Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

19.02.2014 15:18

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění zřídka kdy. I když možná že to ani není na škodu, bůh ví, čim by jelítka byla dobarvená. Aby ve střívku nakonec nebyly jen kroupy , obarvené ( v lepším případě) krví. Protože v pořádném kroupovém jelítku je docela dost masa :)
Na přípravu existuje několik různých receptů, my děláme tenhle recept na domácí jelítka. Na suroviny je docela krátký - jsou potřeba škvarky, kroupy, vepřový výřez, plíce, sádlo a samozřejmě vepřová krev. A klasické zabijačkové koření - sůl, česnek, pepř, majoránka a kmín.

Čerstvé vepřové škvarky pečlivě na jemno pokrájíme řezickou kolíbkou. Pozor na prsty!

Ke škvarkám a masové směsi, kterou jsme použili na jitrnice, přidáme předem připravené kroupy

A samozřejmě přidáme krev - a tady nešetříme. Jelítka musí mít tu správnou barvu

Přidáme koření - pepř, sůl, česnek a další. Samozřejmě nezapomeneme ochutnat

Dobře všechno promícháme - samozřejmě rukama. Na míchání téhle směsi jsou ruce to nejlepší nářadí

Ke slovu přišla naše opět šikovné udělátko - máme tuhle 5-ti litrovou plničku . Ta zkracuje práci úplně úžasně. Každý si chce navíc zatočit klikou :)

A hotová jelítka jsou na světě. Teď už jen do kotle, dovařit, vychladit a sníst :)

Bude Vás zajímat :
Jitrnice - královna každé zabijačky


Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě .....
Když domácí zabijačka, tak domácí salám !
Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...

Uzení masa v mašince
Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...


 

Na pořádný masový vývar je potřeba pořádný hrnec
Polívka je grunt, a maso je špunt. To už říkala moje babička. Ale takový pořádný masový vývar , chcete-li masová polévka, chce prostě svoje.Stejně jako nešidíte jiná jidla na domácí zabijačce ani na surovinách ani na čase, stejné to je domácím vývarem. Zapomeňte na chuť polévky z reklamy...

Jak na správný uzený bůček ?


Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...

Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...