Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

20.11.2014 17:39

Plnička klobásU každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty samozřejmě nejen na bourání masa). K naložení uzeného totéž. A na tlačenku je potřeba velká naběračka.
Pak ale existuje celá skupina výrobků, u kterých se vyplatí přemýšlet, jestli na ně nepořídit něco trochu speciálně zabíjačkového. Pokud totiž děláte větší množství jitrnic ( a ruku na srdce, kdo nedělá ?) nebo jelit , musíte mít při jejich plnění ten správný "střívka plnící řeznický grif". Když ho nemáte, nejde to. Třeba u domácích klobás pak vždy nastupuje nějaká mechanizace.
Úplně nejjednodušší možnost je použít ruční mlýnek na maso s příhodným klobásovým nástavcem.  Tady ale trochu nastává problém s objemy - málokterý mlýnek na maso má dostatečně velký zásobník na masovou směs -  a tak když děláte třeba dvě stovky jitrnic a stovku jelit, práce moc rychle od ruky neodsýpá. A co jde pomalu, to nebaví :( A málokdo má doma zrovna Porkert 32 :)
Další možností je použití nějakého domácího robota - ale tady je problém tentýž, zásobník na hmotu je relativně malý, a práce jde pomalu. Navíc časté zapínání a vypínání - třeba při plnění domácích jitrnic - motoru takového kuchyňského robotu moc nesvědčí a je dobře možné, že větší várka jitrnic bude tím posledním, co na něm (ne)uděláte ..

Plnička klobás - stroj k neutahání

Mám rád jednoduché věci. Obvykle totiž fungují. Žádné multifunkční zázraky, které vám umelou maso, zamíchají těsto, odšťavní zeleninu a já nevím co ještě. V jednoduchosti je prostě krása, to mi nikdo nevymluví. A podobně to je i u plničky klobás. Pokud totiž koupíte pořádnou, žádný asijský plastový bastl, musí se vám vyplatit. Jednak s ní jde práce neuvěřitelně rychle od ruky, a druhak - určitě Vás přežije. Takže pokud budou klobásy nebo jitrnice dělat i Vaše děti , vždycky si na Vás vzpomenou - a už jen to za to bude stát.

Někde plničce říkají nabíječka klobás, jinde zase řeznická narážečka. Ale jedná se stále o stejného , a velice užitečného pomocníka při výrobě čehokoli, co se dává do střívka.  Diskutovat ještě můžeme o rychlosti u jitrnic, ty se dělají jedna po druhé. Co ale třeba u takových klobás, které děláte na celou délku skopového střívka, dokud stačí. Tohle už rukou neuděláte - a nehledě na to, že většina směsí na klobásy je výrazně tužší než jitrnicová směs.

Fotogalerie: Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...