Dovolená s vůní domácích klobás

02.02.2015 09:40

Domácí udírnaDovolená ? S vůní uzeného ? Dovolenou si každý představuje jinak. Někdo u moře na rozpáleném písku, jiný na horách s metrem sněhu. Tak trochu jiná dovolená se ale nechá strávit i u nás, nemusíte ani k moři, ani do Alp. A může vonět i po uzeném. Nevěříte ? Dokud nám nepřišly krásné fotky od Radka Přikryla z jedné slovácké chalupy, také bychom nevěřili.
Kousek od slovenské hranice, v Bílých Karpatech, najdete chalupu Levandule. Funguje jako výletní chalupa už několikátým rokem, a že její majitelé mají kladný vztah k masu, uzení nebo zabíjačkám, je z fotek vidět na první pohled.  Krásná dřevěná udírna vydlabaná z kmene   není jen nakašírovaná dekorace, ale naprosto funkční kousek, ve kterém se opravdu udí maso.  Radek nám sám píše :“…Udírnu jsem vyrobil z kmene stromu, kdy vnitřní část je ručně vydlabávaná a vypalovaná. Dále je udírna doplněna o ohniště ( na ohništi bude dostavěna pec na chleba, aby byl gurmánský zážitek dokonalý. Chceme svým hostům dopřát to nejlepší, co nám naši dědové předali, čeho je mezi námi už pomálu.
Všechny receptury na přípravy masa vepřového, hovězího, skopového i zvěřiny k uzení i recepty na klobásky a “straňanské úzené „ jsou naše rodinné recepty, které jsou předávány po generacích. Držíme se tradic, což znamená, že nepoužíváme žádné „éčka“, nýbrž plně kvalitní suroviny, které si sami pěstujeme…“

 

Co dodat ? Ať se ve Strání daří, a v udírně se houpou samé dobré klobásky a uzené masíčko :)