Domácí sýr z tvarohu

05.09.2014 15:16

Jaký je rozdíl mezi domácí jitrnicí a jitrnicí ze supermarketu ? Většinou bohužel propastný - domácí je prostě domácí, a je fajn, když víte co jíte :) A platí to nejen pro domácí zabijačku. Pokud jste někdy ochutnali mléko od farmáře, a ne tu odstředěnou bílou vodu z krabice, jistě to chápete . Stejný rozdíl bude i u výrobků z mléka ( viz článek o výrobě domácího sýra ) . Dostali jsme zajímavý typ na další kurz, kde se můžete jednotuše a sami přesvědčit o tom, že vyrobit domácí sýr z tvarohu není zas až tak těžké ...

Domácí sýr z tvarohu

Možná by Vás zaujal kurz výroby domácích sýrů , tentokrát na téma: Sýry z tvarohu

Kdo umí tvaroh, umí i sýr...lahodným proměnám tvarohu na sýr vás naučí Marjánka na jednodenním semináři Co jsou zač tvarohové sýry? Někdo si představí pořádně uleželý tvaroh zalitý pivem v hrnečku za oknem, jiný Valencay- oba mají pravdu :o) sýry z tvarohu jsou velmi rozmanité a mezi ně patří nejen luxusní francouzské sýry, jako například Neufchatel nebo Valencay, ale třeba i všem známé Tvarůžky...těšte se na seminář, který bude pestrý nejen co se chutí týká... :o)

Kurz je vhodný i pro úplné začátečníky , a dozvíte se třeba i to, proč nejde pro výrobu domácího sýra použít mléko nebo tvaroh ze supermarketu ...

Základní surovinou na výrobu tvarohových sýrů je poctivé mléko od farmáře nebo z mlékomatu, z toho je velmi snadné vyrobit tvaroh a pak za pomoci různých mlékázenských kultur, a odlišností v samotné výrobě i za různých podmínek zrání vznikají sýry nečekaných chutí i vůní :o)
Kurzy jsou dva - jeden 1.listopadu v Roztokách u Prahy , druhý pak 20.září v Moravských Bořeticích

 

Domácí sýr z tvarohu 2

Domácí sýr z plísní

Sýr z domácího tvarohu

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...
Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...
Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...