Vepřové ve vlastní šťávě? V udírně …

17.12.2018 18:51

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě myšlenky jak si práci co nejdříve usnadnit.  A ty se honí v hlavě fakt rychle …

Úplně na začátku jsme každé vepřové zavařovali klasicky, po staru  ( Viz recept na vepřové ve vlastní šťávě) .  Prostě jsme naplnili sklenice směsí vepřového masa a klasicky v horké lázni sterilizovali. Narazíte při tom samozřejmě na problém že hrnec ve kterém maso zavařujete  je pravidelně o jednu dvě sklenice menší než byste potřebovali na počet sklenic, který stojí na štočku.  Jestli fungují Murphyho zákony, tak fungují i tady.  A můžete sklenice rovnat do hrnce jak chcete pečlivě, je to jedno. Vždycky prostě jedna, dvě někdy tři zbydou ..

Zavařování masa do sklenic

Další verzí jak na to jít efektivněji – to znamená strávit s tím méně času bylo klasické zavařování v troubě. Používáme dost často hranaté sklenice s patentním uzávěrem (vypadají krásně, jejich víčka těsní skvěle a jdou opakovaně použít). Když je dáte na plech, vyrovnáte pěkně do řady a plech dolijete vodu , vejde se jich do trouby fakt hodně. Většinou pak zvládnete na jednu várku tolik, o čem se Vám může při klasickém zavařování v hrnci jenom zdát.

Možností ale zdaleka nekončí.  Na tu poslední mi navedla vlastně moje známá, která pracuje ve školní kuchyni a tyhle věci dělají v konvektomatu. Prostě v chytrém zařízení které dokáže udržet konstantní a dostatečně vysokou teplotu po danou dobu.  Výhoda? Rychlost, málo práce, žádný bordel kolem, takové už skoro poloprůmyslové řešení.  Je teda fakt že konvektomat v běžné domácnosti asi hned tak nenajdete. Ale zařízení, které ho při zavařování dokáže docela slušně nahradit už jo. Aspoň u nás doma. Vepřové zavařované v udírně

Když se dají v elektrické udírně udělat relativně bez práce domácí vepřové škvarky, je předem jasné, že s dosažením teploty pro zavařování vepřového masa ve vlastní šťávě nebude problém. To samé s nastavením času, digitální řízení téhle udírny má v sobě zabudovanou minutku a dokáže výkon udírny bezpečně načasovat podle zadání na displeji.  A udírna je uvnitř sakra, sakra velká. Tak velký zavařovací hrnec doma fakt nemáme. Navíc izolovaný plášť udírny umožní dosáhnout požadované teploty na zavařování venku, takže bez bordelu v kuchyni. A jestli nepospícháte, pustíte udírnu prostě přes noc, a ráno jen zkontrolujete.

Možná Vám pořád vrtá v hlavě, jak budou vypadat sklenice když je vyndáte po pár hodinách z udírny. Jak budou špinavé, jak je budeme čistit. Chyba lávky, tahle udírna má totiž ovládání udělané tak šikovně, že je možné pustit pouze vytápění udírny a zároveň nemít zapnutý generátor kouře. Úplně jednoduše to jde, jak vidíte na fotce displeje téhle udírny. No, a v tu chvíli se z Vaší venkovní elektrické digitální udírny vlastně stane venkovní elektrické trouba. No, a dál už je to myslím jasné ….

Na vepřové ve vlastní šťávě rozhodně nepoužíváme nějaké špatné maso. Na fotce krásná vepřová krkovička, radost pohledět ..

Do vepřového přidáváme pak i ořez z vepřových kolen. Vybíráme spíš libovější kusy, samozřejmě bez kůže. Děláte to pro sebe, takže proč tam cpát nějaký separát ...

Maso nesmí být moc libové. Právě proto ta vepřová krkovice. Je dostatečně tučná na to aby bylo maso opravdu šťavnaté. Z kotlet tohle fakt dělat nejde ...

Připravené sklenice na zavařování masa. My volíme spíše menší, aby když se jednou sklenice s vepřovým otevře, aby se rovnou hned i spotřebovala

Sklenice plníme na jemno nakrájeným vepřovým ochuceným a osolenýám masem kus pod okraj

Následně pak zaléváme připraveným horkým vepřovým výpekem/vývarem - nevím přesně jak se to kuchařsky jmenuje :(  , hodně tučným

A hotovo - pohled do vychladlé elektrické udírny , která na pohodu bežela přes noc.

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...