Zabijačky
Čekejte prosím...

Mlýnek na maso

Jsou věci, které u domácí zabijačky jdou nějak nahradit. A jsou věci, které jsou na první pohled úplně nenápadné, bez kterých zabijačku prostě udělat nejde, kdybyste se rozkrájeli. A jednou z těch věcí je bezpochyby mlýnek maso.
Každý si představuje, že hlavní část práce při každé zabijačce odvede ostrý řeznický nůž. To určitě ano, ale pokud nebudete chtít skončit jen u porcování masa, budete potřebovat i spoustu dalších udělátek – a mlýnek na maso bud patrně na prvním místě.

Při výrobě velká části zabijačkových dobrot je potřeba mleté maso – budete ho potřebovat do jitrnic, jelit, někdy se na jemno namleté maso používá i do domácí tlačenky (v některých regionech České republiky je to taková „krajová specialita“).Zapomenout nesmíte ani na zabijačkový domácí sulc, tady jste bez pořádného mlýnku na maso úplně nahraní.
Kapitolu samu pro sebe tvoří zabijačkový prejt – někdo používá řeznickou kolébku, ale dost často se vidí společně s kolíbkou použití velkého mlýnku nebo přímo řeznického kutru.  Mletí vepřových jater, další věc kde mlýnek na maso nesmí chybět.

Mlýnek na masoPokud si ale myslíte, že mlýnek na maso budete potřebovat jen pro samotnou zabijačku, jste na velkém omylu. Děláte domácí klobásy? Udíte si vlastní salám?  Domácí paštika? Tady stojí pořádný mlýnek na prvním místě, daleko před vším ostatním. Když se podíváte do jakéhokoli receptu na domácí klobásy, najdete zhruba tuhle větu „… a nasolené uleželé maso namelte na mlýnku s 5mm deskou , promíchejte a dejte …. “. Fakt v každém. Nelžeme J . Pro výrobu domácích uzenin je mlýnek zcela jasně nepostradatelné zařízení, na něm to celé stojí.

Ruční nebo elektrický? Na tuhle otázku se nedá jednoznačně odpovědět. Na každém z nich najdete důvody pro i proti, je to asi jako kdybyste se ptali, jestli je lepší u aut značka Audi nebo BMW. Jednoznačná odpověď? Ani  náhodou – a stejně to máte u i mlýnku .
My sami jsme docela dlouho používali elektrický mlýnek na maso. Úplně nejdříve tedy hybrid mezi mlýnkem a mixérem. A ten toho teda fakt moc nevydržel. Takže se pořídil elektrický mlýnek na maso, nejmenované, prý premiové, německé značky ( až později při rozebraní a pokusu o opravu jsme zjistili že výroben byl podle štítků z velké části  v Polsku). S tím, jak jsme ho čím dál víc používali moc dlouho nevydržel, a ani jsme mu to neměli nějak moc za zlé. Koupili jsme dražší, silnější, který vypadal už jako docela profesionální stroj. Po pravdě vydržel prakticky to samé, co ten předchozí, konečnou se pro něj ukázalo mletí skopového masa na domácí klobásy. Nevím, jestli to byla tak stará ovce, těžko říct. Ale její maso už na něj bylo moc :)
Elektrický mlýnek na maso

Ruční mlýnek na maso se v tu chvíli jevil jako úplně jasná volba. Potřebovali jsme něco, co bude relativně nerozbitné, dostatečně robustní pro málo šetrné zacházení, a dostatečně výkonné, abychom u mletí masa netrávili zbytečně mládí. Možná se budete divit, ale pokud si stanovíte stejná kritéria pro hodnocení, budete vybírat v cenové kategorii, ve které pořídíte docela velkou skupinu elektrických mlýnků na maso. Což mi přijde nepatrně šílené, a svědčí to o jedné věci – buď za A - je ten ruční mlýnek na maso úplně neuvěřitelně předražený, a nebo za B -  jsou ty elektrické mlýnky neuvěřitelný šmejd. Odpovědět si můžete sami, u nás jednoznačně po zkušenostech vítězí odpověď B. Takže ten náš je ruční, od českého výrobce, a je to pořádný kus železa. Poctivá práce, a když vám upadne na zem, nezničíte ho. Co povolí budou dlaždice na podlaze – a to máme opravdu vyzkoušeno na vlastní kůži. Teda spíš na vlastní dlažbu v kuchyni ….

