Grilovaná pražská šunka ? Klidně i v lednu

09.01.2014 12:07

I když to venku na zimu moc nevypadá, opravdu je leden. Jarní počasí, dlouhé vánoční volno a přeslazená pusa ze všeho toho vánočního cukroví - to byly důvody, proč jsme z garáže vytáhli zazimovaný gril a dali na něj luxusní vepřovou lahůdku - pražskou šunku

Šunka se nám do grilu vešla jen tak tak, vážila necelých 12 kilo,  a na dřevěném uhlí jsme jí grilovali asi 4 hodiny. Ale nakonec jsme si moc pochutnali, i když přeci jen spořádat takový kus masa chvilku trvalo ... :)

Bude Vás zajímat :

Jitrnice - královna každé zabijačky


Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě .....

Když domácí zabijačka, tak domácí salám !

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...

Uzení masa v mašince

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...