Uzená žebra v digitální udírně

24.10.2018 11:24

Jakmile se trochu na začátku podzimu zkazí počasí, člověk hned myslí na zabijačku J Teda na zabijačku, spíš na něco dobrého z ní. A shodou okolností jsme měli na víkend půjčenou novou elektrickou udírnu, ve které jsme si něco chtěli vyzkoušet. A protože to byla nenadálá akce, neměli jsme naložené maso na uzení. Vědět to dřív, nějaký vepřový bůček bychom nasolili určitě, ale takhle nahonem? Volba padla na vepřová žebra, prostě jen tak na chuť.

Vepřoví žebra

Když koukám na videa z amerického grilování nebo uzení, vždycky mi dostává množství koření a marinád, které jsou schopní na maso napatlat. Maso prakticky není vidět, pokrývá ho vrstva nějaké (většinou červené) marinády. Nebo je úplně obalené v koření. Nebo oboje.  Nikdy jsme tohle nezkoušeli, a o to víc mi to začalo vrtat v hlavě hned po tom,co jsem rozbalil manuál od té digitální udírny. Bylo v něm pár receptů s fotkama, a jeden z nich s uzenýma žebrama nápadně připomínal tuhle americkou šílenost.  Český překlad se v dodávaném manuálu samozřejmě nekoná a o to víc mi překvapilo, že oni k tomu nepoužívali výraz pro grilování – bbq – ale pro uzení – smoked ribs .

Takže maso bez dlouhého nakládání jak jsme zvyklí u nás v Čechách, mraky koření a rovnou do udírny. To nejde nezkusit :)  Recept mají docela jednoduchý – žebra potřete směsí hořčice a   medu a pak posypete souvislou vrstvou kořeníc směsi, které říkají Rub. Nechají to pár hodin uležet, a pak do udírny.

Žebra do digitální udírny

Myslím že tu hořčici s medem tam nedávají moc kvůli chuti, ale spíš kvůli tomu, aby jim tam to koření vůbec drželo. Ono to totiž opravdu hodně lepí, ale opravdu hodně. Na chuti se to myslím pak nijak zvlášť neprojeví, to přebije to koření

Vepřová žebra a uzení

Směs koření s označením Rub jsme měli ještě z letního grilování. Použili jsme jí vlastně jen jednou, a nijak zvlášť nás neuchvátila – hlavně proto že na grilu dokázala při vyšších teplotách na mase udělat takovou tuhou krustu, která prostě nevypadala :( Jenže na grilu máte běžně teplotu vysoko přes 200 stupňů, a to v digitální udírně funguje o dost jinak. Jinak za půjčení děkujeme prodejci digitálních udíren z Harfy, vrátíme vyčištěné, jako nové, slibujeme :)

Uzená vepřovážebra

Takže napatlat kořením co se dá – chvilku to tak trochu vypadalo že místo uzených vepřových žeber děláme řízky – a nechat chvíli uležet.  Počítali jsme s tím že budeme nějakou dobu roztápět udírnu, ale to se nestalo.

Digitální udírna Bradley

Já, vlastník domácí dřevěné udírny zvyklý roztápět několik hodin před začátkem uzení jsem prostě zvyklý že to nějaký čas zabere.  Jenže tady narazily zkušenosti z domácího uzení na realitu současných elektrických udíren.  Tady totiž bude trvat nejdéle to, než najdete prodlužovací kabel ke generátoru kouře, který má udírna na sobě - a tím to končí

 

Potřebujete si pak už jen dosypat dřevěné piliny do zásobníku – tady k té byly takové hodně hrubé, spíš bych je nazval jemnou udící štěpkou než pilinami. A byly bukové – takže žádné experimenty, klasická záležitost.

Štěpky do digitální udríny

Na digitálním ovladači nastavíte úplně jednoduše jaká má být v udírně teplota – tady jsme se drželi toho amerického receptu, zapnete -  a to je celé. Konec. Šlus. Ende. Prostě od toho může jít pryč, neřešíte žádné další přikládání , žádné hlídání teploty nic. Ono si to všechno totiž ta udírna dělá fakt úplně sama.

Digitální udírna Borniak

Samozřejmě že kontrola je potřeba, ale ono vlastně úplně není co kontrolovat. Teplotu na kterou jsme to nastavili – 105 stupňů to dosáhlo během pár minut. A drželo jí to úplně přesně, ať jsme do udírnu nakukovali nebo ne.

Digitální teploměr udírny

Kouře to vyrobí dost, ten generátor má výkon úplně dostačující, a zároveň to nemá nějakou extrémní spotřebu štěpky.  Spálenou  štěpku si to samo vyhazuje do připravené nerezové mističky, nikde žádný bordel.

Uzená žebra v digitální elektrické udírně

Důležitý poznatek – udírna prakticky nedehtuje. Takhle na krátkém, tříhodinovém uzení to nedehtovalo vůbec, vyzkoušíme to ale na nějakém delším uzení studeným kouřem, co to pak provede tam. Ale dost dobrý, oproti domácí udírně je to opravdu pohoda.

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...