Stavba udírny? Svépomocí

19.02.2016 18:19

Není to dlouho, co jsem byl svědkem bouřlivé debaty o tom jak správně na uzení masa. Kdyby kulisou téhle zuřivé debaty nebyla místní hospoda, dal by se tenhle dlouhý a hlasitý rozhovor při troše dobré vůle označit jako odborná debata technologů z oboru zpracování masa :)  Měl jsem vždycky uzení zafixovanou jako činnost, na které se nedá skoro nic splést. Respektive nikdo se nikdy nepochlubil, že se uzené nepovedlo. Vždycky jenom úspěšné uzení – a nebo ticho po pěšině :) Tady to ale bylo jiné

Dobře půl hodiny se probíralo nakládání masa na uzení. U nás se s tím nikdy moc žádné štráchy nedělaly, používá se léty prověřený postup od prarodičů,a ti ho počítám také sami nevymysleli, ale přejali. Jen možná rychlosti se tehdy říkalo Praganda, jinak pořád totéž – viz text Nakládání masa na uzení. Tady to ale byla vyšší dívčí, padaly čísla koncentrace soli v láku, velikost kusů masa v nálevu, dlouze se probíralo koření, délka naložení ale i třeba zkažený – řečí místních štamgastů – zvrhlý nálev.  A co pak s masem z takového zkaženého solného nálevu. Škoda že jsem si nedělal zápisky nebo si ten rozhovor nenahrál,  tolik informací hlava po čtyřech pivech opravdu těžko uchová … :)

Maso z domácí udírny

To ale nebyl rozhodně konec – ta pravá diskuze začala až když přišlo na udírnu a samotné uzení masa. Do debaty se zapojilo odhadem deset lidí. S překvapením zjistíte, že na vesnici má udírnu snad každý třetí barák. Jsou to ale zařízení dost nepodobná těm komerčně prodávaným – třeba v něčem co jen trochu připomíná zahradní gril tady neudí nikdo. Když jsem přidal pár zkušeností s uzením domácího salámu v grilu ( více viz text Zahradní gril s udírnou) , nesklidil jsem zrovna potlesk na otevřené scéně.  Většina udíren tady totiž ani náhodu nepřipomínala gril.  Všechny byly nepoměrně větší, a rozhodně nebyly mobilní. Materiál dřevo. Někdy kámen nebo cihla. Ale jedno měly všechny společné – vždy se jednalo o stavbu udírny svépomocí. Jednoduché plánky, spíše doporučení nežli výkresy. Okukování udírny u sousedů, debaty nad pivem v hospodě co v takové udírně dál vylepšit, pak možná mírná dílčí zlepšení. Maximálně koupená dvířka pro topeniště, a trubka na komín. Jinak vše svépomocí, stavba udírny tady neznamenala nějaký extra výdělek pro obchodníka. Možná pro stavebniny …

Stavba udírny svépomocí