Zabijačky
Čekejte prosím...

Příprava masa na solení

Nejčastěji solíme a udíme hodnotnější druhy vepřového masa - kýtu, vepřovou pečeni nebo ramínko, ale udí se i vepřový bůček, kolena a nožičky. Před nasolením a uzením  jednotlivé části masa pečlivě opracujeme, na šunce nebo ramínku ponecháme malou vrstvu tuku.
Šunku připravíme na uzení tak, že z kýty odsekneme křížovou kost a nožičku a odstraníme přebytečný tuk. Ten odstraníme tak, že pod mezinožím nařízneme kůži i tuk a řez vedeme k části kýty nad ocasem, obřežeme bederní vrchol a pokračujeme až na začátek řezu. Při řezu se snažíme odříznout co nejvíce tuky, který pak můžeme využít na škvarky, případně na sádlo

Někdy je vepřová kýta příliš velká a špatně se umisťuje v nasolovací lázni nebo i udírně. Šunku v tomto případě vykostíme a rozdělíme podle seskupení na tzv. šály. Přitom je nutné vést řez po bláně a nenařezávat svalstvo příčnými řezy. Jednotlivé kusy pak očistíme, odstraníme šlachy a svážeme provázkem.


Vepřové ramínko připravíme k nasolení a uzení buď celé, nebo rolované na způsob vepřové šunky. Ramínko vykostíme tak, že příčným řezem na vnitřní straně plecka otevřeme ramenní kloub, pokračováním tohoto řezu prořežeme podlopatkové svalstvo, které potom odloupneme od lopatky, kterou po uvolnění vaziva vytáhneme. Ramení kost vyprostíme krátkými řezy. Ihned po opracování maso naložíme do připraveného laku

