Domácí zabijačka

ZabijačkaV České republice se za jeden rok uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kg představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.
Domácí zabijačka patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v období od prosince do března. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a připravit vše potřebné. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření ( nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Řezník vykrmené prase zabije pomocí střílecího aparátu , a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin.  Očištěné prase pak zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne studenou vodou a dočistí. Pak rozřízne pašíkovi břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti - droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté halvy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje ne jednotlivé druhy masa - kýtu, krkovičku, kotlety ( pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od halvy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelítek, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Protože ne všichni ( a především obyvatelé měst) si nemohou vykrmit vlastního vepříka, nabízíme jim recepty na zabíjačky podle kterých si mohou potřebné suroviny nakoupit a atmosféru zabijačky alespoň přiblížit.

Klasické řeznické nářadí nesmí chybět na žádné domácí zabijačce


Ostré nože na porcovaní masa, vykrvení  a vykolení čuníka, řeznický sekáček a smozřejmě mlýnek na přípravu zabijačkových specialit

Maso na zabijačkový ovar Zabijačkový ovar

Správný čuník na domáci zabijačku

Průmyslová porážka prasat má do ladovské idilky domácí zabijačky opravdu hodně daleko

Napadlo Vás někdy, jak to asi na takových jatkácj ve skutečnosti vypadá ? Možná by to za to stálo, ještě než se do vepřové kotlety pořádně zakousnete

Novinky

13.10.2017 19:05
Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby...
03.10.2017 12:34
Jen málokterý druh vepřového masa je tak neprávem opomíjené jako vepřové koleno. A úplně zbytečně.  Co lidi z vepřového nejvíce nakupují se krásně pozná podle reklamních letáků  supermarketů. Jednoznačně vedou vepřové kotlety následované vepřovou kýtou , pak sem tam bůček. Ale...
22.08.2017 18:12
Mediální humbuk týkající se domácích zabijaček a jejich legálnosti , spuštěný před lety komerčními televizemi a posléze i tiskem má konečně důvod utichnout.  Informační zmatek, který pak díky tomu nastal napáchal více škody než užitku a třeba dříve velmi oblíbené obecní zabijačky na spoustě...
29.04.2017 14:46
Obrátil se na nás jeden z návštěvníků našeho webu, zda bychom zde nemohli odinzerovat prodej řeznického vybavení. Rádi tak činíme, kontaktní informace na něj -  matous.rydel@seznam.cz . Jak si to spolu domluvíte už necháme na Vás :)
30.01.2017 19:04
Minulý týden jsme tady u nás na Zabijačkách.cz psali o tom, že i pokud jste z našeho hlavního města, zabijačku můžete navštívit docela pohodlně. Možná i na konto jsme ale dostali informaci o akci, která nám přijde o mnohem domáčtější než ta předchozí zabijačka v Praze. Jaký v tom...
26.01.2017 18:09
Jestli si myslíte, že domácí zabijačka je výsadou českého nebo moravského venkova, musíme Vás vyvést z omylu.  Už to samozřejmě není tak, že by u pražských novostaveb nebo na sídlištích chrochtali v chlívku vykrmení pašíci. Tradiční domácí zabijačka se přesunula z té domácí,...
18.01.2017 20:10
Název obce Sládkovičovo mi do nedávna vůbec nic neříkal.  Znělo mi to slovensky, a to bylo tak všechno. Situace se ale zásadně změnila, když jsme od Denisy dostali mailem zprávu o tom, že pořádají klobásový festival. A to rovnou už desátý ročník.  Přiložené fotografie vypadaly úžasně, a...
19.12.2016 19:14
Ke každé domácí zabijačce nerozlučně patří, stejně jako jitrnice, jelita nebo klobásy.  Tvrdí se, že právě tady se projeví, daleko více než třeba na jitrnicích, jak je řezník šikovný a jak bude tahle dobrota po uvaření a vychladnutí chutnat. A o čemže to vlastně mluvíme? O výrobě domácí...
25.11.2016 19:01
Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit....
18.11.2016 18:45
Máte zdroj vepřového masa, o kterém opravdu víte, že je to normální, poctivé maso? Žádná vodou napíchaná a antibiotiky nasáklá hmota? Anebo dokonce víte, kde takové prase vyrostlo nebo co mu dávali žrát?  Pak máte prakticky vyhráno. Stačí už takové vepřové jen zpracovat.  A v tom...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>