Domácím zabíjačkám ještě neodzvonilo

11.11.2014 11:42

Pod domácí zabijačkou si asi většina z nás představí klasické Ladovské obrázky. Zasněžená vesnice, kouřící komíny chalup a chrochtající čuník v chlívku. Současná realita je ale přeci jen trochu jinde. Sníh najde člověk v poslendích letech jen vysoko na horách, většina domů na vesnici už topí plynem, kouřící komín by jeden pohledal. A chlívek u domu ? V novostavbách těžko, a ve starých domech je už většinou z chlívku dílna nebo sklad všeho možného. A přeci se domácí zabijačky pořád dělají, a neubývá jich. Kde se tedy ti čunící berou ? V supermarketu prase nekoupíte.  Ale na malých farmách jsou prasata pořád k mání, stačí se poptat.

Není prase jako prase

My jsme takovou farmu našli, je kousek od Prahy, necelou půlhodinu autem. A na ní spoustu čuníků, stačí si jen vybrat. Třeba podle velikosti - od těch meších až po pěkné, dvou set kilové čuníky. Takže jestli nejste moc na tučné, berete menší, jestli naopak prorostlý vepřový bůček a pěkné bloky sádla , také máte kam sáhnout.

Vidíte, v jaké jsou prasata kondici. Dokonce Vám asi bude líto, že to vaše půjde na porážku. Maso je ale maso :) Nemluvíme tady o nějakém "kultu biovepřového" . Prostě normálně poctivě vykrmené prase. Žádné pytle s krmou směsí pro velkochovy tady nenajdete.  Tyhle prasátka baští krmné brambory a pšenici, která vyroste na k farmě přilehlých polích. Jsou to ty samé brambory, které si tady místní lidé z okolí kupují na uskladnění. Selata tady dokrmují mlékem, které produkují jejich krávy. Z pivovaru ze Smíchova se jim vozí pivovarské mláto.  Žádné bláznění to biokvalitě, která se liší od normálního masa stejně jen nálepkou.  Prostě normálně poctivě vykrmené venkovské prase  - nic míň , nic víc :) Taky máte chuť ? Roblínská farma je kousek za Prahou Radotínem - tel. 736 168 379

Čuníka vyženou z chlívku, a normálně zváží. Váha je to pořádná, protože některé prasata jsou pořádní mackové. Nemusíte bmít ale strach, že vám naloží do auta živé prase. Naopak, většina lidí si ho nechá přímo tady porazit a buď rozbourat na maso, nebo si prostě prase odveze v půlkách.
Půlení prasete

Určitě plánujete dělat doma černou polévku, nebo kroupová jelita. Pokud chcete, vepřovou krev vychladí tak,a by se nesrazila, a odlijí pro pozdější použití.
Vepřová krev
Totéž platí i o vnitřnostech - cokoli budete ( a nebo nebudete) z prasete potřebovat, je k mání. Vepřová hlava, játra, srdce i další vnitřnosti. Pokud neumíte vepřovou půlku rozbourat sami, řezník je k ruce a rozporcuje maso tak jak potřebujete

Jestli chcete, můžete u zabíjačky přímo být. Pokud na to nemáte tu správnou náturu, nikdo se nebude mračit, když si přijedete až pro rozbourané maso nebo vepřovou půlku. A pak už je to jen na vás, jestli všechno maso skončí v balíčcích v mrazáku, nebo o víkendu vyzkoušíte domácí jitrnice, nebo černou polévku. Z domácího prasete to totiž bude pořád domácí zabijačka :)
 

 

Bude Vás zajímat :

Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte
Domácí buřtyUdělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...
Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice
Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...

Jitrnice - královna každé zabijačky


Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě .....
Když domácí zabijačka, tak domácí salám !
Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...

Uzení masa v mašince
Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...


 

Na pořádný masový vývar je potřeba pořádný hrnec
Polívka je grunt, a maso je špunt. To už říkala moje babička. Ale takový pořádný masový vývar , chcete-li masová polévka, chce prostě svoje.Stejně jako nešidíte jiná jidla na domácí zabijačce ani na surovinách ani na čase, stejné to je domácím vývarem. Zapomeňte na chuť polévky z reklamy...

Jak na správný uzený bůček ?


Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...

Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...