Domácí zabijačka

ZabijačkaV České republice se za jeden rok uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kg představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.
Domácí zabijačka patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v období od prosince do března. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a připravit vše potřebné. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření ( nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Řezník vykrmené prase zabije pomocí střílecího aparátu , a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin.  Očištěné prase pak zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne studenou vodou a dočistí. Pak rozřízne pašíkovi břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti - droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté halvy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje ne jednotlivé druhy masa - kýtu, krkovičku, kotlety ( pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od halvy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelítek, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Protože ne všichni ( a především obyvatelé měst) si nemohou vykrmit vlastního vepříka, nabízíme jim recepty na zabíjačky podle kterých si mohou potřebné suroviny nakoupit a atmosféru zabijačky alespoň přiblížit.

Klasické řeznické nářadí nesmí chybět na žádné domácí zabijačce


Ostré nože na porcovaní masa, vykrvení  a vykolení čuníka, řeznický sekáček a smozřejmě mlýnek na přípravu zabijačkových specialit

Maso na zabijačkový ovar Zabijačkový ovar

Správný čuník na domáci zabijačku

Průmyslová porážka prasat má do ladovské idilky domácí zabijačky opravdu hodně daleko

Napadlo Vás někdy, jak to asi na takových jatkácj ve skutečnosti vypadá ? Možná by to za to stálo, ještě než se do vepřové kotlety pořádně zakousnete

Novinky

08.09.2015 13:10
Těžko hledat v Čechách a na Moravě klasičtější přílohu k masu než jsou brambory. Dokonce i knedlíky se dělají z brambor ( tedy ty bramborové). A vzpomeňte si na škubánky, bramboráky nebo bramborové placky. Kde bychom byli bez brambor .... A ten kdo má brambory rád, toho by mohla zajímat pozvánka na...
25.08.2015 12:18
I když před pár dny ještě panovalo parné letní vedro, čas zabijaček se pomalu ale jistě blíží. První akce, o které víme, se koná 28. září 2015 od 14:00 hodin na Šluknovském zámku. Akce se koná již podruhé. Na zabijačce ochutnáte poražená prasátka z domácího chovu a z nich se všechny možné...
14.04.2015 18:20
Kdo někdy viděl na zabijačce některéhos starých řezníků, byl vždycky unesen tou jednoduchostí a lehkostí, s jakou mu jde práce od ruky při porážce pašíka a hlavně porcování masa.  Určitě – svoji roli hrají nepochybně léty praxe získané zkušenosti, ale co má určitě obrovský vliv na celkový...
04.03.2015 13:15
Když se nad tím zamyslíte, tak takové prase je opravdu úžasné zvíře. Tak nějak marně přemýšlím nad nějakou částí pašíka, která nejde v kuchyni při domácí zabijačce nějak šikovně zužitkovat. Když jsem byl malý, vždycky jsem ale marně přemýšlel nad tím, co se třeba dělá s takovýma vepřovýma...
04.02.2015 16:37
Moravské domácí uzené - to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin - s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle...
02.02.2015 09:40
Dovolená ? S vůní uzeného ? Dovolenou si každý představuje jinak. Někdo u moře na rozpáleném písku, jiný na horách s metrem sněhu. Tak trochu jiná dovolená se ale nechá strávit i u nás, nemusíte ani k moři, ani do Alp. A může vonět i po uzeném. Nevěříte ? Dokud nám nepřišly krásné...
23.01.2015 11:39
Říká se, že na vesnici je to jiné než ve městě. A je to pravda. Nevím totiž o žádném městě, kde by pořádali podobnou spontánní akci jako v Žarošicích na Slovácku – košt domácích klobás. Tahle akce má v obci už dlouholetou historii – letos je to už 12.ročník.  Stejně , jako se koštují a hodnotí...
16.01.2015 17:21
Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...
09.01.2015 13:44
Těžko budete hledat nějakou zabíjačkovou pochoutku, která by se dala označit jako dietní. Opravu mi řádná taková nenapadá. Jsou ale dobrůtky, které jsou tučné i na „zabíjačkové poměry“. Úplný extrém je samozřejmě škvařené vepřové sádlo, o tom žádná. Ale hned v závěsu je další zabijačková...
08.01.2015 14:08
Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>