Mlýnek na maso jako plnička

Pokud si koupíte ruční mlýnek na maso, kupujete si víceúčelové zařízení.  U toho našeho jsou k dispozici různé desky, na kterých můžete namlít maso (ale třeba i škvarky, cibuli nebo sýr) různě hrubě, pouze jejich výměnou.  Za pár korun dokoupíte k ručnímu masomlýnku nástavec, se kterým můžete plnit domácí klobásy, nebo třeba salám. Překvapivě ho ale použijete nejen při výrobě domácích uzenin, ale třeba při pečení vánočního cukroví – se šikovným nástavcem a vykouzlíte super kousky.
Pro nás obrovskou výhodou je jeho nezničitelnost. Takhle na obrázcích to moc nevypadá, ale je to fakt bytelná věc. Není úplně srovnatelná s ručními mlýnky, které se sem vozí z Číny. Tohle se asi opravdu nedá rozbít, a masivnost provedení opravdu zjistíte, až když ho držíte v ruce. Náhradní díly? Za pár korun – a jsou pořád k mání. I na mlýnky, které se vyráběly třeba před dvaceti třiceti lety. Vzpomenete si na nějaký výrobek, na který seženete náhradní díl po takové době od jeho vyrobení? Marně pátrám v paměti ….
Skvěle se myje. V myčce úplně v pohodě, jde to krásně i pod tekoucí vodou, mastnotu odstraníte normálně jarem. Žádné přiblblé šťourání špejlí zbytků masa ze záhybů stroje, který vymyslel konstruktér vegetarián jako pomstu všem masožravcům. Všude se dá sáhnout, úplně snadno rukou, prstem, houbou, drátěnkou.

Mlýnek na maso - mytí

Abychom ale nemluvili jen o výhodách – to že je mlýnek ruční znamená že do práce budete muset zapojit ruce – a to ne formou zmáčknutí tlačítka ovládání. Ta klika na něm se sama neroztočí, a pokud je tohle pro Vás velký problém, pořiďte si elektrický mlýnek na maso. Není to žádná morální prohra, prostě to máte jinak nastavené. Ale myslíme, že k domácí zabijačce nebo výrobě domácích uzenin tak nějak patří ruční práce. A k ní ruční mlýnek na maso

