Není prase jako prase-některé je přeštické

09.12.2014 16:55

Přeštické prasePražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě není prase jako prase :)
Každý, kdo projíždí západočeskými Přešticemi, jede kolem pomníku dvou prasat v životní (zlí jazykové říkají v jateční) velikosti. Nevím o žádném jiném městě, které by podobnou sochu mělo , a jeho občané na svoje prase byli patřičně hrdí. Protože je prostě na co!

Přeštické prase bylo vyšlechtěno na konci 19-století na západě Čech, křížením českého hřebenáče a bavorského strakatého prasete. Rodová linie ale není úplně čistá, je velmi pravděpodobné, že v krvi přeštických prasat najdeme i další genetické linie, byť minoritní.  V padesátých letech 20-tého století pak díky vzniku velkochovů a centralizaci československého zemědělství, a orientaci na chov pouze bílého prasete. Přeštíkům pak nastávají popravdě chmurné časy, a udržet se komunisté ještě pár let u moci, patrně by se dostalo do červené knihy ohrožených druhů. Bohudíky to tak nedopadlo.

To je ale masíčko

Dnešní váha produkce přeštických prasat na celkové produkci  ( a brutálních mírách dovozů vepřového ze zahraničí) je zcela zanedbatelná. Což je ale obrovská škoda, protože maso přeštických prasat je chuťově o dost jinde, než z klasického bílého vepře.
Přeštické prase je spíše typ masosádelného prasete, a silné pláty hřbetního sádla jsou u něj pochoutkou nejen na pouhé škvaření, a i na výrobu slaniny.  Chovná hmotnost u těchto druhů prasat je vyšší než současné běžná, a dosahuje obvykle přes 200 kilo u sviní i u kanců. Pokud je ale prase z domácího chovu, není neobvyklá ani váha atakující 300 kilo. Takové maso je pak prorostlé, ale chuťově zajímavé – například vepřová panenka nebo pečeně jsou v pravdě lahůdkovou záležitostí.
Pokud je jeho hmotnost při porážce do 100 kilogramů, používá se pro výrobu šunky – žádné srovnání v tu chvíli nesnesou ani výběrové šunky, které znáte ze supermarketů

Samotné přeštické prase  je  odolné a otužilé, a každý jej hned pozná díky černostrakaté barvě a velkým sklopeným uším. Do českých chlévů se vrací , sice pomalu ale vrací. Řezníci jej  nemají na domácí zabijačce moc rádi, špatně se jim čistí od chlupů a štětin. Není sice tak chlupaté jako Mangelice, ale proti běžnému bílému praseti je chlupaté až až. Maso ale určitě poznáte, je opravdu jiné.

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...