© 2009-15 Zabijačky.cz
Zobrazit: Mobilní verzi | Standardní verzi
To Top
  • Domácí zabijačka
  • Domácí zabijačka
    • Omráčení prasete
    • Vykrvení prasete
    • Paření a čištění prasete
    • Vykolování vepře
    • Oddělení hlavy
    • Oddělení plecí
    • Vykostění plecí
    • Čištění vnitřností
    • Vaření masa
    • Vaření vnitřností
    • Použití střev
    • Půlení a bourání prasete
    • Úprava kýty
    • Úprava pečeně a boku
    • Sádlo k uzení
    • Špejlování jitrnic a jelit
    • Kotel na zabijačku
    • Zelenina na zabijačku
      • Růžičková kapusta
    • Mlýnek na maso
    • Kalafuna na prase
    • Sádlák
  • Recepty na zabijačku
    • Zabijačkové polévky
      • Černá zabijačková polévka
      • Řeznická zabijačková polévka
      • Mozečková polévka
    • Huspeniny a sulc
      • Domácí sulc
      • Řeznická huspenina
      • Masitá huspenina
      • Domácí aspik
    • Jitrnice
      • Domácí jitrnice
      • Řeznické jitrnice
      • Lahůdkové jitrnice
      • Pařížské jitrnice
      • Cibulové jitrnice
      • Saské jitrnice
      • Plnička jitrnic
      • Střeva na jitrnice
    • Jelita
      • Domácí kroupová jelita
      • Selská žemlová jelítka
      • Domácí žemlová jelítka
      • Řeznická jelítka
      • Hrubá jelítka
      • Francouzská jelítka
    • Domácí tlačenka
      • Domácí tlačenka
      • Masová tlačenka
      • Selská tlačenka
      • Ovarová tlačenka
      • Šunková tlačenka
      • Játrová tlačenka
      • Slezská tlačenka
      • Tmavá tlačenka
      • Chalupářská tlačenka
      • Bůčková tlačenka
      • Tlačenka v bachoru
    • Domácí klobásy
      • Debrecínské párky
      • Jemné párky
      • Frankfurtské párky
      • Spišské párky
      • Domácí klobásy
      • Lužnická klobása
      • Valašské klobásy
      • Horácká klobása
      • Chlupářská klobása
      • Kari klobása
      • Slovácké klobásy
      • Hanácké domácí klobásy
      • Plnička klobás
      • Zavařování klobás do sklenic
      • Uzení klobás
      • Řeznické buřty
      • Domácí buřty
      • Domácí vepřové klobásy
      • Papriková klobása
      • Taliány
      • Vinná klobása
      • Domácí moravské klobásy
    • Domácí salám
      • Venkovský salám
      • Suchý salám
      • Pálivý salám
      • Polovnický salám
      • Debrecínský salám
      • Šunkový salám
      • Polský salám
      • Métský salám
      • Paprikový salám
      • Kabanos
    • Zabijačkový guláš
    • Zabijačkový prejt
      • Jitrnicový prejt
      • Jelítkový prejt
    • Zabijačková paštika
      • Játrová paštika
      • Domácí paštika
      • Světlá játrová paštika
      • Zabijačková domácí paštika
    • Škvarky
      • Škvarková pomazánka
      • Škvarkové placky
      • Škvarkové knedlíky
      • Bramborové placky se škvarkama
      • Škvarkové pagáče
    • Pečený bůček
    • Domácí šunka
      • Jak na domácí šunku
      • Pražská šunka
      • Salámová šunka
    • Vepřové výpečky
    • Moravský vrabec
    • Ovar
      • Ovarové koleno
      • Ovarová polévka s kroupami
    • Domácí paštika z vepřového masa
  • Konzervace masa
    • Solení masa
    • Solení na sucho
    • Solení kombinované
    • Solení nástřikem jehlou
    • Výběr masa k solení
    • Solení sádla na slaninu
    • Uzení masa
      • Dřevo na uzení
      • Uzení masa studeným kouřem
      • Uzení masa teplým kouřem
      • Uzení masa horkým kouřem
      • Nakládání masa na uzení
    • Domácí uzeniny
      • Hovězí spojka
      • Výroba domácí klobásy a párků
    • Příprava masa na solení
    • Recepty na uzené maso
      • Domácí uzené
      • Uzená šunka bez kosti
      • Uzená rolovaná plec
      • Debrecínská pečeně
      • Moravské uzené masa
      • Cikánská pečeně
      • Rolovaná šunka
      • Uzená krkovička
      • uzená pečeně
      • uzená šunka s kostí
      • Uzená žebra a ocásek
      • Uzený vepřový jazyk
      • Uzená kolena a vepřová hlava
      • Domácí uzená slanina
      • Česká slanina
      • Anglická slanina
      • Papriková slanina
    • Venkovní dřevěná udírna
    • Douzování a dovařování domácích klobás
  • Suroviny pro zabijačku
    • Buchta pro zabijačku
    • Zabijačkové kroupy
    • Koření na zabijačku
    • Paštikové koření
    • Střívka na klobásy
    • Buchta do jitrnic
  • Škvaření sádla
  • Druhy vepřového masa
    • Vepřová hlava
    • Vepřový lalok
    • Vepřová krkovice
    • Vepřová pečeně
    • Panenská svíčková
    • Bůček
    • Vepřová plec
    • Vepřová kýta
    • Vepřový ocásek
    • Vepřová kolena
    • Vepřové nožičky
    • Vepřové vnitřnosti
    • Vepřová játra
    • Vepřové srdce
    • Vepřový jazyk
    • Vepřová slezina
    • Vepřové ledviny
    • Vepřové plíce
    • Vepřová kůže
    • Vepřová krev
    • Vepřové sádlo
    • Vepřové kosti
    • Vepřová panenka
    • Vepřová kotleta
    • Hřbetní sádlo
  • Napište nám
  • Zabíjačkové novinky
  • Kniha návštěv
  • Zabijačka fotogalerie
    • Plnění jitrnic
    • Výroba zabijačkové polévky
    • Tlačenka a jelita
    • Vaření jitrnic
    • Výroba jitrnic a jelit
    • Porážka pašíka
    • Paření prasete
    • Bourání prasete
    • Výroba jelit
    • Plnění jitrnic
    • Směs na jitrnice
    • Škvaření sádla
    • Výroba tlačenky
    • Vaření jitrnic
  • Domácí zabijačka video
  • Inzerce
  • Recepty na vepřové maso
    • Vepřový guláš z plecka
    • Poctivý domácí guláš
    • Vepřové na houbách
    • Vepřové v mrkvi
    • Kapusta dušená s vepřovým masem
    • Vepřová játra jako minutka
    • Čína z vepřového masa - nejlepší recept
    • Vepřová krkovice-nejlepší recept
    • Domácí paštika do skleniček
    • Vepřový guláš
    • Karbanátky z mletého masa
    • Nejlepší pečené vepřové koleno
    • Vepřové ve vlastní šťávě
    • Roštěná z vepřového masa
    • Vepřové na žampionech
    • Katův šleh - nejlepší recept
    • Vepřové výpečky se zelím
    • Pečená krkovice
    • Vepřová krkovička na bramborách
    • Marináda na grilovanou krkovičku
    • Domácí šunka recept
    • Grilovaný bůček