Nakládané houby

13.10.2017 19:05

Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby hledat. Teď už jen stačí jen svírat. A jsou místa, kde si vybíráte jakou vzít  a jakou nechat, protože za chvilku byste měli beznadějně plný košík.

Houby

Houby k vepřovému masu patří, jen je trochu problém je mít právě v okamžiku když je potřebujete. Čerstvé houby většinou během času zabijaček k dispozici nejsou, a sušené houby – to myslím prostě není ono. Ale vepřové na houbách jde dělat velmi dobře z nakládaných hub. Někdo jim říká zavařované houby, houby v nálevu – ale jedná se prakticky pořád o to samé.

Recept na nakládané houby

Houby se nakládají do sladkokyselého nálevu , dá se říct že hodně podobného nálevu na kyselé rybičky, základem je samozřejmě ocet. Na kilo hub budete potřebovat pro výrobu nálevu - láku  tohle množství :

  • 2  kostky cukru
  • 2 deci octa
  • 4 kuličky celého pepře
  • sůl  a asi půl litru vody
  • mrkev a cibuli

Na zdobení do sklenic používáme pak jenom cibuli a mrkev. Pokud má chuť hub vyniknout, není vhodné používat nějaké ostrá koření – křen, česnek atd je tady docela na škodu .  Pro nakládání vybíráme houby spíš tvrdší – ideálně hřibovité druhy, kozáky. Zapomeňte na měkké typy hub – třeba klouzek se fakt dobře naložit nedá, bude z něj kaše.

Samotné houby dobře očistíme, to je tak nějak normální záležitost i při běžné úpravě třeba sušení

Očištěné houby na nakládání

Nakrájíme je na menší kousky – tedy pokud máte větší. V letošní houbařské sezoně si bylo dokonce možné vybírat a vím o lidech kteří vyrazili do lesa jen na ty malé, vhodné pro nakládání. My jsme takové štěstí neměli, ale ty malé jsme brali přednostně. Důvody jsou dva – jednak to ve sklenicích lépe vypadá a druhak jsou malé houby mladé a tvrdší než jejich o pár dnů straší kolegyně.

Před nakládání houby proplácheme

Nakrájené houby dobře propláchneme studenou vodou, tady máte poslední šanci jak je zbavit nečistot.

Houby krátce před naložením povaříme

Houby krátce povaříme v lehce osolené vodě, stačí pět minut bohatě. Voda do které houby vložíte ale musí být vařící, houby nevaříte, je potřeba je jen spařit.

Povařené houby - blanšírované

Po pár minutách je potřeba je scedit, pozor je to fakt horká záležitost, voda získá takový hodně čajový nádech a není k ničemu dobrá. Vylít do dřezu

Nakládání hub

Krátce povařené houby pak dáváme do sklenic, zdobíme mrkví a cibulkou. Není potřeba to moc mačkat, houby by měly být ve sklenici spíše na volno. Používáme tady trochu jiné skleničky než na zavařování masa do sklenic.  Jsou menší, s jiým uzávěrem. Lepšším řekl bych. Maso je maso ... :)

Následně pak zalijeme připraveným nálevem – ten necháme krátce přejít varem a lijeme ho horký přímo do naplněných sklenic

Houby pak zavařujeme – sterilujeme asi půl hodiny na 90-95 stupňů. Takhle pěkně to pak vypadá :)
Nakládáané houby

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...