Bůčková pomazánka

08.11.2017 18:22

Časem zjistíte určitě sami, že vepřový bůček tvoří docela zásadní část prasete. Alespoň to tedy tak vypadá když se člověk koukne do mrazáku. Balíčku na kterých jsou nápisy kotlety, panenka nebo plecko rychle ubývá, ale bůčku je pořád dost a dost.  Množství jídel, které můžete zkusit z bůčku je zdánlivě neomezené množství , ale časem to sklouzne k pečenému bůčku, roládě z vepřového bůčku  a  výpečkům z vepřového .  Pak máte samozřejmě možnost použít bůček na klobásy a salámy, ale to je přeci jen na výrobu docela složitá záležitost. Minimálně časově náročná

Řešením se může jevit docela jednoduchá pomazánka z pečeného bůčku.  Těžko budete hledat jednoduší druh paštiky – teda správně asi řečeno pomazánky – než je tahle. Výčet surovin, podobně jako u celé řady zabíjačkových pochoutek je tak krátký, že nazývat ho recept v případě bůčkové pomazánky je trochu nadnesené.  Shoduje se vlastně prakticky do písmene s receptem na vepřové výpečky , alespoň co se surovin týče. Myslím že takhle i vlastně vznikl – pokud děláte výpečky v nějakém větším množství ( a to se děje dost často) snadno se stane že prostě nějaké zbydou.   No, a co s nimi – není nic snazšího než je pomlít a udělat z nich pomazánku. Z bůčku. Úplně úžasnou

Logicky – na bůčkovou pomazánku potřebujete vepřový bok. A teď záleží, z jakého prasete ho máte. Pokud je to sto deseti kilový atlet s minimem tuku, počítejte s tím že pomazánka může být trochu suchá.

Vepřový bůček

Když ale máte prase jako my, které se poráželo kolem 150 kil živé váhy , podobné problémy prostě nemáte.  Dokonce pak přemýšlíte, jestli ta pomazánka nebude moc tučná. Pak možná podlehnete a přidáte kus plecka, aby to nebyla spíše libovější škvarková pomazánka – což by se klidně mohlo stát :)


Vepřové plecko

Použít můžeme i vepřová žebra - ty obereme od masa, ale necháme kosti vypéct. Nezapomeňte že výpek budeme pak potřebovat k zalití skleniček s paštikou
Vepřová žebra

Samotný vepřový bůček nakrájíme na kostky, stejně jako když děláme výpečky. Maso dáme na plech nebo do pekáče , můžeme ale nemusíme podlít trochu vody. Vydatně posypeme nedrceným kmínem a pepřem – a to je celý recept.

Kmín na bůček

No, a samozřejmě posolíme. Solíme dost, u paštiky to nevadí. Je mnohem snazší to posolit teď než pak dosolovat samotnou bůčkovou paštiku. Vyzkoušeno ...

Pak už jen necháme péct – pečeme na 200 stupňů dokud maso není krásně dopečené, občas promícháme. Na rozdíl od výpečků kde si hledíme krásné kůrčičky je u pomazánky z vepřového bůčku tohle úplně jedno – stejně to pak všechno umeleme.

 

Pečený bůček na paštiku

Meleme ještě za tepla, hned po vyndání z trouby. Připravte se na to, že mastné bude úplně všechno. Na rozdíl od škvarků přeci jen kousky pečeného bůčku trochu vzdorují a sem tam to od mlýnku vystříkne. Zvlášť když jsou kusy bůčku ještě horké

Mletí vepřovéhgo bůčku na paštiku

Za tepla s tím do skleniček, není na co čekat. Samotnou namletou bůčkovou směs pak dáme do sklenic ( vybírejte spíš menší pokud to děláte jen pro sebe domů) a dolijeme výpekem který máme stále v pekáči.
Sklenice na půčkovou pomazánku

Pokud ho máte málo, sáhněte po domácím sádle , rozpusťte ho a sklenice dolijete ( viz stránka Klobásy – recepty a domácí výroba) . Sádlo bude krásně konzervovat a celkově bude výsledek vypadat dost slušně

Zavařujeme ( či spíše tepelně upravujeme) v troubě, na dvě hodiny na 90 stupňů, dvakrát  po sobě. Nebojte se, bůčková pomazánka se Vám nezkazí – nemá šanci to stihnout … :)

Karbanátky z mletého masa Mleté maso je u nás dost často bráno jako něco, co se prostě hodí k jídlu. Jak to chutná, a z čeho je to vlastně umleté je tak nějak jedno – vždyť se to vždycky nechá nějak dohnat kořením...

Mleté maso Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

Tatarský biftek originál recept Z vepřového masa sice není, příznivce zabijaček recept na tatrský biftek určitě neurazí. Pěkně ze syrového, škárabného hovězí masa. Samozřejmě z pravé hovězí svíčkové ...

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...


Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží
Mlýnek na maso

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

 

 

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...
Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...
Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...