Vepřová kýta 416,- Kč kilo

21.10.2015 15:55

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž ( obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou polívčičku nejmenovaný senátor a funkcionář Agrární komory s proslovem o dotovaných dovozech ze zemí Evropské Unie, a člověk má pocit, že vepřové bude v Čechách skoro zadarmo. Pořád to samé, liší to jen v pozadí reportáže – fakt nevím, proč jako pozadí je vybíraný prakticky pořád stejný obchod – asi to je z Kavčích hor k němu nejblíž a redaktoři šetří benzín – jiné vysvětlení mi nenapadá :)
 Na druhou stranu – tlak řetězců na cenu je určitě obrovský – třebas takový vepřový bůček za 79,- Kč za kilo nebo vepřová kotleta za necelou stovku – to jsou asi opravdu ceny, na které se běžný maloproducent dostane fakt asi dost těžko. Cena je rozhodující – a přes všechny možné průzkumy o tom, jak lidi chtějí dobré maso  klidně za vyšší cenu je realita někde jinde – hlasování peněženkou to dokazuje :(

Takové Tesco nebo Globus v ceně asi neporazíte, a honit se za tím být tak levní jako oni třeba na vepřovém bůčku mi prostě přijde jako předem prohraný boj.  A tak jsem si při sledování té reportáže vzpomněl na jednoho kamaráda, od kterého jsem dostal zajímavý tip – jestli už jsem prý vyzkoušel úžasnou vepřovou pečeni, které se nechá u nás koupit. Poslal mi mail i s odkazem na jedno pražské řeznictví.  Firma Naše Maso mi nic moc neříkala. Když jsem si tu stránku našel, nestačil jsem se divit. Úplně v první chvíli jsem si myslel, že se jedná o nějaký vtip, že se někdo musel zbláznit. Vepřová kotleta z kostí za necelé čtyři stovky.  Vepřový bůček za 250,- kč za kilo. To jsou ceny, které fakt překvapí.
Další myšlenka byla – to musí být nějaký bio. Mám tedy k biopotravinám dost vyhraněný názor, ani ne kvůli ceně jako spíš kvůli marketingové omáčce která se okolo biopotravin šíří. Jenže chyba lávky, tohle žádné bioprodukty nebyly. Nikde žádné pečetě biokvality ani nic co by se tomu z těch veselých razítek typu „Klasa“ atd blížilo. Prostě maso, nabízené v jednom pražském řeznictví za dvojnásobek, možná až trojnásobek běžné ceny.

Vepřový kýta

Vepřový kýta na řízky

 

Vepřové přehled

Když se na popis masa – mimochodem nafocené je krásně – podíváte podrobněji, dočtete se že se jedná o přeštického vepře, z převážné části.  To je určitě ne úplně běžný druh prasete – viz text o přeštických prasatech. Ale taková cena přeci jen člověku vyrazí dech.  V okolí tohohle obchodu najdete všechny velké řetězce – Tesco prakticky za rohem, Globus a Albert co by kamenem dohodil  a zbytek došel. A přeci nějak fungují, a podle jejich stránek i profilu na FB už nějaký ten pátek.  Jak dokážou tlak řetězců přežít?Vepřová kotleta
Recept je jednoduchý – prodávají maso s příběhem.  Když se na stránky podíváte, zjistíte že se jedná o takové poctivé české řeznictví. Takové to staré, české, jako by vesnické. Páni řezníci vyfocení v kostkovaných čepicích a starodávných řeznických zástěrách. Paní (podle fotek možná spíš slečny) prodavačky usměvavé a moc sympatické. Všichni z nich mají jména – podle poučky „poznej svého řezníka“. Jméno Kšána je zřejmě v řeznictví zavedená značka, a také je tou hlavní tváří.   Fotografie z prodejny jsou úžasné – designer se tady určitě vyřádil.  Do podobného řeznictví, asi ne tak čistého a nasvíceného jsem chodil s babičkou ještě jako dítě. Tam to nebylo takhle marketingově zmáknuté to tehdy nebylo. Nebyl důvod, bylo to opravdové, přirozené. Tady vyrostlo krásné řeznictví, které maso prodává po svém, a evidentně se mu daří. Nekouká nalevo na bůček za 69,- nekouká napravo na kotletu za 88,-.  U spousty masa je napsáno pro dnešek vyprodáno. Prodává to maso po svém, a jde mu to. Já tedy nedovedu pochopit, oč lepší je tenhle jejich bůček za 250 korun kilo než ten náš, který si nosíme ze zabijačky přímo domů. Možná že opravdu je, fakt nevím. Asi si ho tam nikdy koupit nepůjdu, protože mi to prostě přijde jako zcela šílené. Na to abychom spáchali třeba recept na nejlepší vepřovou panenku fakt nemám,bohužel  Ale přeju jim, ať jim to takhle jde i dál
Vepřový bůček

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...