Tatarský biftek - jen jeden recept je originál

05.10.2015 18:34

Z vepřového masa sice není, ale na tenhle web o zabijačkách a mase se myslím docela dobře hodí. Někdo ho sice zkouší dělat z lososa, někdo z červené řepy, nebo dokonce z brambor. Správný ale bude vždycky jen a jen z hovězího. O čem že je řeč? O tatarském bifteku – hezky česky Tataráku.

To, že bychom si mohli dát o víkendu tatarský biftek nás napadlo v jednom nejmenovaném hypermarketu. Hovězí svíčková, která ležela krásně nasvícená u pultu s porcovaným masem, vypadala fakt krásně. Na dálku byla vidět, a tmavě červené maso fakt docela lákalo. Na blízko vypadala po pravdě ještě mnohem, mnohem líp, ale jednu celkem vadu jsem na ní našel až při opravdu bližším ohledání – a byla to cenovka.  Na dotaz jestli náhodou nemají normální svíčkovou, ne tu v biokvalitě , mi pán za pultem vesele odpověděl, že tahle je normální  „Žádné bio, normální hovězí pane“ . Žiju asi v nějaké jiné době, dát 650,- korun za kilo hovězího, i když krásného, mi přijde tak trochu jako úchylka.  Nebyl to žádný kus brazilské ani jiné jihoamerické krávy, ale normální maso ze západních Čech. Jen to prostě byla svíčková. Chvilku jsem přemýšlel o jiném mase – falešná svíčková mi už v tu chvíli zas až tak falešná nepřišla.  Tohle hovězí z kulaté plece vycházelo na necelé tři stovky. Kdybych dostal z tohohle kusu masa hotový tatarský biftek, jako originál bych ho bral asi taky. Takže přeci jen vyhrála svíčková, i za tu perverzní cenu. Tatarský biftek si dáme jednou za rok, tak ať to k něčemu vypadá

Hovězí maso na tatarský biftek