Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

18.09.2015 16:29

Každý, kdo někdy přemýšlel o nejlepším kusu masa z celého prasete musel narazit na kýtu. Na vepřovou kýtu. Teď nemyslím tu, kterou koupíte pěkně vykostěnou a úhledně zabalenou v regálu nějakého supermarketu - což mimo jiné znamená to že bude dost pravděpodobně z Polska :( . Myslím pořádný kus masa. Takový kýta totiž bude vážit počítejme nějakých 8-12 kilo, podle velikosti čuníka. A udělat správně takový velký kus masa, to už je tak trochu výzva.
Pokud pořádáte nějakou akci pro více lidí – může to být oslava narozenin, zahradní párty nebo cokoli jiného, kde se Vám sejde kupa lidí  - může být vepřová kýta docela vhodným druhem masa. Na takové akci by mělo maso které děláte splňovat několik základních podmínek :

  • Vepřová kýta ? Nic pro začátečníkyPořádný kus masa
    Když budete mít malou vepřovou kýtu, bude vážit kolem 8 kilo, a úplně běžně může mít i daleko daleko víc. A z téhle váhy masa se už přeci jen pár lidí nají. Takže takové větší zahradní grilování pro 20-30 lidí maso z kýty krásně pokryje
  • Maso musí být libové
    Co si budeme povídat, tučné maso neletí.  Ne každý má rád pečený bůček, asi uslyšíte výraz „fuj, tlustý“. Řekl bych že tohle je pozůstatek školních jídelen a řečí o zdravém životním stylu, který z masa které není úplně libové udělal třídního nepřítele. Připravte se na to, že na grilování kde budete dělat bůček už příště nikdo nedorazí a nebo s klobásou v ruce. Takže libové maso – a tady se ta kýta přímo nabízí . Možná namítnete že vepřová kýta má suché maso. Nic Vám nebrání maso prošpikovat. Libové ale bude jíst každý
  • První dojem rozhoduje
    Co myslíte ? Sklidí větší úspěch maso, které děláte pod zavřeným poklopem grilu? A nebo získá více bodů za dojem krásný kus rožněné kýty, která se před zraky všech přítomných otáčí nad ohněm a krásně voní ? Vsaďte se že B je správně. Lidi kolem prostě musíte navnadit, musí dostat hlad  :)

Velký kus masa není pro začátečníky ?

Chybami se člověk učí. Ale udělat chybu zrovna s deseti kily úžasného vepřového se asi nebude chtít nikomu. Máme tedy recept pro začátečníky , jak potížím předejít . Je fajn si to nejdříve zkusit nanečisto. Nemusí to být zrovna vepřová kýta, může se jednat o jiný druh masa, nedělený, jeden velký kus. Na tom si můžete vyzkoušet, jak dlouho asi maso péct tak, aby zvenku nebylo spálené a zároveň uvnitř nedopečené.
Naučte se regulovat žár na kterém pečete.  Ne každý má tak velký plynový gril kde si knoflíkem nastavíte přesnou teplotu a jdete na tři hodiny pryč. Přeci jenom je kýta kus masa, a do většiny grilů se nevejde. V případě, že děláte kýtu na ohni, doporučuju zapomenout na plápolavé plameny a dělat maso jen na rozpálených oharcích – žhavém uhlí. Daleko snáze docílíte dobrého propečení, a zároveň nespálení horních vrstev masa.

Vepřová kýtaHlavní trik? Maso postupně odkrajujte. Logicky se Vám propeče nejdříve vnější vrstva masa než to co je u kýty u kosti. Jen opravdový začátečník by chtěl kýtu péct v celku celou najednou. Plátky masa budou dobře propečené, nebudou spálené ale šťavnaté . A věřte že až vezmete nůž do ruky, bude se na takhle dělanou kýtu stát fronta :) Lhostejno zda jste začátečník nebo profesionální kuchař
A poslední rada – koupit hotovou naloženou kýtu je sázka na jistotu. Takové vepřové totiž už bude tepelně opracované ( nejen naložené ) a Vám odpadne starost, jak propéct maso až ke kosti. Což může pro někoho být docela zásadní potíž. V zásadě jde tady o to kýtu jen prohřát, jako by dodělat, dopéct. Nálev, ve kterém tohle maso bývá naložené, je klasický solný, a nijak chuť masa nezkazí. Nebo jsem zatím na takovou nenarazil. A hotoví jste krásně tak za hodinu, hodinu a půl. A to se nechá. Nejen péct, ale i jíst … :)

Fotogalerie: Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...