Jak se dělá domácí zabijačka

09.11.2015 16:19

Na domácí zabijačce je pěkná ta atmosféra a odlišnost – každý řezník to dělá po svém. Máme teď ale na mysli tu opravdovou domácí zabijačku, ne zabijačkovou parodii před supermarketem, kde se vystaví půlka prasete jako dekorace a prodávají se uzeniny ze zahraničí. To prostě domácí zabijačka nikdy nebude. Třeba Lidl za tohle dostal pokutu - za Pravou českou zabijačku, která nebyla tak úplně česká, protože některé dobrůtky byly zahraniční.  Takže těžko se mi chápe, jak jinde super-hyper-mega-marketový leták s nadpisem „Domácí zabijačka“ projít může

Domácí zabijačka

To, jak se taková domácí zabíjačka dělá, nejde naprosto jasně a jednoznačně přesně popsat právě proto, že každá bude trochu jiná. Je to dané místem, kde jí děláte, a rukopisem řezníka, který jí dělá. Velká část postupů je stejná, nebo lépe řečeno podobná. Odlišnosti jsou zdánlivě nenápadné – někdo používá kutr nebo řeznickou kolíbku, jinde se použije mlýnek na maso. Někde se plní jitrnice a jelita ručně, jinde se používá plnička klobás. Podle zkušeností, rozsahu a četnosti opakovaní je to prostě všude trochu jiné.

Jak se dělá domácí zabijačka

Co však ale patří  k typickému obrázku prakticky každé domácí zabijačky je prase visící ze řeznické rozporky za nohy dolů. Taková klasika. Právě o to víc nás překvapila fotografie, kterou na náš zabijačkový facebook pověsil Martin Trčka. Prase , které by se spíše hodilo do filmu Texaský masakr s motorovou pilou , než na domácí zabijačku :) Požádali jsme ho, aby nám poslal další fotky s nějakým komentářem – a ty přišly vzápětí. Zpětně touhle cestou děkujeme. Dvoumetrákový čuník byl prý pro řezníka natolik veliký, že prostě zbavit ho hlavy se řezníkovi jevilo jako nejlepší řešení.  Jiný kraj, jiný mrav – tak se dělá domácí zabijačka. Jak to máte u Vás ?