Růžičková kapusta

Když mluvíme o domácí zabijačce a zelenině, která se při ní používala, je nutné si uvědomit jednu věc.  Domácí zabijačky se dělají už po staletí, bezpochyby. Dříve prostě nebylo možné den před ní zajít do obchodu a koupit všechno potřebné jako to máme dnes. Suroviny, které se tedy používali, museli být domácího původu a u zeleniny to platí dvojnásob. Velmi špatně se skladuje, pokud jí neusušíte, je to prakticky vyloučené. Mrazáky nebyly, a tudíž zamražení z letní sklizně nepřicházelo do úvahy.Růžičková kapusta

Růžičková kapusta se tedy přímo nabízela – díky jejím zvláštním schopnostem patřila totiž mezi jeden z mála druhů zeleniny, který na zahrádce zůstal i přes zimu. Ano, pokud totiž pěstuje růžičkovou kapustu doma na zahrádce, můžete jí nechat klidně přejít mrazem, a stále bude použitelná v kuchyni. Dokonce v mírných mrazech posledních zim se dost část stává, že kapusta přežije bez újmy zimu a na jaře pokračuje v dalším růstu (obvykle se tedy vyhodí a zasadí nová sazenice). Takže dříve to byl jeden z mála dostupných zdrojů zeleniny v zimě, a právě proto se růžičková kapusta přidávala do celé řady jídel z vepřového masa. V jedná staré řeznické knize jsme našli recepty, kde se kapusta přidává do směsi na vepřové paštiky, běžné bylo její použití v domácím sulcu  (jednak jako dekorace, ale i pro chuť). My sami běžně používáme růžičkovou kapustu u výroby domácí sekané , celá řada našich známých jí přidává do směsi na karbanátky.  Fotografie níže jsou právě z výroby sekané podle receptu naší babičky, ta jí tma přidávala od jakživa. Recept na ní měla zase od svojí maminky, ale to už saháme  v čase do C.K. mocnářství … :)

Fotogalerie: Růžičková kapusta při výrobě domácí sekané