Domácí uzené klobásy

07.12.2015 14:31

Domácí uzené klobásy - jopsef KoišMinulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin rozhodně hrana v Čechách a na Moravě nezvoní, ba naopak :). No, a jedna z odpovědí nás opravdu zaujala – dorazily krásné fotografie domácího uzeného masa a klobás.  A když píšu krásné, nemyslím to jako nějaký formální kompliment – tohle je opravdu domácí uzená paráda.
Krásné uzené vepřové nám poslal Josef Koiš  - tedy poslal jen jeho fotky, ale i tak by se skoro dalo říci že voní i přes monitor na dálku, moc do toho nechybí. Fotografií byla velká spousta, a my z nich napoprvé vybíráme fotografie domácích uzených klobás.
Uzení klobás dělá pan Josef v domácí udírně, kterou také na fotkách velmi dobře vidíte, Když jsem se ptal, jakým způsobem se v ní udí, zazněla mimo jiné  od Josefa slova „… A žádná věda …“.  U toho bych se trochu zastavil, moc se mi totiž tenhle názor líbí. Ostře totiž kontrastuje s podrobnými návody na stavbu sofistikovaných udíren, kde se řeší teploty, kondenzace, proudění kouře atd. které najdete v knížkách o uzení masa. Dali bychom to za příklad toho, jak v nekomplikovaných domácích podmínkách dokáže běžný člověk vyrobit skvělé domácí uzeniny. Poctivě a z masa udělané domácí klobásy si totiž může udělat doma každý – viz text - Klobásy recepty a domácí výroba. Prostě podle poučky „Kdo nehledá problémy, nemá problémy“ :)
A samozřejmě nedalo se nezeptat na recept, podle kterého pan Josef klobásy dělá. A ten vypadá takhle – na výrobu domácích uzených klobás ( várka na 10 kilo) budete potřebovat :

  • 6 kilo vepřového bůčku bez kůže
  • 4 kila libové vepřové kýty
  • z koření 60g sladké papriky, 20 g pálivé papriky, 30+30 g pepře a česneku, 10g kmínu
  • 3 deci vody a vepřová střeva

Postup výroby je klasický – nasolené a nakrájené vepřové maso umeleme v mlýnku nahrubo ( velikost desky 10mm), necháme odležet další den v lednici, a pak narážíme do vepřových střev.  Udí se pak ve vyhřáté udírně na 60-70 stupňů, a výsledek pak vidíte na fotkách níže.  Ještě jednou děkujeme Josefovi za krásné fotky. A co Vy, jak se udí u Vás

Fotogalerie: Domácí uzené klobásy

Novinky

04.02.2015 16:37
Moravské domácí uzené - to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin - s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle...
23.01.2015 11:39
Říká se, že na vesnici je to jiné než ve městě. A je to pravda. Nevím totiž o žádném městě, kde by pořádali podobnou spontánní akci jako v Žarošicích na Slovácku – košt domácích klobás. Tahle akce má v obci už dlouholetou historii – letos je to už 12.ročník.  Stejně , jako se koštují a hodnotí...
17.12.2014 20:46
Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
20.11.2014 17:39
U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
01.03.2014 19:12
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...