Škvaření sádla v troubě

14.11.2016 18:24

Někdo na něj nedá dopustit, někdo na něj nadává. Je to asi jako diskuse fanouška Sparty a Slávie. Škvaření vepřového sádla. A ne za stálého míchání ve velkém hrnci na plotně. Docela jednoduše, bez komplikací. Sádlo se totiž nechá škvařit i v troubě.  O tomhle způsobu přípravy sádla jsme slýchal už dlouho předtím, ale nikdy mě nenapadlo ho takto dělat.  Hlavně proto, že  škvaření sádla jsme doteď dělali trochu ve větším, a tak velkou troubu prostě nemáme.  Ale to se změnilo

Když je prase sportovec

Minulý čuník ze zabijačky byl docela pěkný pašík, vážil určitě přes 160 kilo. A na takovém praseti se už nějaké to sádlo najde. Prase, které jsme ale dostali letos, mělo dnešní normální jateční váhu – teda kolem 120-130 kilo. A to už je docela rozdíl, a je to někde vidět. Na sádle nejvíc. Zapomeňte, že by tohle masné plemeno prasete mělo velké špalky sádla, ze kterých se vyrábí třeba slanina. To se prostě tady nestane, tohle prase má spoustu krásného, libového masa, ale se sádlem na tom jako ten jeho minulý stošedesátikilový kamarád určitě nebylo.  Takže se naskytla otázka zda nezkusit přiopravit sádlo v troubě. Ne v mikrovlnce, ale v normální elektrické troubě .
Vepčového sádla na škvaření bylo méně