Fotogalerie: Mlýnek na maso

  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2162-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2161-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2163-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2164-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2165-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2166-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2167-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2168-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2169-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2170-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2171-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2172-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2173-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2174-jpg/
  • /album/fotogalerie-mlynek-na-maso/mlynek-na-maso-2175-jpg/
© 2009-15 Zabijačky.cz
Zobrazit: Mobilní verzi | Standardní verzi
To Top
  • Domácí zabijačka
  • Domácí zabijačka
    • Omráčení prasete
    • Vykrvení prasete
    • Paření a čištění prasete
    • Vykolování vepře
    • Oddělení hlavy
    • Oddělení plecí
    • Vykostění plecí
    • Čištění vnitřností
    • Vaření masa
    • Vaření vnitřností
    • Použití střev
    • Půlení a bourání prasete
    • Úprava kýty
    • Úprava pečeně a boku
    • Sádlo k uzení
    • Špejlování jitrnic a jelit
    • Kotel na zabijačku
    • Zelenina na zabijačku
      • Růžičková kapusta
    • Mlýnek na maso
    • Kalafuna na prase
    • Sádlák
  • Recepty na zabijačku
    • Zabijačkové polévky
      • Černá zabijačková polévka
      • Řeznická zabijačková polévka
      • Mozečková polévka
    • Huspeniny a sulc
      • Domácí sulc
      • Řeznická huspenina
      • Masitá huspenina
      • Domácí aspik
    • Jitrnice
      • Domácí jitrnice
      • Řeznické jitrnice
      • Lahůdkové jitrnice
      • Pařížské jitrnice
      • Cibulové jitrnice
      • Saské jitrnice
      • Plnička jitrnic
      • Střeva na jitrnice
    • Jelita
      • Domácí kroupová jelita
      • Selská žemlová jelítka
      • Domácí žemlová jelítka
      • Řeznická jelítka
      • Hrubá jelítka
      • Francouzská jelítka
    • Domácí tlačenka
      • Domácí tlačenka
      • Masová tlačenka
      • Selská tlačenka
      • Ovarová tlačenka
      • Šunková tlačenka
      • Játrová tlačenka
      • Slezská tlačenka
      • Tmavá tlačenka
      • Chalupářská tlačenka
      • Bůčková tlačenka
      • Tlačenka v bachoru
    • Domácí klobásy
      • Debrecínské párky
      • Jemné párky
      • Frankfurtské párky
      • Spišské párky
      • Domácí klobásy
      • Lužnická klobása
      • Valašské klobásy
      • Horácká klobása
      • Chlupářská klobása
      • Kari klobása
      • Slovácké klobásy
      • Hanácké domácí klobásy
      • Plnička klobás
      • Zavařování klobás do sklenic
      • Uzení klobás
      • Řeznické buřty
      • Domácí buřty
      • Domácí vepřové klobásy
      • Papriková klobása
      • Taliány
      • Vinná klobása
      • Domácí moravské klobásy
    • Domácí salám
      • Venkovský salám
      • Suchý salám
      • Pálivý salám
      • Polovnický salám
      • Debrecínský salám
      • Šunkový salám
      • Polský salám
      • Métský salám
      • Paprikový salám
      • Kabanos
    • Zabijačkový guláš
    • Zabijačkový prejt
      • Jitrnicový prejt
      • Jelítkový prejt
    • Zabijačková paštika
      • Játrová paštika
      • Domácí paštika
      • Světlá játrová paštika
      • Zabijačková domácí paštika
    • Škvarky
      • Škvarková pomazánka
      • Škvarkové placky
      • Škvarkové knedlíky
      • Bramborové placky se škvarkama
      • Škvarkové pagáče
    • Pečený bůček
    • Domácí šunka
      • Jak na domácí šunku
      • Pražská šunka
      • Salámová šunka
    • Vepřové výpečky
    • Moravský vrabec
    • Ovar
      • Ovarové koleno
      • Ovarová polévka s kroupami
    • Domácí paštika z vepřového masa
  • Konzervace masa
    • Solení masa
    • Solení na sucho
    • Solení kombinované
    • Solení nástřikem jehlou
    • Výběr masa k solení
    • Solení sádla na slaninu
    • Uzení masa
      • Dřevo na uzení
      • Uzení masa studeným kouřem
      • Uzení masa teplým kouřem
      • Uzení masa horkým kouřem
      • Nakládání masa na uzení
    • Domácí uzeniny
      • Hovězí spojka
      • Výroba domácí klobásy a párků
    • Příprava masa na solení
    • Recepty na uzené maso
      • Domácí uzené
      • Uzená šunka bez kosti
      • Uzená rolovaná plec
      • Debrecínská pečeně
      • Moravské uzené masa
      • Cikánská pečeně
      • Rolovaná šunka
      • Uzená krkovička
      • uzená pečeně
      • uzená šunka s kostí
      • Uzená žebra a ocásek
      • Uzený vepřový jazyk
      • Uzená kolena a vepřová hlava
      • Domácí uzená slanina
      • Česká slanina
      • Anglická slanina
      • Papriková slanina
    • Venkovní dřevěná udírna
    • Douzování a dovařování domácích klobás
  • Suroviny pro zabijačku
    • Buchta pro zabijačku
    • Zabijačkové kroupy
    • Koření na zabijačku
    • Paštikové koření
    • Střívka na klobásy
    • Buchta do jitrnic
  • Škvaření sádla
  • Druhy vepřového masa
    • Vepřová hlava
    • Vepřový lalok
    • Vepřová krkovice
    • Vepřová pečeně
    • Panenská svíčková
    • Bůček
    • Vepřová plec
    • Vepřová kýta
    • Vepřový ocásek
    • Vepřová kolena
    • Vepřové nožičky
    • Vepřové vnitřnosti
    • Vepřová játra
    • Vepřové srdce
    • Vepřový jazyk
    • Vepřová slezina
    • Vepřové ledviny
    • Vepřové plíce
    • Vepřová kůže
    • Vepřová krev
    • Vepřové sádlo
    • Vepřové kosti
    • Vepřová panenka
    • Vepřová kotleta
    • Hřbetní sádlo
  • Napište nám
  • Zabíjačkové novinky
  • Kniha návštěv
  • Zabijačka fotogalerie
    • Plnění jitrnic
    • Výroba zabijačkové polévky
    • Tlačenka a jelita
    • Vaření jitrnic
    • Výroba jitrnic a jelit
    • Porážka pašíka
    • Paření prasete
    • Bourání prasete
    • Výroba jelit
    • Plnění jitrnic
    • Směs na jitrnice
    • Škvaření sádla
    • Výroba tlačenky
    • Vaření jitrnic
  • Domácí zabijačka video
  • Inzerce
  • Recepty na vepřové maso
    • Vepřový guláš z plecka
    • Poctivý domácí guláš
    • Vepřové na houbách
    • Vepřové v mrkvi
    • Kapusta dušená s vepřovým masem
    • Vepřová játra jako minutka
    • Čína z vepřového masa - nejlepší recept
    • Vepřová krkovice-nejlepší recept
    • Domácí paštika do skleniček
    • Vepřový guláš
    • Karbanátky z mletého masa
    • Nejlepší pečené vepřové koleno
    • Vepřové ve vlastní šťávě
    • Roštěná z vepřového masa
    • Vepřové na žampionech
    • Katův šleh - nejlepší recept
    • Vepřové výpečky se zelím
    • Pečená krkovice
    • Vepřová krkovička na bramborách
    • Marináda na grilovanou krkovičku
    • Domácí šunka recept
    • Grilovaný bůček