Domácí zabijačka

ZabijačkaV České republice se za jeden rok uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kg představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.
Domácí zabijačka patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v období od prosince do března. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a připravit vše potřebné. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření ( nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Řezník vykrmené prase zabije pomocí střílecího aparátu , a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin.  Očištěné prase pak zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne studenou vodou a dočistí. Pak rozřízne pašíkovi břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti - droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté halvy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje ne jednotlivé druhy masa - kýtu, krkovičku, kotlety ( pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od halvy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelítek, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Protože ne všichni ( a především obyvatelé měst) si nemohou vykrmit vlastního vepříka, nabízíme jim recepty na zabíjačky podle kterých si mohou potřebné suroviny nakoupit a atmosféru zabijačky alespoň přiblížit.

Klasické řeznické nářadí nesmí chybět na žádné domácí zabijačce


Ostré nože na porcovaní masa, vykrvení  a vykolení čuníka, řeznický sekáček a smozřejmě mlýnek na přípravu zabijačkových specialit

Maso na zabijačkový ovar Zabijačkový ovar

Správný čuník na domáci zabijačku

Průmyslová porážka prasat má do ladovské idilky domácí zabijačky opravdu hodně daleko

Napadlo Vás někdy, jak to asi na takových jatkácj ve skutečnosti vypadá ? Možná by to za to stálo, ještě než se do vepřové kotlety pořádně zakousnete

Novinky

08.09.2013 15:46
Mít fukční domácí udírnu je nutná, nikoli však postačující podmínka pro správné vyuzení masa. Dalším důležitým krokem je správně naložit maso na uzení.  Patrně existuje nespočet způsobů, jak maso nakládat. Každý, kdo udí opakovaně už má vlastní nálev i udící postup, kterým dosahuje subjektivně...
19.02.2012 19:30
DO našeho archivu jsme umsítili nové fotgrafie z domácí zabijačky. Tentkráte si mlžete prohlédnou tato  témata : Výroba jelit Plnění jitrnic Škvaření sádla Výroba tlačenky Vaření jitrnic
12.02.2012 13:04
Přidali jsme obsáhlou sadu fotografií z pravé domácí zabíjačky.  Pokud jste tedy ještě zabijačku nikdy neviděli, nebo naopak chcete porovnat Vaše postupy s těmi na fotografiích , máte možnost. Budeme rádi, když se o Vaše zkušenosti podělíte v knize návštěv Zabijačka...
22.11.2010 17:52
Pokud se Vám stýská nejen po klasické zabíjačce, ale i poetice filmů Jiřího Menzla, zajeďte se podívat na zabíjačku do pivovaru Dalešice. Ano, je to pivovar, který hrál jednu z "hlavních rolí" v krásném filmu Postřižiny. Prohlédnout si nejen pivovar, ale podívat se i na vepřové hody můžete 11....
19.11.2010 15:23
Podzim už je tady, a sezona zabijaček začíná. Pokud chcete navštívit některou z plánovaných veřejně přístupných zabijaček, můžete vybírat z následující nabídky míst a termínů : Brno, Náměstí Svobody  termín 26. listopadu - 23. prosince  každodenní pravá moravská zabíjačka...
09.11.2010 14:47
Skanzen v Zubrnicích na ústecku pořádá 13. listopadu zajímavou akci - Pravou domácí zabijačku v dřevěné roubence. Akce začíná v 9 hodin, a na vlastní oči můžete vidět řezníka při bourání čuníka, a samozřejmě následnou výrobu zabijačkových pochoutek -jako jsou  ruční výroba, plnění a špejlování...
30.10.2010 13:04
Zajímavý článek o obecních zabijačkách, které jsou populární především na Moravském venkově, přineslo Aktualne.cz a jeho redaktorka Veronika Skálová. Zdá se, že zabijačka na obecním pozemku  - třeba před hospodou, jsou tak trochu nelegální. Souvisí to s novými nařízeními evropské unie, které...
27.10.2010 16:04
V časopise Reflex vyšel velmi zajímavý článek, doplněný celou řadou fotografií, o zajímavé akci, kterou uspořádala Mateřská školka Pohádka ve středočeských Hostivicích. Kdo by čekal, že se v mateřské školce nedá před zraky malých dětí provést zabíjačka, se všáím, co k n í patří ( i těch...
20.01.2010 12:55
Zabijačková klasika - domácí jitrnice - přidali jsme pár receptů i postupů, jak na ně
04.10.2009 14:11
Přidali jsme nové články o konzervaci masa solením a uzením
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>