Domácí zabijačka

ZabijačkaV České republice se za jeden rok uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kg představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.
Domácí zabijačka patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v období od prosince do března. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a připravit vše potřebné. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření ( nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Řezník vykrmené prase zabije pomocí střílecího aparátu , a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin.  Očištěné prase pak zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne studenou vodou a dočistí. Pak rozřízne pašíkovi břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti - droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté halvy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje ne jednotlivé druhy masa - kýtu, krkovičku, kotlety ( pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od halvy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelítek, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Protože ne všichni ( a především obyvatelé měst) si nemohou vykrmit vlastního vepříka, nabízíme jim recepty na zabíjačky podle kterých si mohou potřebné suroviny nakoupit a atmosféru zabijačky alespoň přiblížit.

Klasické řeznické nářadí nesmí chybět na žádné domácí zabijačce


Ostré nože na porcovaní masa, vykrvení  a vykolení čuníka, řeznický sekáček a smozřejmě mlýnek na přípravu zabijačkových specialit

Maso na zabijačkový ovar Zabijačkový ovar

Správný čuník na domáci zabijačku

Průmyslová porážka prasat má do ladovské idilky domácí zabijačky opravdu hodně daleko

Napadlo Vás někdy, jak to asi na takových jatkácj ve skutečnosti vypadá ? Možná by to za to stálo, ještě než se do vepřové kotlety pořádně zakousnete

Novinky

09.01.2014 12:07
I když to venku na zimu moc nevypadá, opravdu je leden. Jarní počasí, dlouhé vánoční volno a přeslazená pusa ze všeho toho vánočního cukroví - to byly důvody, proč jsme z garáže vytáhli zazimovaný gril a dali na něj luxusní vepřovou lahůdku - pražskou šunku.  Šunka se nám do grilu vešla jen...
02.12.2013 17:19
Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní...
25.11.2013 09:58
Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně...
14.11.2013 18:42
Sezona zabijaček už pomalu začíná, a v naší mailové schránce končí prakticky denně dotaz, zda bychom nevědli o řezníkovi, který by dokázal zvládnout domácí zabijačku. A my nemáme co dopovědět :( Pokud jste tedy řezník, ať už profesionál či amatér, a domácí zabijačky jsou pro Vás běžnou rutinou,...
11.11.2013 09:58
Zabijačkový ovar je jedna z prvních dobrůtek, kterou si můžete na zabijačce dát. Velmi jednoduchá příprava je jeho předností, a využíváme zde "méně hodnotné" druhy masa z pašíka.  Navíc vývar z ovaru požíváme na celou řadu dalších zabijačkových pochoutek - jitrnic, ovarové polévky, tlačenky a...
08.11.2013 13:19
Čas zabijaček se rychle blíží, a jako malý závdavek Vám přinášíme pár fotek z výroby domácí tlačenky. Fotky jsou z první letošní podzimní zabijačky. Pokud byste sami chtěli něco podobného spáchat doma v malém, zkuste náš recept na tlačenku. Mňam :)   Plnění tlačenek  
05.11.2013 16:43
Jaké máte zkušenosti se zabijačkovými pochoutkami z hypermarketů ? Třeba zabijačková speciality od Globusu vypadají dobře, těžko říct, jak chutnají. Může se třeba zabijačkový guláš vůbec dělat jinak než přímo při zabijačce ?  Napiště nám
30.10.2013 17:30
Jednoduchý a přitom moc dobrý recept si můžete udělat doma na ani nemusíte pořádat zabíjačku. Výpečky z vepřového masa Vám zkrátka zabijačku připomenou, i když bydlíte v paneláku  
24.10.2013 16:31
Na náš web o domácích zabijačkách jsme přidali recepty na domácí škvarky,  a další dobrůtky ze škvarek - škvarkové placky a škvarkovou pomazánku
09.10.2013 11:48
Přidali jsme nová videa z domácích zabijaček . Více na stránce domácí zabijačka video
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>