Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží ….

07.01.2015 16:43

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo dokonce přetěžovali. Prostě sem tam potřebujeme umlít vepřové, něco málo hovězího a jednou dvakrát v roce skopové na klobásy.  Normální provoz v domácnosti, nejsme výroba uzenin. Asi něco děláme špatně.

Elektrický mlýnek na maso

První mlýnek na maso jsme odpravili asi před čtyřmi lety, a to byl čistokrevný číňan. Dávku mletého skopového na klobásy prostě nezvládnul. Sice se mu povedlo várku masa domlít, ale po vystydnutí motorku se už znova nerozběhl. Nu což, je potřeba investovat do kvality – a tak jsme pořídili nový, značkový a výkonnější než ten starý. Po pravdě, nebýt na deklu mlýnku značka, asi bychom nepoznali rozdíl od toho předchozího.  Maso mlel statečně, skoro celý rok. Zkolaboval až těsně po Vánocích, při přípravě směsi na domácí salám. Nemyslím, že by to hovězí bylo natolik tuhé, že by se umlít nedalo. Takže do třetice všeho dobrého i zlého – pořídil se další elektrický mlýnek na maso. Opět značka, velmi známá. A zase vydržel skoro stejně jako ty ostatní. U nás se používá rčení vydrží do švestek. Pro masomlýnky by se spíš mělo říkat že vydrží do Vánoc. Alespoň u nás.

Pořizovat  další se nám už moc nechtělo, už to přeci jen nevypadalo jako náhoda, ale jako běžný stav. Ale kupovat mleté maso v obchodě se nám opravdu moc nechtělo. Když můžou do normálního masa napíchat vodu s nějakou chemikálií, aby víc vážilo, co pak asi dělají s umletým masem? To ne, díky. Napadlo nás řešení tak trochu z časů naší babičky – ruční mlýnek na maso. Na ten si jako dítě vzpomínám docela dobře. Děda ho přidělával na kuchyňský stůl, a já mohl točit klikou. Na další detaily jsem si nevzpomněl, a tak jsem  byl zvědav, jestli se ještě vůbec taková věc v dnešní době plné elektroniky vyrábí. A možná se budete divit, ale vyrábí. A navíc vypadá pořád stejně jako ta ze starých časů. Jestli pak bude taky tak fungovat ?

První zpráva je – je to pořádný macek! Když jsme ruční mlýnek vybalili z krabice, nepřišel nám ani nějak moc velký. Dorazil za dva dny od Herolda.  Teprve když jsem na něj nasadil kliku, a potěžkal ho, pochopil jsem, že máme doma na mletí masa a plnění klobás zařízení trochu jiné váhové kategorie. Hmotnost mlýnku je skoro 12 kilo. Sice se nabízejí i menší modely ručních mlýnků, ale cenový rozdíl oproti tomu našemu nebyl nijak zásadní. A navíc – my jsme nechtěli nějakou hračku. Chtěli jsme věc, která umele, co budeme chtít, a kdy budeme chtít. A tady je velká šance, že se u toho zase nerozbije :)

Ruční mlýnek na maso - mletí masa

Druhá zpráva – funguje úžasně. Mám rád věci, které jsou poctivě udělané, a tohle je od pohledu. Nikde žádný plast, jenom bytelné kusy kovu. Nedovedu si představit, co bych s ním musel dělat, abych ho zničil. Nejdřív jsem nechápal, proč má tak dlouhou kliku – a pochopil jsem to až pak. Mletí s ním je totiž překvapivě lehké, přeci jen je to pořádná páka. A to melete kousky masa asi tak 15-20 deka velké, žádné kostky 2x2 cm jako u jeho elektrických předchůdců. Prostě sebere všechno. Zatím jsme s ním zkoušeli vepřové, hovězí i trochu skopového na klobásy – a ani tady maso s blankami, které spolehlivě dělali předchozím mlýnkům na maso potíže, nejsou problém.  Prostě je rozemelete. K mlýnku jsme pořídili několik desek s různě velikými otvory, a i přes ty nejmenší 3 milimetrové protlačíte vepřovou plec na sekanou jako nic.

 

Ruční mlýnek na maso - s plničkou klobás
Nástavec na klobásy funguje taky jak má, a díky objemu „násypky“ mlýnku jde domácí výroba klobás docela rychle. Nemá to sice na naší plničku klobás, ale pro normální domácí výrobu to stačí úplně bohatě. Na menší várky ze 4-5 kil masa je to určitě stejné jako s velkou plničkou.

Ruční mlýnek na maso - po umytí

Třetí zpráva – krásně se myje.  Nevím, jestli je to pocínovaným povrchem mlýnku, nebo kovem samotným, ale umyt tenhle ruční mlýnek od masa a mastnoty je otázka jedné dvou minut. Stačí na houbičku kápnout trochu jaru, setřít a vypláchnout. Mastnota zmizí, prostě tam není. A zkoušeli jsme na něm mlít i vepřové škvarky -  a výsledek úplně stejný. To je myslím ta nejlepší zpráva, protože mytí nádobí k smrti nesnáším.

 

Fotogalerie: Ruční mlýnek na maso

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...
Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...
Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...
Když domácí zabijačka, tak domácí salám

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...
Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...
Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...