce.  Melte je až na konec, krsáně vyčistí tělo mlýnku a snáze se pak bude mýt.

Mleté housky namočené v mléce

Podle čeho se vinná klobása jmenuje vinná klobása ? Fotografie níže napoví .... Žádné chemické sajrajty, normální víno

Vinná klobása rovná se bílé víno.

Vymícháme z hovězího jemnou spojku. Ta nám palk vinné klobásy bude držet pohromadě

Hovězí spojka

Tak takhle vypadá směs na naše klobásy. Oproti jiným domácím klobásám je relativně jemná a homogenní. Vypadá tak trochu jako paštika

Masová směs na vinné klobásy

A už to jede - naše nová plnička klobás v akci. Oproti plnění mlýnkem na maso je to rychlost přímo kosmická - určitě budete plničku klobás délé mýt, než jí budete nabíjet klobásy.

Plnička klobás v kaci

No, a je hotovo.Tyhle vinné klobásy mají krásnou, růžovou barvu.  Nejsou moc podobné těm světle béžovým věcem, které jsme viděli v supermarketu. Asi budou i jinak chutnat

Hotové vinné klobásy

No, a my máme rádi tuhle klobásu pečenou. Klasicky ve storuhance. A opravdu je mooc dobrá

Pečená vinná klobása

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...