Svatomartinská husa - recept

19.10.2015 16:48

Spousta lidí zastává názor, že jak zvíře na talíři nemá přesně čtyři nohy, nejedná se o maso. Dlužno podotknout, že na webu o zabijačkách a vepřovém se téhle jednoduché poučky jak poznat pořádné maso držíme zuby nehty. Slova jako dietní, bez cholesterolu nebo nízkokalorický se na tomhle webu o prasátkách fakt špatně hledají.Výraz rostlinný olej považujeme za poloviční nadávku. Ale jsou okamžiky, kdy uděláme výjimku. A jeden z nich se docela rychle blíží – na svatého Martina je škoda nezkusit pro jednou nevepřový recept – a tím je svatomartinská husa.
Svatomartinská husa - před pečením

Svátek svatého Martina, ke kterému pečená husa jednoznačně patří, se docela rychle blíží. A tak jsme si řekli, že bychom mohli zkusit takovou lehkou generální zkoušku. Počasí venku ale spíš než první sníh (který by měl Svatý Martin na 11. Listopadu dovézt svým bílým koněm) připomínalo léto. Krásné, a docela teplé babí léto.  Takže trávit jeden z volných dnů víkendu doma nám přišla trochu škoda, a tak jsme sáhli po našem oblíbeném zahradním nářadí – grilu. Vyzkoušený ho máme, běžně na něm škvaříme sádlo, a výborný je na něm i grilovaný vepřový bůček.  Tak proč nezkusit recept na svatomartinskou husu v takové předpremiéře. Jelikož nejsme vinaři ale spíš pivaři, tak nás absence svatomartinského vína otevíraného právě až 11.listopadu nějak netrápí.
 

Kde sehnat husu ?

Při shánění svatomartinské husy máte na výběr ze dvou možností – buď koupíte husu hluboce mraženou, nebo chlazenou.  Ta zmražená husa bude z největší pravděpodobností pocházet v lepším případě z Maďarska, v tom podle mne v tom horším případu z Polska. Žádná podpora českého zemědělství se tady nekoná, logika supermarketů je v tomhle neúprosná. Na druhou stranu – je tady veliká šance, že pokud si vzpomenete na svatomartinskou husu 10.listopadu, budete jí ještě moci někde vůbec koupit. Tady si buďte jisti, že chlazenou už téměř jistě nekoupíte. Ona husa není u nás moc oblíbená drůbež, a na rozdíl od kuřete nebo krůty se v regálech fakt moc nevyskytuje.
Pokud sháníte husu chlazenou s dostatečným předstihem, máte docela velkou šanci si ji objednat u řezníka, v případě že máte poblíž nějakou farmu kde chovají husy, máte vyhráno.
Asi bych nepropadal všeobecné „biomanii“, přeci jen budete kupovat maso o hmotnosti 4-5 kilo. A jestli za vypečenou svatomartinskou husu zaplatíte  150,- Kč za kilo váhy, nebo 400,- za tak zvanou biokvalitu , bude v konečném součtu docela slušný cenový rozdíl.
Konec konců – nebojte se vybrat si husu co možná největší. Něco ve váze zvířete zaplatíte za husí droby – ty jdou ale zpracovat do domácí paštiky, a nebo z nich můžete spáchat luxusní drůbeží vývar. Na samotné huse nebude její hmotnost na škodu – bude totiž znamenat to, že je husa pořádně, ale opravdu pořádně tučná. A není větší lahůdky než vyškvařené husí sádlo. Tady i zarytí příznivci voňavého vepřového sádla váhají, zda tahle voňavá (a samozřejmě ukrutně nezdravá a ukrutně dobrá) záležitost není lepší než vepřová klasika.

Svatomartinská husa - recept je krátký …

Máme rádi recepty, které nejsou složité a soupis jejich surovin připomíná svou délkou spíše poštovní adresu než telefonní seznam. A právě tak to má i svatomartinská husa - recept je ultra krátký. Někdo radí přidávat jablka, někde se huse podlévá mlékem. Ale to hlavní, co na tenhle recept budete doopravdy potřebovat doma určitě najdete – a bude to sůl, kmín a samozřejmě husa. A to je všechno. Takže fakt docela krátká a snadno zapamatovatelná záležitost .
Ultra krátký je i samotný postup, jak takovou husu udělat – podle velikosti se peče ve vlastní šťávě ( proto hledáte husu pěkně tlustou a tučnou) při teplotě kolem 120 stupňů tak 3-4 hodiny. Tedy docela pomalu. Na konci se na teplotě trochu přidá, aby se vytvořila krásná křupavá kůrčička, někdo tady radí pomazat medovou marinádou – husa pak chytí krásnou zlatavou barvu. Ale jde to i bez toho.  My jsme museli postup trochu modifikovat, přeci jen gril není trouba, ale udržet gril na teplotě kolem 120 stupňů nedělá fakt žádný veliký problém, což máme vyzkoušeno třeba na bůčku.  A vytvoření krásně zlatavé kůrčičky nebude v kouři grilu vůbec žádný problém.

 

Svatomartinská husa - recept - nasolení a posypání  kmínem
Samotnou husu dáme samozřejmě na pekáč, prosolíme zevnitř i z venku, a silně posypeme kmínem. Pak necháme husu chviljku stát, aby se sůl zatáhla do masa.

Svatomartinská husa - recept - zabalení do alobalu

Samotnou husu musíme jsme zabalili do alobalu. Mezitím rzotpíme v klidu gril. Časově to vyjde akorát ...

 

Svatomartinská husa - recept - po hodině pečení

Po hodině a půl pečení vypadá svatomartinská husa asi takhle - začíná krásně pomalu růžovět. Pořád ale pečeme pod alobalem

Svatomartinská husa - recept - po třech hodinách

Po další hodině a půl už vapadá barava husičky o poznání vypečeněji

Svatomartinská husa - recept - voní už krásně

Husu samozřejmě není potřeba nějak "dobarvovat" medem nebo parikou - na grilu díky kouři na grilu dobere krásnou barvu kůrčičky sama

Fotogalerie: Svatomartinská husa - recept

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Jak na správný uzený bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...