Šunka od kosti se škrobem – klasika? Ne - Klasa

12.08.2016 19:22

Tento týden mi zaujal titulek na jednom zpravodajském serveru ,který zněl „V kvalitní šunce na kosti byl nalezen škrob“ – no to mi nedá si takový článek nepřečíst.  Marně jsem si lámal hlavu, co by asi tak v šunce od kosti – pro mě etalonu kvalitní nešizené šunky – měl vlastně dělat škrob. No, a když jsme rozkliknul na detailní obsah článku, bylo to už jasnější. Jednalo se o šunku s certifikátem, nebo snad značkou kvality Klasa. Výrobek to byl ze Smíchovských uzenin, a zpráva zněla v tom smyslu že SZIF (Státní zemědělský intervenční fond ) jako správce značky Klasa jí Smíchovským uzeninám odebírá. Což zní jako správná věc, když někdo porušuje parametry kvality výrobku, tak asi super hodnocení Klasa používat nemůže. Protože je to prostě špatně.  Jenže pak čtete v tiskové správě dál a překvapí Vás věta – volně citováno „… testovali jsme i jinou šunku tohoto výrobce a ta dopadla dobře, a té certifikát Klasa zůstává… “  Česky přeloženo – u jedné šunky to nevyšlo, ale ten úžasný certifikát o kvalitě mu pro tu druhou, která zrovna v testu vyšla, necháme – tak asi uvažují na SZIF. To já bych to asi hodnotil jinak – a vztahoval bych to spíše k výrobci. To totiž skončí tak že si pak polovina národa bude vyrábět  domácí šunku v šunkovaru...

Šunka od kosti  - certifkát