Pečené koleno se nikdy nepřejí

15.08.2014 17:05

V polovině srpna vrcholí čas letního grilování, a Češi grilování milují. Když pomineme reklamní masáž o kvalitě hovězího steaku (ideálně ze zahraničí a za dost šílené peníz ) která se na nás hrne z televize z úst kuchařských i jiných estrádních celebrit, tak nejčastějším masem,končícím na roštu grilu bude vepřová krkovice . Pečená je rychle, dobře se nakládá do marinády, cenově je to přijatelný kus masa, a nepotřebujete být profesionální kuchař, abyste tenhle kus vepřového na grilu zvládli správně a rychle. Ale přitom existují daleko lepší a chutnější kusy vepřového, se kterými se můžete při letním grilování předvést. Nezapomněli jste náhodou na grilované vepřové koleno ?

Pečené koleno

Možná máte obavu z toho, že tak velký kus masa na grilu nedokážete správně propéct, a nebo že to bude trvat moc dlouho. Klasické pečené koleno na grilu přeci jen chvíli trvá. Rádi bychom Vaše obavy rozptýlili, a ukázali Vám způsob, jak takové pečené koleno zvládnete úplně pohodlně na grilu za pár desítek minut a ještě u toho budete popíjet pivo.  Tou fintou , která vám zkrátí spoustu času a ušetří nervy je klasická zabijačková pochoutka - ovarové koleno. Vtip je v tom, že koleno připravíte klidně den ( ale třeba i jen pár hodin) předem, doma na sporáku, jako klasický ovar.  A jak tedy na to ?

Koleno připravíme klasicky jako ovar - tzn. vaříme asi hodinu a půl až dvě na mírném plameni, se solí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.  Na gril ho můžeme dát jak horké, tak i vychladlé

Ovarové koleno

Takové koleno bude krásně šťavnaté, a nestane se nám to, že by bylo maso vysušené. Navíc koleno patří přeci jen k těm tučnějším kusům vepřového masa...

Uvařené koleno

Koleno pečeme minimálně na začátku docela zprudka, aby se vytvořila kůrčička a šťíva zůstala uvnitř masa.

Koleno na grilu

Jde to docela rychle - teď už pečete jednou vařené, nebo silně předvařené maso

Trocha kouře z grilu při pečení kolena rozhodně neuškodí ...Pečené koleno na grilu

A zdá se že je hotovo, ani ne za hodinu koleno vypadá takhle. Pečeno na klasickém grilu na dřevěné uhlíUpečené koleno je hotové

Teď už zbývá koleno jen naporcovat

a i uvnitř je krásně růžové a šťavnaté ...Rozkrojené koleno