Mleté maso

16.11.2015 16:39

Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé sádlo…“ nebo „…. Ta krkovička je na mě moc tlustá, dejte mi libovější …“. A  několik různých kusů masa pak cestovalo ke schválení ven z chlaďáku, a třeba až ten  třetí nebo čtvrtý se pozdával a skončil v košíku. A pak ten samý člověk dodal – „… a dejte mi to balené mleté, asi kilo …. “.  To vzal na první dobrou, a hurá k pokladně.

Maso na mleté - vepřové a hovězíPřemýšlím, kde na těle prasete nebo krávy najít mleté maso. Vím kde je kýta, kde vepřová panenka. Matně tuším kde bych na praseti hledal krkovičku. Ale kde bych tam našel mleté, to fakt nemám zdání. Chápete tu ironii?  Když kupujete mleté maso, kupujte si vlastně jistotu, že řezník není prase a že pravidelně umyje mlýnek nebo řeznický kutr. Že není úplný šizuňk a do mletého masa nenamele úplný odpad, od kterého byste při prodeji za pultem štítivě odvrátili zrak. Protože v mletém nepoznáte, jestli tam skončila prorostlá krkovice nebo vepřové výrobní masa té nejhorší kvality. Jak poznáte že mleté maso neobsahuje namleté vepřové kůže, nebo nějaký separát z jatek? Nepoznáte, a musíte věřit, že kupujete něco co stojí za to. A to v dnešní době přidávání éček a vody do masa je docela dobrodružné. Jak moc asi může být v dnešní době poctivé mleté maso, když se už šidí (myšleno napouští vodou s éčky) i normální bůček nebo krkovice….