Domácí zabijačka

ZabijačkaV České republice se za jeden rok uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kg představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.
Domácí zabijačka patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v období od prosince do března. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a připravit vše potřebné. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření ( nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Řezník vykrmené prase zabije pomocí střílecího aparátu , a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin.  Očištěné prase pak zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne studenou vodou a dočistí. Pak rozřízne pašíkovi břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti - droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté halvy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje ne jednotlivé druhy masa - kýtu, krkovičku, kotlety ( pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od halvy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelítek, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Protože ne všichni ( a především obyvatelé měst) si nemohou vykrmit vlastního vepříka, nabízíme jim recepty na zabíjačky podle kterých si mohou potřebné suroviny nakoupit a atmosféru zabijačky alespoň přiblížit.

Klasické řeznické nářadí nesmí chybět na žádné domácí zabijačce


Ostré nože na porcovaní masa, vykrvení  a vykolení čuníka, řeznický sekáček a smozřejmě mlýnek na přípravu zabijačkových specialit

Maso na zabijačkový ovar Zabijačkový ovar

Správný čuník na domáci zabijačku

Průmyslová porážka prasat má do ladovské idilky domácí zabijačky opravdu hodně daleko

Napadlo Vás někdy, jak to asi na takových jatkácj ve skutečnosti vypadá ? Možná by to za to stálo, ještě než se do vepřové kotlety pořádně zakousnete

Novinky

30.10.2014 12:55
Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...
20.10.2014 10:09
Velká část známých zastává názor, že jak zvíře na talíři nemá přesně čtyři nohy, nejedná se o maso. Je ale potřeba říci, že na webu o zabijačkách a vepřovém se téhle jednoduché poučky jak poznat pořádné maso držíme zuby nehty. Slova jako dietní, bez cholesterolu nebo nízkokalorický se na tomhle...
16.10.2014 15:26
Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...
05.09.2014 15:16
Jaký je rozdíl mezi domácí jitrnicí a jitrnicí ze supermarketu ? Většinou bohužel propastný - domácí je prostě domácí, a je fajn, když víte co jíte :) A platí to nejen pro domácí zabijačku. Pokud jste někdy ochutnali mléko od farmáře, a ne tu odstředěnou bílou vodu z krabice, jistě to chápete ....
15.08.2014 17:05
V polovině srpna vrcholí čas letního grilování, a Češi grilování milují. Když pomineme reklamní masáž o kvalitě hovězího steaku (ideálně ze zahraničí a za dost šílené peníz ) která se na nás hrne z televize z úst kuchařských i jiných estrádních celebrit, tak nejčastějším masem,končícím na roštu...
11.08.2014 12:44
Zní to divně - venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít - na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým...
08.08.2014 14:29
Možná si říkáte, co mají společného zabijačky a výroba sýrů. Jedna společná věc by se přeci jen našla - domácí výroba. Tak jako se liší v supermarketu kupované a doma dělané klobásy, může se lišit i sýr - doma vyráběný, nebo podivná supermarketová hmota plná éček. Který byste si vybrali Vy ? Na...
16.06.2014 19:00
Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...
29.05.2014 14:59
Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...
01.03.2014 19:12
Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>